. 2. Medisinsk

APOKUS

Det medisinske området er i utvikling. Antidopingtematikken formidles ut til stadig nye målgrupper, som her gjennom seminar for APOKUS (Apotekenes kompetanse- og utviklingssenter).

Det medisinske området har gradvis fått en mer sentral plass i organisasjonen de siste årene. Arbeidet driftes i hovedsak av medisinsk fagrådgiver. Seksjonsoverlege, PhD Per Medbøe Thorsby er leder av medisinsk fagkomité og bistår i rene medisinskfaglige spørsmål. Se egen rapport fra medisinsk fagkomité.

Kjerneområder innenfor det medisinske området er oppfølging av søknader om medisinsk fritak, oppdatering av WADAs dopingliste og drift av legemiddelsøket i samarbeid med Felleskatalogen. Det legges stor stolthet i å yte rask og god service og å kunne levere brukervennlige og oppdaterte tjenester. Internt i organisasjon brukes kompetansen på tvers av avdelinger, både i forbindelse med forebyggende arbeid i og utenfor den organiserte idretten og inn mot avdeling for kontroll og påtale i forbindelse med for eksempel konkrete dopingsaker. Medisinsk fagrådgiver er del av ADNOs interne forsknings- og evalueringsforum.

Formidlingen av medisinsk informasjon i en antidopingsammenheng styrkes stadig, og når ut til nye målgrupper. Dette skjer gjennom oppdatering og utvikling av nettsider, foredragsvirksomhet og seminar for ulike målgrupper. Både utøvere og utøveres støttepersonell er vesentlige i så måte, men vi søker også å nå ut til nye målgrupper. Verdt å nevne fra 2020 er for eksempel webinar for APOKUS (Apotekenes kompetanse- og utviklingssenter), digitale forelesninger på idrettsmedisinsk grunnkurs I og II og publisert artikkel i Norsk Farmasøytisk tidsskrift (Idrettsfarmasi og antidoping – hvilken rolle kan farmasøyten spille?).

ADNO anerkjennes for den kompetansen vi har opparbeidet på det medisinske området. Dette har for eksempel medført at ADNO har bistått offentlige myndigheter med kunnskap om dopingsubstanser, blant annet på forespørsel fra toll og politi. ADNO har dessuten tatt et initiativ overfor Statens Legemiddelverk som forvalter dopinglisten i dopingforskriften, med forslag om å revidere denne dopinglisten, så den i høyere grad gjenspeiler utviklingen i dopingmisbruk i samfunnet.

Internasjonalt har ADNO bidratt til at det er etablert en felles gruppe for erfaringsutveksling blant personer som jobber med medisinske fritak i nasjonale antidopingbyråer og vi står i spissen for å organisere det nordiske samarbeidet innenfor det medisinske området. Medisinsk fagrådgiver har gjennomført IOC-kurset Drugs in Sport.

ADNO igangsatte en studie i 2020 hvor hensikten er å finne ut mer om norske idrettsutøveres bruk av legemidler og kosttilskudd (Bruk av legemidler og kosttilskudd blant norske idrettsutøvere 2015-2019 (LEKONI)). Resultatene vil forhåpentligvis danne et godt grunnlag for å diskutere riktig legemiddelbruk blant norske utøvere med bl.a. utøverorganisasjoner, særforbund og det idrettsmedisinske miljøet, og for å kunne sette søkelys på prestasjonsfremmende bruk av legemidler i idretten. Analyser av kosttilskuddsbruk vil også kunne hjelpe ADNO i det forebyggende arbeidet rundt bruk av kosttilskudd, som er en kjent kilde til positive dopingprøver.

Medisinsk fagkomité
Medisinsk fagkomité arbeider i henhold til eget mandat fastsatt av ADNOs styre. Fagkomiteen er bredt sammensatt med ulike legespesialiteter i henhold til kravene i "International standard for therapeutic use exemption". Komiteen hadde fire møter i 2020, hvorav to var digitale og to var fysiske møter.

Hovedoppgaven til komiteen er å behandle og avgjøre søknader om medisinsk fritak fra dopinglisten.

I tillegg til å behandle søknader om medisinsk fritak fra dopinglisten, kan komiteen gi råd i forbindelse med aktuelle medisinske problemstillinger. Komiteen spiller også en aktiv rolle i når WADAs dopingliste er på høring.

Medisinske fritak
ADAMS benyttes for håndtering av søknader om medisinsk fritak. Søknader om medisinske fritak behandles i tråd med eget regelverk som finnes på antidoping.no.

ADNO mottok i 2020 91 søknader om medisinsk fritak. Dette er en nedgang fra 2019 da vi hadde 121 søknader (160 i 2018). 53 av 91 søknadene ble behandlet av medisinsk fagkomité. De øvrige ble ikke behandlet, enten fordi de ikke var søknadsberettiget, fordi de ikke trengte medisinsk fritak eller fordi det ikke ble sendt inn tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

Av de 53 søknadene som ble behandlet av komiteen, ble det innvilget 48 fritak. Fire søknader ble avslått (8 prosent), og én søknad ble trukket. Ingen saker ble innklaget for Klagenemnden.

I 2020 har det foregått en revisjon av det nasjonale regelverket rundt medisinsk fritak i forbindelse med revisjon av World Anti-Doping Code. Det ble utarbeidet en ny nasjonal forskrift om medisinsk fritak som trådte i kraft 1. januar 2021, nå kalt Fritaksforskriften.

Medisinsk fagkomité i ADNO

  • Medlemmer av komiteen

    Per Medbøe Thorsby (leder)
    PhD Seksjonsoverlege, Enhetsleder, Hormonlaboratoriet

    Thomas Schreiner
    Cand.med. og spesialist i indremedisin og endokrinologi

    Pål Zeiner
    Overlege, dr. med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

    Morten Nissen Melsom
    Lege, PhD, overlege, spesialist i indremedisin og pulmonologi

    Hege Clemm
    Overlege i pediatri, ansvar for pediatrisk pulmonologi, idrettslege NIMF

  • Rapport fra leder

    Medisinsk fagkomité har i 2020 bestått av to endokrinologer, én lungespesialist, én psykiater og én pediater/idrettsmedisiner. Med denne sammensetningen dekker vi et bredt område av de mest aktuelle diagnosene.

    Vi har i 2020 opplevd en betydelig nedgang i antall søknader om medisinsk fritak. Denne nedgangen skyldes etter all sannsynlighet koronasituasjonen der mange konkurranser har blitt avlyst. Nedgangen kommer også til tross for at ADNO endret toppidrettsutøverdefinisjonen fra 1. oktober 2020. Denne endringen betyr at flere utøvere er pliktige til å søke om forhåndsgodkjent medisinsk fritak, men dette ble altså ikke reflektert i en høyere andel søknader mot slutten av 2020.

    Komiteen hadde fire møter i 2020. Av saker som ble diskutert kan nevnes:
    - utarbeidelse av høringsuttalelse angående forslag til revidert dopingliste
    - hvordan dialogen med idrettsmedisinsk støttepersonell kan styrkes
    - hvorvidt medlemmer av NIF som ikke konkurrerer må ha medisinsk fritak
    - revidert nasjonalt og internasjonalt regelverk
    - anmodning om å få observatørrolle i Idrettsmedisinsk etikkutvalg
    - hvordan MFK og administrasjonen i ADNO kan dra best mulig nytte av hverandre
    - konkrete casediskusjoner i lys av internasjonale retningslinjer for behandling og av WADAs regelverk
    - organisering av det nordiske NADO-samarbeidet på det medisinske området

    På et av møtene deltok Lars Engebretsen som er leder av WADAs helse, medisin og forskningskomité. Det var en nyttig seanse der vi også kunne utveksle erfaringer og diskutere aktuelle problemstillinger rundt blant annet dopinglisten, medisinsk fritak og forskning.

    Nedstenging av store deler av idretten og forbud mot konkurranser gjorde bevisstheten rundt og behovet for medisinsk fritak mindre enn i en normal periode. Medisinsk fagkomité vil med interesse følge med på hvor mange søknader om medisinsk fritak som sendes inn når idretten kommer i gang igjen for fullt.

    Det er viktig at utøvere og støttepersonell kjenner til regelverket og ansvaret de har, slik at vi ikke får flere dopingsaker som skyldes at utøvere ikke har sikret seg det forhåndsgodkjente fritaket som er nødvendig.

    Per M. Thorsby
    Leder av medisinsk fagkomité

  • Klagenemnd

    Styret i Antidoping Norge har opprettet en klagenemd for medisinske fritak jf. reglene § 7.
    Nemden tillegges myndighet til å fatte vedtak i saker hvor det foreligger klage på vedtak fattet av Medisinsk fagkomité om medisinsk fritak.

    Klagenemnda for medisinsk fritak består av:

    Siri Langseth, leder
    Jurist

    Are Strandli
    Utøver

    Kristian J. Fougner
    Avdelingssjef, Spesialist i indremedisin og endokrinologi ved St. Olavs Hospital

    Marit Bjartveit
    Klinikkleder, Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Ullevål sykehus

    Rolf Whitfield
    Seksjonsoverlege, Endokrinologisk seksjon, medisinsk avdeling ved Bærum sykehus

Felleskatalogen
ADNO og Felleskatalogen (FK) formaliserte sitt samarbeid i 2018, med et særskilt fokus på å kunne levere et optimalt legemiddelsøk slik at en enkelt kan finne ut om norske legemidler inneholder virkestoffer som står på WADAs dopingliste.

Det legges vekt på en kontinuerlig sikring av legemiddelsøket i et samarbeid mellom ADNO, FK og webleverandøren Feed. I tillegg til å sikre systemer som ivaretar et oppdatert og brukervennlig legemiddelsøk på alle plattformer, er det i 2020 er igangsatt et større arbeid med å utvikle en elektronisk veileder for legemiddelsøk og medisinsk fritak. Dette er et ledd i å forenkle og effektivisere disse prosessene for utøvere og støttepersonell.

Idrettsmedisinsk seminar
ADNO arrangerer antidopingseminar for støttepersonell i norsk idrett. Heldagsseminaret inngår som en del av utdanningen til idrettsleger (Norges idrettsmedisinske forening, NIMF) og idrettsfysioterapeuter (Faggruppen for idrettsfysioterapi & aktivitetsmedisin, FIFA). Det legges særlig vekt på den rollen medisinsk støttepersonell har i sin hverdag i møte med idretten, og hvordan de skal vurdere og forholde seg til antidopingrelaterte problemstillinger. Også ledere og trenere, samt nyansatte i ADNO, har sett nytte av å delta på seminaret.

52 personer deltok da vi i 2020 for første gang arrangerte seminaret som et webinar. Det var planlagt for et fysisk seminar på høsten, men dette ble avlyst på grunn av for liten interesse.