. 3. Undersøkelser og evalueringer

11 1

Brukerundersøkelser er viktige for å gjøre arbeidet vårt bedre. I 2020 fikk vi gode tilbakemeldinger blant annet på både foredrag og smittevern ved dopingkontroll.

Brukerundersøkelser
Brukerundersøkelser og tilbakemeldinger fra målgrupper vi jobber med er viktig for å videreutvikle og om nødvendig, korrigere aktiviteter og arbeidsprosesser. Det er i 2020 videreført et system for brukerundersøkelser etter foredrag og det er gjennomført en brukerundersøkelse knyttet til smittevern og bruk av mobil kontrollstasjon i det nasjonale testprogrammet.

Brukerundersøkelser foredrag
ADNO holder flere hundre foredrag i løpet av et år. For å sikre at foredragene oppleves som attraktive, oppdaterte og relevante, gjennomføres standardiserte, mobilbaserte brukerundersøkelser umiddelbart i etterkant av foredrag. I 2020 ble brukerundersøkelser etter foredrag inndelt i kategoriene idrettsforedrag, folkehelseforedrag i skolesammenheng og folkehelseforedrag for yrkesgrupper. Total besvarte 2295 personer undersøkelsene.

Til tross for at en stor andel av foredragene som følge av pandemien ble gjennomført via skjerm i 2020, og ikke som tradisjonelle foredrag med fysisk tilstedeværelse, er tilbakemeldingene svært gode. Gjennom et internt fokus på formidlingsevne via digitale flater og en tilpasning av foredragenes form og innhold, opplevde 9 av 10 foredragsholder som kompetent og god til å formidle stoffet, og at innholdet i foredraget var interessant og relevant.

Konstruktive tilbakemeldinger i form av fritekstsvar bidrar til at vi kan gjøre etterspurte og fornuftige justeringer og endringer etter enkeltstående foredrag. På denne måte forbedres kvaliteten på formidlingen og det faglige innholdet i ADNOs foredragsholderprogram løpende.



Jeg likte veldig godt foredragsholderen. Han viser interesse og er opptatt av å kun informere oss riktig sånn at vi tar de rette valgene.

Tilhører folkehelseforedrag

Det beste var at eg lærte mye nytt og at vi får bruk for dette både nå og i fremtiden! Takk for fint foredrag!

Tilhører folkehelseforedrag

Det beste ved foredraget var at vi fekk delta aktivt og komma med eigne synspunkt på oppgåvene. Også at vi kunne stille spørsmål anonymt.

Tilhører folkehelseforedrag

Veldig lærerikt og svært lite gjentakende. Ekstremt høyt kunnskapsnivå på foreleser.

Tilhører folkehelseforedrag (yrkesgrupper)

Foredragsholder var motiverende, utrolig dyktig, kompetent og trygg på faget sitt. Foredraget ga meg bla nye tanker rundt situasjoner jeg har vært borte i, i mitt praksisår. Føler også at jeg har litt mer kompetanse i det å kunne motivere innsatte som bruker doping, til å vurdere andre alternativer for å bla å bygge muskler.

Tilhører folkehelseforedrag (yrkesgrupper)

Hele foredraget var veldig bra. God forelesning og masse nyttig informasjon

Tilhører folkehelseforedrag (yrkesgrupper)

"God foredragsholder med kunnskap og humor som gjorde det gøy å høre på."

Tilhører på idrettsforedrag

"Enkel og klar gjennomgang for å tydeliggjøre hva vi som utøver må være obs på og hvilke krav som stilles til oss."

Tilhører på idrettsforedrag

"Veldig godt formidlet, ingen dødpunkter, spisset og fint for vår målgruppe av landslagsutøvere! Takk!"

Tilhører på idrettsforedrag

Brukerundersøkelse smittevern og bruk av mobil teststasjon
Som en konsekvens av pandemien, ble det i 2020 utarbeidet forsterkede smittevernrutiner i forbindelse med dopingkontroll. Det ble også tatt i bruk bobil som mobil kontrollstasjon. For å evaluere og kvalitetssikre de nye tiltakene og testprosedyrene, ble utøvere som ble testet i bobilen i perioden 1. april – 10. september invitert til å delta i en kort spørreundersøkelse. Formålet med undersøkelsen var å undersøke hvordan utøvere som ble testet opplevde at smittevernet ble ivaretatt, og hvordan de oppfattet informasjonen de fikk fra dopingkontrollørene. Undersøkelsen ble besvart av 93 utøvere.

Utøverne rapporterte at dopingkontrollørene opptrådte slik at de følte seg trygge under kontrollen. Hele 96% var enig eller helt enig i at smittevernet var ivaretatt på en god måte under prøvetaking i bobil.

Evalueringer
Det er viktig å sette av tid til å evaluere deler av virksomheten. Dette gjøres blant annet gjennom å igangsette evaluerings- og forskningsprosjekter.

I 2020, ble det etablert et samarbeid mellom Antidoping Norge, Universitetet i Bergen og Kriminalomsorgens utdanningssenter og høgskole for å vurdere effekten av en forebyggende intervensjon blant innsatte i norske høyrisikofengsler bestående av relasjonsbygging, teoretiske leksjoner, diskusjoner og praktisk styrketrening. Prosjektet har fortsatt i 2021 med utvidelse av intervensjonen til ytterligere tre fengsler.

Det ble ikke gjennomført evalueringer av kontrollvirksomheten i 2020.