IMG 3512

2. KONTROLL & PÅTALE

ADNO har som ambisjon å ha en verdensledende kontrollvirksomhet. I 2020 innebar det investeringer i bobil.

Å være verdensledende er utvilsomt noe å strekke seg etter, og kan dessuten være vanskelig å vurdere på en god måte. I en periode av 2020 var det likevel ingen tvil om at ADNO var verdensledende i vårt testarbeid. Pandemisituasjonen gjorde testing tidvis umulig mange steder, og ADNO var i en periode én av ytterst få – kanskje den eneste – organisasjonen som klarte å drifte et testprogram, innenfor gjeldende smittevernhensyn og i tråd med WADAs teststandard.

Å innhente dopingprøver er et rutinepreget arbeid som er gjort på en relativt lik måte gjennom en årrekke. Da landet stengte ned 12. mars i 2020, måtte vi imidlertid tenke helt nytt. For ADNO var det viktig å kunne fortsette med testing, men på en måte som ivaretok både utøvere og dopingkontrollørene sett utfra et smittevernhensyn.

I løpet av kort tid klarte vi å skaffe oss en bobil som ble spesialtilpasset vårt bruk. Dette grepet viste seg ganske raskt å være helt nødvendig for å kunne drifte et tilfredsstillende testprogram. Utover året ble det klart at vi hadde behov for ytterligere en bobil.

Selv om pandemien satte sitt preg på testarbeidet, kunne vi ved utgangen av året oppsummere med at vi klarte å gjennomføre omtrent 70 prosent av det planlagte antall prøver.

Testing i bobil ble avgjørende for å kunne drifte et testprogram med nødvendige smittevernhensyn. Foto: Dag W. Grundseth


Det er med stor tilfredsstillelse vi kan se tilbake på det testarbeidet vi faktisk klarte å gjennomføre i 2020 – og måten det ble gjennomført på. Det har krevd betydelig innsats, omstillingsevne blant ansatte og store investeringer. Dette har naturlig nok gjort testingen betydelig dyrere enn i et normalår, i snitt omtrent tusen kroner dyrere per prøve. Et annet aspekt er at det i all hovedsak er topputøvere som ble testet, noe som også skyldtes begrenset med idrettskonkurranser gjennom store deler av året. Da pandemien først brøt ut og alt stengte ned, testet vi i hovedsak meldepliktutøvere. Dette fordi det var denne gruppen vi hadde oppdatert utøverinformasjon på. Dette endret seg etter hvert som vi kartla og innhentet informasjon om øvrige topputøverne. I tillegg ble det arrangert enkelte konkurranser for topputøvere på forsommeren.

Det har vært utfordrende å opprettholde testprogrammet og samtidig påse at vi ivaretar smittevernhensynet på en god måte, i takt med skiftende faser av pandemien. I den forbindelse har det vært helt avgjørende å innføre egne prosedyrer for smittevern og sørge for at de til enhver tid er oppdaterte i henhold til retningslinjer fra myndighetene. Dette har krevd opplæring av kontrollørene og kontinuerlig oppfølging. Kontrollørene har fått mange nye oppgaver knyttet til desinfisering, rengjøring, tømming av toaletter mm. I den sammenheng finner vi grunn til å skryte av alle som har vært involvert i det operative testarbeidet. Selv om det har vært krevende, har det vist at vi er en organisasjon som evner å følge opp organisasjonens verdisetning «se muligheter» i praksis. Mot slutten av 2020 ble det besluttet å ansette en person i en midlertidig stilling for å følge opp logistikk og vedlikehold rundt bobilen. For å kunne håndtere bobilene på en god måte ble det arrangert et eget bobilkurs for kontrollørene.

Bobiltestingen har fått betydelig oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal media, og det har vært stor interesse fra WADA og andre antidopingorganisasjoner omkring hvordan vi har løst utfordringer med testing av utøvere.

Se hvordan testingen har foregått i bobilen

Parallelt med testingen ble etterforsknings- og etterretningsarbeidet prioritert høyt. Dette er i tråd med hva som er trukket fram i gjeldende strategiplan. En verdensledende kontrollvirksomhet er avhengig av at vi ser testing i sammenheng med etterretning og arbeidet med biologiske profiler.