. 3. Samarbeid med toll, politi m.fl.

4

Politi og toll
Antidoping Norges samarbeid med politiet er formalisert gjennom en avtale med Politidirektoratet. Stiftelsen gir tilpasset opplæring til politi om bruk, omsetning og smugling av dopingmidler, herunder kunnskap om dopingpreparater, eksempelvis klassifisering av nye stoffer, preparatnavn, virkestoffer, bruksområde og utseende.

De siste par årene er innsatsen styrket ved at opplæring av politiet er inkludert som en del av programmet Lokal mobilisering mot doping for kommunene. I kommunesamarbeidene er lokalt politi ofte representert i tverrfaglige sammensatte styrings- og arbeidsgrupper og har en aktiv rolle i det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet. ADNO, lokalt politi og treningssentrene samarbeider om tilstedeværelse og forebyggende arbeid på treningssentrene gjennom såkalte Trepartssamarbeid. Tiltaket bidrar til et praktisk antidopingarbeid som tilpasses lokale utfordringer.

Trepartssamarbeid er inkludert som en del av de kommunale samarbeidsprosjektene. Der det ikke eksisterer slike samarbeid, vil det likevel være naturlig å ha kontakt med lokalt politi i forbindelse med treningssentrenes Rent Senter-program og fylkeskommunale samarbeid.

Tidlig i 2020 var tre av ADNOs medarbeidere i Steinkjer kommune der det ble gjennomført hele åtte tiltak på ti dager, deriblant tilpasset opplæring for lokalt politi. Politiet og ADNO samarbeidet videre om fire standbesøk på lokale treningssentre.

Internt i ADNO er det etablert en gruppe på tvers av avdelingene for å utvikle samarbeidet med politi og toll. Sammen med politi-, toll- og Helsedirektoratet har ADNO etablert en nasjonal referansegruppe der målet er å styrke det tverretatlige samarbeidet for å forebygge og avdekke dopingbruk på nasjonalt nivå.

Forsvar
Bruk av dopingmidler i Forsvaret kan føre til økt aggresjon, svekket vurderingsevne og nedsatt kontroll, og kan slik sett utgjøre en sikkerhetsrisiko. Forsvaret har nulltoleranse for bruk av doping.

Samarbeidet med Forsvaret er forankret i en avtale som har til formål å øke kunnskapen om doping og antidopingarbeid blant forsvarspersonell. Avtalen innebærer at ADNO leverer faglig innhold gjennom informasjonsmøter, kurs og arrangementer i regi av Forsvaret. For tiden er innsatsen rettet inn mot krigsskolene, samt opplæring av rusmiddelkontakter i Forsvaret. I 2020 ble det gjennomført foredrag for forsvarets narkotikagruppe og for luftkrigsskolen.

Kriminalomsorg
I likhet med i Forsvaret, er kriminalomsorgen et område hvor bruk av doping kan utgjøre en særlig sikkerhetsrisiko. Det er kjent at dopingbruk forekommer blant innsatte i fengslene.

Gjennom samarbeid med kriminalomsorgen bidrar ADNO til at ansatte i norske fengsler får kunnskap og kompetanse slik at de er bedre rustet til å møte innsatte med erfaring fra dopingbruk. Samtidig gjennomføres det forebyggende tiltak ovenfor innsatte da det erfares at mange har et forhold til dopingbruk. Samarbeidet er forankret gjennom avtaler med Kriminalomsorgens utdanningssenter og høgskole (KRUS) og Kriminalomsorgsdirektoratet.

I Ren Trening-programmet blir deltagerne også utfordret på styrketrening.

I 2020 ble det gjennomført et kombinert fysisk og digitalt seminar for 150 av årets aspiranter ved KRUS.

Ren trening i fengsel
I samarbeid med KRUS innledet ADNO i 2019 et forskningsprosjekt for å undersøke effekten av en 8-uker lang forebyggende intervensjon for innsatte i norske høyrisikofengsler som kombinerer relasjonsbygging, teoretiske leksjoner, diskusjoner og praktisk styrketrening. Datainnsamlingen i prosjektet fortsatte i 2020 med gjennomføring av programmet ved tre fengsler.

Totalt 25 innsatte fra tre enheter deltok i programmet i 2020.