. 1. Internasjonalt

Unnamed 4
Anders Solheim besøkte USADA og Travis Tygart i Colorado tidlig i mars 2020.

Implementering av nytt internasjonalt antidopingregelverk opptok mye tid i 2020.

Etter mange år med nordmenn i sentrale posisjoner i WADA, som ansatt eller i styre, ble 2020 et tidsskille for ADNO. Ikke minst ble dette understreket ved at spesialrådgiver og leder av internasjonal avdeling, Rune Andersen, gikk av med pensjon høsten 2020. Dermed mistet ADNO en ressurs med lang erfaring på antidopingfeltet og et stort internasjonalt nettverk.

Ambisjonsnivået innenfor det internasjonale området er likevel ikke nedjustert. I strategiplanen for perioden 2020-2023 står det nedfelt at vi skal heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet.

I den forbindelse er følgende områder trukket fram som satsingsområder:

  • Vi skal fremme godt styresett i internasjonale organisasjoner som arbeider med antidoping
  • Vi vil bidra til å utvikle frittstående og uavhengige nasjonale antidopingorganisasjoner
  • Vi skal arbeide for et sterkt og uavhengig WADA
  • Vi skal fremme rettferdig rettergang med uavhengige domsorganer og åpne høringer
  • Vi skal bidra til at kvalitet og omfang av arbeidet er en vesentlig del av WADAs tilsynsfunksjon
  • Vi skal være en pådriver for at antidopingarbeidet nasjonalt og internasjonalt organiseres slik at det forhindrer rollekonflikter

Pandemien satte selvsagt sitt tydelige preg også på den internasjonale virksomheten. Internasjonal idrett og internasjonalt antidopingarbeid ble delvis slått helt ut. I perioder var for eksempel testarbeidet krevende å drive mange steder i verden. Kun et fåtall idrettskonkurranser ble gjennomført etter planen.

ADNOs ledergruppe gjennomførte en reise til USADA og WADA i starten av mars, men fra midten av mars måtte den internasjonale innsatsen og deltakelsen foregå digitalt. Også de bilaterale samarbeidene måtte finne en ny form gjennom digital møtevirksomhet.

Ressursmessig har arbeidet med implementeringen av det nye internasjonale regelverket opptatt mye tid. Helt fra deltakelse på et internasjonalt seminar i Nederland i januar om implementering av WADC, til det norske regelverket endelig ble godkjent av WADA helt i slutten av desember. Gjennom høringsprosessene la ADNO vekt på åpne høringer og adgang til å teste alle utøvere uansett nivå. Det var derfor med tilfredsstillelse vi fikk gjennomslag for dette da NIFs antidopingregelverk ble endelig godkjent. Mer om regelverksarbeidet kan leses under kapittel om kontroll og påtale.

Det var ikke til å unngå at Russland-saken stjal en del av oppmerksomheten i de internasjonale diskusjonene også i 2020. CAS-dommen bekreftet at Russland som nasjon kunne bli sanksjonert, men indirekte betød det at RUSADA (Russlands antidopingbyrå) ble ansett som ansvarlig for det som måtte foregå i Russland, inkludert statens undergraving av World Anti-Doping Code.

Internasjonale konvensjoner og avtaler
Gjennom praktisk arbeid bidrar ADNO til at Norge etterlever de internasjonale konvensjonene. ADNO bistår Kulturdepartementet (KUD) ved å delta på internasjonale møter, først og fremst i Europarådet og som del av samarbeidsavtalen IADA (International Anti-Doping Agreement).

Det er igangsatt et arbeid med å evaluere statenes oppfølging av de forpliktelsene som ligger i Europarådets antidopingkonvensjon. Her har ADNO gitt støtte til KUD ved å gå inn i en arbeidsgruppe.

Videre har ADNO bistått Kulturdepartementet i regi av UNESCO ved å ta en sentral rolle som rapportør i UNESCOs «Taskforce for Establishing Operational Guidelines and a Framework of Consequences for Non-Compliance to the International Convention Against Doping in Sport». Målet er at det skal legges fram et utkast til hvordan man kan styrke implementeringen av UNESCO-konvensjonen under UNESCOs statspartskonferanse i 2021.

Det er ingen ny sak at ADNO har jobbet for rettferdig rettergang med uavhengige domsorganer og åpne høringer. Dette er de siste årene gradvis blitt satt mer på dagsorden, både i Europarådet og gjennom WADA. Anders Solheim har ledet arbeidet med europeiske retningslinjer for rettferdig rettergang som forventes vedtatt av Europarådet i 2021. ADNO har også vært en klar stemme for åpne høringer i utviklingen av den reviderte WADC og videre i de norske antidopingreglene.

ADNOs ledergruppe på besøk hos WADA i Montreal.

Samarbeid med WADA
Som nevnt innledningsvis i dette kapittelet har ADNO et ønske om å støtte et sterkt og uavhengig WADA. I den forbindelse besøkte ADNOs ledergruppe byråets hovedkontor i Montreal i mars 2020. Møtene som ble avholdt tok for seg utfordringer i det internasjonale antidopingarbeidet på et overordnet nivå, men det ble også arrangert møter på et mer operasjonelt nivå med ulike fagpersoner i de to organisasjonene.

ADNO har i samarbeid med en gruppe nasjonale antidopingorganisasjoner og utøvergrupper fremmet godt styresett som et utviklingsområde i WADA. Vi mener WADAs Foundation Board bør være et organ som representerer interessenter uavhengig av finansielt bidrag, og dermed også utøvere og nasjonale antidopingbyråer, som er de interessenter, som er tettest på antidoping i hverdagen.

ADNO har hatt god dialog med WADA om det nye internasjonale regelverket, World Anti-Doping Code. WADC og de internasjonale standardene ble tilpasset norske forhold med utgangspunkt i WADAs "model rules" for nasjonale antidopingbyråer.

ADNO har for øvrig bidratt med innspill til WADA i deres arbeid med å få på plass anbefalinger for nasjonale antidopingbyråers uavhengighet.

Pandemien har også ført til at WADA har satset tungt på webinarer gjennom året. ADNO-ansatte har deltatt på en rekke av disse videosamlingene for å holde seg oppdatert innenfor ulike fagretninger.

Samarbeid med nasjonale antidopingbyråer

ADNO har lang tradisjon for bilaterale samarbeid med den hensikt å utvikle antidopingarbeidet i andre land. De senere årene har vi også søkt internasjonale samarbeid der ADNO kan hente kunnskap og inspirasjon for å utvikle eget arbeid. Utover året ble det avholdt en rekke videomøter med våre samarbeidspartnere, både på ledelsesnivå og på operativt nivå med ulike fagtema. ADNO ser stadig etter nye muligheter for å utvide sitt internasjonale engasjement, og det er diskutert med WADA eventuelle land og prosjekter som kan være aktuelle.

  • Kina

    Norges samarbeid med Kina innenfor antidoping strekker seg tilbake til midt på 1990-tallet. Den siste tiden har vinteridretter og OL i Beijing 2022 hatt et særlig fokus. Dette er også som del av et større samarbeid som er innledet mellom Norge og Kina.

    For at alle nordmenn og kinesere som involveres i dette samarbeidet har nødvendig antidopingkunnskap legges det opp til en antidopingsertifisering. Her holder ADNO seansene som settes opp for nordmenn. Det ble avholdt ett sertifiseringskurs i 2020. Ett kurs ble avlyst på grunn av covid-19. Behovet er ikke like stort lengre da de fleste involverte nå har vært gjennom kurset.

    Som del av samarbeidet mellom CHINADA og ADNO var det planlagt en reise til Kina for å fornye den bilaterale avtalen. Denne reisen ble imidlertid utsatt på grunn av covid-19. I stedet ble en ny avtale mellom CHINADA og ADNO signert via videomøte i januar 2021. Denne nye avtalen strekker seg fram til 2024 og har blant annet fokus på samarbeid knyttet til OL i Beijing i 2022.

    Mot slutten av 2020 ble det arrangert videomøter med våre kinesiske kollegaer der blant annet forebygging, Rent Idrettslag-konseptet og Dried Blood Spot er noe av det som har stått på agendaen.

  • Kenya

    Kenya har fått rettet søkelyset mot seg etter en lang rekke dopingsaker, ikke minst innen friidrett.

    ADNO har de senere årene bistått Kenya med å utvikle et antidopingprogram. Denne prosessen ledet fram til etableringen av et nasjonalt antidopingbyrå i landet i 2016. Selv om organisasjonen ADAK (Anti-Doping Agency of Kenya) er på plass, er det ikke til å legge skjul på at Kenya er et land der det har vært krevende å få på plass systemer og strukturer som er nødvendig for et robust antidopingprogram.

    ADNOs rolle i arbeidet har vært å dele kunnskap og kompetanse, og gi veiledning i hvordan bygge opp en antidopingorganisasjon. WADA har bidratt ved å påse at dette skjer etter internasjonale standarder.

    Den gjeldende samarbeidsavtalen mellom ADNO og ADAK ble signert i november 2019. I 2020 har det ikke vært mulig å møtes fysisk. I stedet er kontakten og samarbeidet løst via digitale møter. Kommunikasjon og profilarbeidet har vært tema der det er utvekslet erfaringer og delt utfordringer.

    Mot slutten av året ble det utarbeidet en brosjyre som beskriver samarbeidet mellom ADNO og ADAK. Les brosjyren her.

  • USA

    ADNO og US Anti-Doping Agency (USADA) signerte en bilateral avtale i 2018. USADA er blant de nasjonale antidopingorganisasjonene som har kommet lengst på en rekke områder, og en organisasjon som ADNO ønsker å lære av og samarbeide med.

    I starten av 2020 besøkte ADNOs ledergruppe USADA og deres hovedkontor i Colorado Springs. Dette var fruktbart for å knytte kontakter og få større innsikt i områder der vi kan utveksle kunnskap og erfaringer og for å se på mulige samarbeidsprosjekter.

    Ikke minst har ADNO gjennom året trukket veksler på USADAs pilotarbeid med å etablere Dried Blood Spot som en supplerende testmetode i deres kontrollprogram. Deres erfaringer og veiledning har vært uvurderlig for at vi kunne komme i gang med denne nyvinningen. Ellers har kosttilskudd vært et tema som er fulgt opp videre på tvers av organisasjonene. Vi har også funnet inspirasjon i USADAs informasjonsarbeid på digitale flater.

  • Frankrike

    På samme måte som med USADA har ADNO en samarbeidsavtale med Det franske antidopingbyrået (AFLD). Denne avtalen ble signert i februar 2019.

    Frankrike er et stort land i Europa, og med et omfattende antidopingarbeid. Målet er en gjensidig utveksling av kunnskap og erfaring for å styrke hverandres antidopingprogrammer. Høsten 2020 ble det avholdt et møte på styreledernivå der det ble utvekslet hva som rører seg på antidopingfeltet i begge land.

  • Norden

    Det nordiske antidopingsamarbeidet ble initiert tilbake i 1982. Dialogen mellom de nordiske landene er god og det foregår utveksling innenfor ulike fagområder, i tillegg til at det fra tid til annen etableres samarbeidsprosjekter. Det nordiske samarbeidet inkluderer også gjensidig testing. Det vil si at landene som er en del av avtalen kan teste utøvere fra de andre nordiske landene når som helst, hvor som helst.

    Det ble ikke gjennomført et eget nordisk møte i 2020.

  • Øvrige NADO-samarbeid

    Dialog med andre nasjonale antidopingbyråer prioriteres høyt av ADNO. Det kan handle om å dele kunnskap og erfaringer, eller at det er behov for å skape møteplasser der internasjonale antidopingutfordringer kan deles.

    I 2020 har testing under korona vært en utfordring for alle organisasjoner. Det er derfor avholdt egne møter der det er utvekslet erfaringer, og her er det utvist stor interesse for hvordan ADNO løste dette med sin mobile kontrollstasjon.

    NADO Leader Summit er en sammenslutning av ledere fra sentrale nasjonale antidopingbyrå. I 2020 er det arrangert møter der situasjonen i Russland har vært tema, mens ADNO var en av arrangørene da det ble satt opp et møte for NADO Leaders og utøvere der behovet for WADA-reformer ble satt på agendaen.

Samarbeid med internasjonale særforbund
Internasjonale særforbund spiller en viktig rolle, og er en av premissgiverne for hvordan antidopingarbeidet organiseres. Samtidig som ADNO er opptatt av et tett samarbeid med særforbundene innenfor en del områder, er det ikke ønskelig at dopingkontrollvirksomheten knyttes for tett opptil idretten selv.

Bildet om bukken og havresekken er trukket fram som en klar utfordring. Denne forestillingen og utfordringen er ytterligere forsterket gjennom avsløringer og rapporter om store mangler i antidopingarbeidet i enkelte internasjonale særforbund det siste året.

ADNO har i dag avtaler med utvalgte forbund om å dele informasjon og data knyttet til biologiske pass. Ellers er det hyppig kontakt med visse forbund for å koordinere testarbeidet.

International Testing Agency (ITA) er etablert for å tilby antidopingtjenester til blant andre internasjonale særforbund og arrangører av større internasjonale idrettsarrangement som OL, og er blant annet i ferd med å ta over antidopingprogrammer til en rekke internasjonale særforbund. ITA har også tatt initiativ til å etablere et internasjonalt opplæringsprogram for dopingkontrollører der målet er å heve kvaliteten på internasjonale dopingkontroller, for eksempel i forbindelse med store mesterskap som OL. ADNO inngikk i 2020 et samarbeid med ITA om opplæringsprogrammet som også en del norske kontrollører blir del av. Dessuten inngikk ADNO i januar 2021 en samarbeidsavtale med ITA for å skape synergier mellom de to organisasjoners antidopingprogrammene, herunder omkring testing og informasjonsdeling.

Ansatte i ADNO blir fra tid til annen utfordret til å påta seg verv og posisjoner i internasjonale forbund. Rune Andersen har i 2020 videreført arbeidet med å lede komiteen i World Athletics (WA) som vurderer russisk re-innsettelse i internasjonal friidrett. Dette arbeidet er i sin helhet finansiert av WA (tidligere IAAF).

Rune Andersen gikk av med pensjon i ADNO i 2020, men har fortsatt med å lede komiteen i World Athletics. Foto: EPA/Scanpix

Les videre