. 5. Rent Senter - antidoping på treningssentre

SATS Lagunen

Rent Senter-programmet består av elementer som skal ha holdningsskapende, kunnskapshevnede, avskrekkende og avdekkende effekt.

Smittesituasjonen har rammet den norske treningssenterbransjen hardt. Med unntak av noen korte perioder, har treningssentrene vært helt eller delvis stengt siden starten av mars 2020. Dette har selvsagt også påvirket muligheten for å drive Rent Senter-programmet, og hvordan antidopingarbeidet naturlig nok har blitt prioritert i bransjen.

Stengte sentre har fremtvunget nye måter å tilnærme seg det operative arbeidet i programmet, og har gitt anledning til å tenke videreutvikling og nytenkning rundt programmet. Ved utgangen av 2020 har 534 treningssentre avtale med ADNO.

Sertifisering på Luster treningssenter i Sogn.


Oppfølging
Det er en forutsetning at treningssentrene selv bidrar aktivt i å bekjempe og forebygge doping. ADNOs rolle er å bidra med kompetanse, erfaring og relevante verktøy og virkemidler. Organisasjonen ønsker å gi god oppfølging og være en god veileder og sparringspartner.

I løpet av 2020 ble det gjennomført 24 forebyggende tiltak i form av foredrag og informasjonsstands. I tillegg er det sendt ut nyhetsbrev med nyttig og relevant informasjon.

Nytt av året var at flere av tiltakene ble levert over til digitale flater. Tre av videoene til #Spørforenvenn-kampanjen (video over) hadde treingssenter-innhold og ble distribuert til alle i Rent Senter-programmet, og mange delte videoene på sine kanaler. Det ble også etterspurt mulighet til å vise videoene på skjermene til treningssenterne. Det ble også gjennomført sju webinarer, tre podcast-innspillinger og to digitale informasjonsstands.

Instagram er en av plattformene som treningssentrene bruker mye og er derfor viktig for oss å være synlige på. Vi publiserer bilder fra besøkene og vi ser at sentrene gjerne vil assosiere seg med oss på sine sosiale mediekanaler.

Det er i 2020 arrangert kurs for de antidopingansvarlige på sentrene som har avtale med ADNO. Fortsatt er det etterspørsel etter hvordan gjennomføre «den viktige samtalen», der senter skal presentere sin mistanke om dopingbruk overfor et medlem. I 2020 ble det gjennomført fire kurs i med dette som tema. Nytt av året var at alle kursene ble gjennomført digitalt, og dermed ble tilgjengelig for alle sentrene uavhengig av hvor de ligger i landet.

E-læring
E-læring er en grunnpilar i programmet. Gjennom e-læringsprogrammet Rent Senter får treningssentrene tilgang på oppdatert og relevant kunnskap om blant annet dopingmidler, regelverk, oppfølging av mistanker og kosttilskudd. E-læringsprogrammet er bygget opp med ulike moduler, og er rettet mot både ansatte og medlemmer på senteret.

I 2020 hadde programmet ca. 4000 nye brukere, og ca. 3100 personer fullførte e-læringen.

Kurs
Personlige trenere er rollemodeller og forbilder når det kommer til helse og fysisk aktivitet i samfunnet. I det ligger også et ansvar å være bevisst sin egen rolle og posisjon som forebygger av doping og at de forvalter dette på en god måte.

For å sørge for at denne kompetansen ivaretas har ADNO utviklet kompetansehevende heldagskurs for personlige trenere. Kurset gir spesialkompetanse i både forebyggende og avdekkende antidopingarbeid. Ved bestått eksamen gir kurset gyldig kompetansebevis som Antidopingansvarlig. Kurset ble utviklet og gjennomført som pilot i 2020, og vil gjennomføres i fullskala 2021.

Kurs
Truls Raastad, professor ved Norges idrettshøgskole var en av foredragsholderne på pilotkurset for personlige trenere.
Deltok
Personlig trener Melina Meyer Magulas var en av de heldige utvalgte som fikk plass på seminaret. Selv mener hun fikk mye ut av å delta.


Dopingkontroll
Opplæring og bevisstgjøring er hovedfokus i arbeidet på treningssentre. Dopingkontrollen er likevel et virkemiddel som ligger inne i programmet som senter kan ty til ved mistanke til dopingbruk. En eventuell kontroll må initieres og finansieres av senteret selv, og er ikke inkludert i den årlige avgiften. Før en kontroll må det være gjennomført en samtale med medlemmet det er mistanke til. I denne samtalen kan medlemmet velge å si opp avtalen.

Det ble i 2020 tatt 14 dopingprøver på norske treningssenter. Alle disse prøvene ble innhentet før 12. mars 2020, og alle kontroller som var planlagt etter dette ble avlyst grunnet nedstenging. Av de 14 prøvene i 2020 var det to positive prøvesvar.

Utvikling
Redusert operativ virksomhet i programmet har skapt mulighetsrom for utvikling. Våren 2020 ble det gjennomført en omfattende kartlegging av Rent Senter-programmet. Dette prosjektet la grunnlaget for et større utviklingsprosjekt som ble startet høsten 2020: Rent Senter 2.0. Målet med prosjektet er et nytt Rent Senter-program som skal øke verdien av antidopingprogammet som leveres til treningssentre. Prosjektet ferdigstilles i 2021.

Å være til stede på treningssentrene er en viktig del av antidopingarbeidet. Med så mange senter som del av programmet er det en stadig utfordring å gi god oppfølging, samtidig som at Norges geografi og treningssentrenes spredning over hele landet gjør det ressurskrevende å besøke sentrene fysisk. Reduserte muligheter for fysiske møter grunnet smittesituasjonen gjorde at treningssentrene ikke kunne besøkes som normalt. Dermed ble det utviklet en digital befaringsrutine som muliggjorde virtuelle besøk og befaringer på treningssentrene. Denne rutinen ble fastsatt og det ble gjennomført 12 digitale besøk på treningssentre i 2020.

Det er viktig å ha gode verktøy for å kartlegge risiko for dopingbruk på norske treningssentre. I 2020 ble det utviklet en risikovurdering som skal bidra til at de forebyggende tiltakene kan målrettes der problemet er størst.

Også innenfor dopingkontroller på treningssenter ble det gjennomført utviklingsprosjekter i 2020. De siste fem årene har det i gjennomsnitt blitt gjennomført 67 årlige dopingkontroller gjennom Rent Senter-programmet. Det er ADNOs erfaring at sentrene på generell basis ønsker å gjennomføre flere kontroller, men at den høye antatte kostnaden har vært en barriere mot å gjennomføre hyppigere dopingkontroller. Virke Trening har vist interesse for å bidra til å øke antall dopingkontroller på norske treningssentre. ADNO ønsket derfor, i samarbeid med Virke Trening og fem utvalgte treningssentre, å teste ut en ny kontrollmetode.

Høsten 2020 ble prosedyrer for innhenting av Dried Blood Spot-prøver (DBS) på treningssenter utarbeidet. Det ble gitt opplæring til fem treningssentre i hvordan disse prøvene kan innhentes virtuelt. Målsetningen med prosjektet er å øke antall dopingtester som foretas på norske treningssentre ved å tilby rimeligere, mindre inngripende og enklere dopingkontroller gjennom virtuelle DBS-dopingkontroller. Selve innhentingen av prøvene ble utsatt til 2021 grunnet ny bølge med smitte og påfølgende nedstengning.

Nøkkeltall for Rent Senter 2020

Senter med avtale pr. 31.12.20 534
Sertifiserte sentre pr. 31.12.20 85 %
Nye sentre i 2020 10
Dopingprøver 14
Positive prøver 2
Nye brukere i e-læring 3964
Fullført e-læring 3053
Antall foredrag og stands 17
Antall webinarer 7
Digitale kurs i "Den viktige samtalen" 4