Hva er doping?

Doping blir ofte sett på som bruk av medikamenter tatt med mål om å gi en prestasjonsfremmende effekt.

Hvem er det egentlig som bruker doping i Norge? Rådgiver Siri Bynke svarer deg.

Mange forbinder også doping med muskeloppbyggende anabole androgene steroider eller slankende midler som efedrin. Definisjonen av doping i samfunnet blir regulert av midlene Legemiddelverket fører opp i dopinglisten.

Det er en annen liste enn narkotikaforskriftens narkotikaliste. Du kan lese mer om lovbestemmelsene på denne siden.

Spør oss om doping på Dopingkontakten

I idretten er definisjonen av doping utvidet. Det er WADA (Verdens antidopingbyrå) som bestemmer hvilke stoffer og metoder som er forbudt å benytte innenfor idretten. Forbudte stoffer og metoder blir oppført på dopinglista som utgis av WADA og revideres årlig.

Hva er doping i idretten?

De mest brukte dopingmidlene er muskeloppbyggende preparater (f. eks. anabole androgene steroider og SARM), vekstfaktorer (f.eks. veksthormon) og stimulerende midler som skal fungere slankende/energigivende (f.eks. efedrin, amfetamin og metylheksanamin). I tillegg er det ikke uvanlig at dopingbrukere bruker ulike hormonmodulerende stoffer i et forsøk på å redusere de mange mulige bivirkningene av dopingbruken.

Ethvert stoff som kan gi en terapeutisk/ønsket effekt, kan også gi uønskede effekter.

Dosene er ofte svært høye, langt over terapeutiske doser. Slik bruk til unge og friske personer skjer som regel uten at de som bruker det har et medisinsk behov.

I tillegg gir dopingbruk samfunnsøkonomiske konsekvenser og kostnader. Folkehelsen blir påvirket ved bivirkningene brukere av doping ofte kan pådra seg.