. 3. Påtalevirksomheten

NTB w5 Tp OG Lk60o
Advokat Nils Kiær og Anders Engen i samtale i forbindelse med behandling av en dopingsak i NIFs domsutvalg. Foto: NTB Scanpix

Dopingsaker
Det er Antidoping Norges frittstående påtalenemnd som vurderer om en sak skal påtales for NIFs domsutvalg eller om den skal henlegges. Påtalenemnden avgjør også spørsmål om anke.

Det er avholdt fem møter i påtalenemnden i 2020. I løpet av året ble Kåre Birkeland takket av som medlem i nemnden etter mer enn ti års innsats.

Sju saker ble påtalebegjært, ni saker ble avgjort ved forenklet behandling* (to saker ble ikke vedtatt og ble derfor senere påtalebegjært) og to saker ble henlagt.

Fem saker fikk sin endelige dom i NIFs domsutvalg (3 saker) eller NIFs appellutvalg (2 saker). Inkludert de sju sakene som ble endelig avgjort ved forenklet behandling, var det dermed 12 domfellelser av utøvere i norsk idrett i 2020.

De tolv sakene involverte ti ulike idretter. Åtte av sakene var i lagidretter.

I fem av de tolv sakene var det snakk om stimulerende midler (dopinggruppe S6), mens anabole stoffer (S1) og cannabis (S8) var involvert i tre saker hver.

I 2020 ble en utøver påtalt og dømt både for bruk av EPO og for brudd på meldeplikten. Saken er anket og er i skrivende stund til behandling i appellutvalget.

Det har vært få nye saker til behandling etter mars 2020, men vi hadde til gjengjeld et betydelig antall saker til behandling i slutten av 2019 og begynnelsen av 2020.

Over tid har ADNO sett behov for å styrke regelverks- og påtalearbeidet. Det ble derfor besluttet å utlyse en ny stilling som advokat. Denne stillingen ble utlyst i februar 2021. Påtalenemnden er gitt kompetanse i fastsatt instruks til å oppnevne den de mener er best egnet til å håndtere en sak i doms- eller appellutvalget. Det åpner for at ADNOs advokat vil kunne oppnevnes.

* Dersom en utøver eller en person tilstår brudd på dopingreglene, kan vedkommende velge forenklet saksbehandling. Da vil saken i sin helhet avgjøres i Antidoping Norges uavhengige påtalenemnd. En vedtatt sanksjon har samme virkning som en dom.


Påtalenemnden

  • Medlemmer i nemnden

    Påtalenemnden består av:

    Katharina Rise, leder
    Fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter

    Anders Jørgensen
    Overlege ved seksjon for spesiell endokrinologi, Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

    Rigmor Solberg
    Professor i farmakologi, farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo.

    Sekretariat:
    Niels Kiær, advokat

    Varamedlemmer:
    Pål Lønseth (for Katharina Rise), jurist og sjef for Økokrim.
    Anders Åsberg (for Rigmor Solberg), laboratoriesjef ved Nyrefysiologisk laboratorium, avdeling for transplantasjons medisin, OUS-Rikshospitalet i kombinasjon med professor II stilling (farmakologi) ved Farmasøytisk institutt.
    Trine Elisabeth Finnes (for Anders Jørgensen), seksjonsoverlege ved Endokrinologisk seksjon ved Sykehuset Innlandet, Sykehuset i Hamar.

  • Rapport fra leder

    Påtalenemnden er en uavhengig nemnd som avsier påtaleavgjørelser knyttet til brudd på dopingbestemmelsene. Påtalenemnden utpekes av styret i ADNO, men nemnden er uavhengig og kan verken instrueres av styret eller administrasjonen. Påtalenemnden er sammensatt med juridisk, medisinsk og farmakologisk kompetanse og kan også innhente annen type kompetanse ved behov.

    Av saker som er behandlet i påtalenemnden i 2020 er syv saker påtalebegjært, ni saker er avgjort ved forenklet behandling (to av sakene ble ikke vedtatt og dermed senere påtalebegjært) og to saker ble henlagt. Fem saker fikk sin endelige dom i NIFs domsutvalg eller NIFs appellutvalg. En nedgang i antall saker annet halvår skyldes sannsynligvis koronasituasjonen, som førte til mange avlyste konkurranser og arrangementer.

    Påtalenemnden gjennomførte fem møter i 2020 hvorav to møter ble avholdt ved fysisk tilstedeværelse og tre var digitale. I tillegg behandlet påtalenemnden tre saker knyttet til forlengelse av suspensjon ved skriftlig behandling. Av andre saker som har blitt diskutert i 2020 kan blant annet nevnes status i antidopingarbeidet nasjonalt og internasjonalt herunder koronasituasjonen, oppnevning av varamedlemmer, ny dataløsning for påtalenemnden og innføring og diskusjon knyttet til implementering av nytt regelverk.

    Påtalenemnden har i betydelig grad bidratt som høringsinstans i arbeidet med innføring av NIFs antidopingregelvek med tilhørende forskrifter. Dette har vært et viktig og møysommelig arbeid og påtalenemnden har en betydningsfull rolle som høringsinstans. Påtalenemndens leder har også bidratt i arbeidet med å revidere «Instruks for påtalenemnden i Antidoping Norge».

    Katharina Rise
    Leder av påtalenemnden

Dopingsaker 2020

Kjønn Idrett Dopinggruppe/forhold Forenklet behandling Påtalebegjæring Dom i NIFs domsutvalg Dom i NIFs appellutvalg Sanksjon
Mann Ishockey S1 2019 (1. kvartal) 2019 (4. kvartal) 2020 (4. kvartal) 4 år
Hest Brudd på karenstid 2020 (2. kvartal) Ventende
Mann Ishockey S2 Henlagt (2020)
Mann Am. fotball S3 2019 (3. kvartal) 2020 (1. kvartal) 2020 (4. kvartal) 1 år
Mann Boksing S2 2020 (1. kvartal) 2020 (4. kvartal) Ventende
Mann Friidrett S1 Henlagt (2020)
Mann Fotball S6 2019 (4. kvartal) 2020 (3. kvartal) 2 år
Mann Rugby Nektelse 2019 (4. kvartal) 2020 (4. kvartal) 4 år
Mann Triatlon S3 2020 (3. kvartal) Ventende
Mann Rugby S6 2020 (2. kvartal) 4 mnd
Mann Kickboksing S1,S3,S8 2020 (3. kvartal) 4 år
Mann Bryting S6 2020 (2. kvartal) 1 år
Mann Basketball S6 2020 (4. kvartal) Ventende
Mann Sykkel S4 2020 (3. kvartal) 2 år
Mann Friidrett S1 2020 (4. kvartal) 4 år
Mann Vannpolo S8 2020 (2. kvartal) 2 år
Mann Ishockey S6 2020 (2. kvartal) 2020 (3. kvartal) 2 år
Hestesport Brudd på karenstid 2020 (3. kvartal) Ventende
Mann Basketball S6, S8 2020 (3. kvartal) 2 år
Mann Håndball S6 2020 (4. kvartal)
Kvinne Friidrett S5 Oversendt nasjonal ADO

Meldeplikt
Det er i dag cirka 120 norske utøvere som har meldeplikt til Antidoping Norge. Meldepliktutøverne må rapportere sted og en garantitime hver dag der de kan nås for en uanmeldt dopingkontroll. Det er kun de beste utøverne, som testes hyppig og som er fra idretter med høy risiko for doping, som er underlagt meldeplikt i Norge.

WADA-programmet ADAMS er navnet på online-verktøyet som brukes av utøvere for å rapportere utøverinformasjon. I slutten av 2019 lanserte WADA sin nye app for rapportering av utøverinformasjon – Athlete Central. Tilbakemeldinger ADNO har fått fra utøvere tyder på at dette har forenklet rapporteringen.

Dersom en utøver ikke har rapportert utøverinformasjon i henhold til frister fastsatt i Forskrift om meldeplikt og annen utøverinformasjon, vil de kunne ilegges en advarsel. Tre advarsler i løpet av 12 måneder kan føre til at det opprettes en dopingsak. Ny meldepliktforskrift trådte i kraft fra 1. januar 2021.

Meldepliktkomiteen er de som avgjør om det er grunnlag for å ilegge advarsel i henhold til regelverket.

Meldepliktkomiteen har avholdt fire møter i 2020. Det ble behandlet 18 saker, hvorav 14 saker ble ilagt advarsel. Dette er en betydelig nedgang fra året før da det var 32 saker og 25 advarsler.

Utøvere som er ilagt en advarsel kan klage forholdet inn for Klagenemnden. Det ble ikke behandlet noen saker i Klagenemnden i 2020.

Regelverksarbeid
World Anti-Doping Agency (WADA) har revidert World Anti-Doping Code (WADC). I Norge er det nye regelverket løftet ut av NIFs lov og innarbeidet i NIFs antidopingregelverk. ADNO deltok i 2020 i en arbeidsgruppe ledet av NIF knyttet til implementering av nytt regelverket. Det var en krevende prosess, men ADNO er tilfreds med sluttresultatet som ble godkjent av WADA 27. desember 2020 og trådte i kraft 1. januar 2021.

I tillegg til det nye regelverket ble det utarbeidet en ny forskrift om utøverinformasjon (meldepliktforskriften) og en forskrift om medisinske fritak (fritaksforskriften). ADNO er tilfreds med at helse er løftet så tydelig fram i regelverket. Det er dessuten positivt at
utøverperspektivet har fått mer oppmerksomhet.

ADNO har lenge arbeidet for åpne og uavhengige domsinstanser og rettferdig rettergang i dopingsaker, og har vektlagt dette hele veien i høringssvar i utviklingen av nye WADC. Dette ble det gjennomslag for, noe som er i tråd med Europarådets anbefalinger. Åpenhet er et viktig prinsipp for at en skal kunne føre tilsyn med praksis i idrettens domsorganer.

I forlengelsen av det nye regelverket og de nye standardene er det internt i ADNO jobbet med å få på plass nye maler og retningslinjer, for eksempel det som går på behandling av dopingsaker.

Meldepliktkomiteen

  • Klagenemnd

    Utøvere som har fått advarsel for brudd på forskriften kan klage til Antidoping Norge.

    Klagenemnden i Antidoping Norge tillegges myndighet til å fatte vedtak i saker hvor det foreligger klage på vedtak om medisinske fritak (fattet av Medisinsk fagkomite) og klage på vedtak om advarsler (fattet av Meldepliktkomiteen).

    Klagenemndens medlemmer utpekes av styret i Antidoping Norge og skal bestå av en leder med juridisk kompetanse. I tillegg skal klagenemnden ha kompetanse innen idrett og klinisk medisin. Klagenemndens sammensetning vil avhenge av sakens karakter.

    Nemnden skal bestå av minimum leder og to medlemmer for å fatte vedtak. For meldepliktsaker skal en utøver være tilstede.

    Siri Langseth, leder
    Advokat

    Are Strandli
    Utøver

    Kristian J. Fougner
    Avdelingssjef, Spesialist i indremedisin og endokrinologi ved St. Olavs Hospital

    Marit Bjartveit
    Klinikkleder, Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Ullevål sykehus

    Rolf Whitfield
    Seksjonsoverlege, Endokrinologisk seksjon, medisinsk avdeling ved Bærum sykehus

    Camilla Gjersem
    (varamedlem)
    Utøver

  • Medlemmer i komiteen

    Andreas Ekker, leder
    Advokat

    Andreas Nyhaug
    Advokat

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Utøver

    Karoline Dyhre Breivang
    Utøver

    Carl Waaler Kaas
    Utøver

  • Rapport fra leder i komiteen

    Meldepliktkomiteen er en uavhengig komite som fatter vedtak om ileggelse av advarsler i henhold til Forskrift om meldeplikt og annen utøverinformasjon. Meldepliktkomiteen utpekes av styret i ADNO, men komiteen er uavhengig og kan verken instrueres av styret eller administrasjonen. Meldepliktkomiteen har to medlemmer med juridisk bakgrunn og tre medlemmer som har vært topputøvere.

    Meldepliktkomiteen behandlet 18 saker i 2020 og 14 ble ilagt advarsel.

    • Ni saker var knyttet til kvartalsrapportering,
    • Fire saker gjaldt garantitidskontroll og
    • Én sak omhandlet ikke tilstrekkelig, korrekt og/eller oppdatert utøverinformasjon.

    Meldepliktkomiteen gjennomførte fire møter i 2020 hvorav ett møte ble gjennomført fysisk. De tre andre var digitale.

    Meldepliktkomiteen har bidratt som høringsinstans i arbeidet med å implementere Forskrift om meldeplikt og annen utøverinformasjon og meldepliktkomiteens leder har vært en betydelig bidragsyter med hensyn til å kvalitetssikre forskriften. Meldepliktkomiteens leder har for øvrig bidratt i arbeidet med å revidere «Instruks for meldepliktkomiteen i Antidoping Norge».

    Andreas Messelt Ekker
    Leder av meldepliktkomiteen