Kjemisk modifisering av testosteron

AAS er kjemiske modifikasjoner av det viktigste mannlige kjønnshormonet testosteron.

De er designet for å øke den anabole effekten av testosteron og forsøksvis redusere den uønskede androgene effekten, og for å forbedre de farmakologiske egenskapene til molekylet.

Det er en tett kobling mellom molekylær struktur og effekt hos disse stoffene, og bare små kjemiske modifikasjoner i molekylskjelettet kan utgjøre store forskjeller i effekt. Det ser imidlertid ut til at de anabole og androgene effektene er så tett koblet i disse molekylene at de ikke lar seg separere helt uansett kjemisk modifisering. Det er bakgrunnen for at disse stoffene benevnes anabole androgene steroider, eller AAS som de forkortes til. Dette vil si at alle AAS ved siden av å være potente anabole stoffer også vil påvirke seksualfunksjonen hos både kvinner og menn, og bl.a. gi kvinnene et mer mandig utseende, såkalt virilisering.

Modifisering gjøres også for å kunne administrere dem på ulike måter (oralt vs. injeksjoner) og for å få frem stoffer med ulike effektprofiler (anabol aktivitet vs. androgen aktivitet), slik at brukerne kan velge stoffer med den virkningsprofilen de liker best.