Arrangerte historiens første antidoping-kurs for personlige trenere

Antidoping Norge vil at alle personlige trenere skal gjennom et antidoping-kurs. Treningsprofil Melina Meyer Magulas var en få utvalgte som var med på historiens første.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
IMG 8531
Melina Meyer Magulas er utdannet idrettsfysiolog og har deltatt i VM på ski for Hellas.


– Det er veldig fint å få muligheten til å oppdatere meg faglig fra de som kan dette best, sier Melina Meyer Magulas i en av pausene på historiens første PT-kurs i regi av Antidoping Norge.

Hun er personlig trener på treningssenteret Magnat Center, er både tidligere langrennsløper og danser og er i tillegg en kjent treningsprofil/påvirker på sosiale medier.

Viktig med mer kunnskap

Sammen med PT-ansvarlige i de store kjedene og andre kjente stemmer i treningsbransjen fikk hun være med på pilot-kurset som etter hvert skal bli tilbudt til alle landets personlige trenere.

– Jo mer kunnskap du har om doping og negative effekter av det, jo mer kan du være en foregangsperson og ta med de gode holdningene inn på senteret. Da kan man i større grad jobbe med antidoping der man jobber til vanlig, mener Magulas.


Kristoffer Lie Loftheim og Tor Helge Myhre fra Antidoping Norge stod for innledningen som tok for seg både dopingens historie og ulike dopingmidler.

Treningssentrene har blitt en stor folkehelseaktør

Det er også håpet til Kristoffer Lie Loftheim, ansvarlig for treningssenter i Antidoping Norge. Treningssentre har blitt en stadig viktigere folkehelseaktør her til lands. Undersøkelser viser at det er mange flere som trener på treningssenter, spesielt blant de unge.

– Når treningssentrene har blitt en såpass stor folkehelseaktør, er det viktig at de har kompetanse til å løfte problemstillinger rundt doping. Vi ser absolutt et behov for mer kompetanse og derfor vil vi lage et mer omfattende kursprogram som skal bli tilbudt til alle personlige trenere, forteller Loftheim.

Programmet for pilot-kurset var delt inn i fire deler: Dopingmidler, forebygging, kosttilskudd og ernæring og styrketrening. Foredragsholdere kom fra treningsbransjen, Myrens ernæring, Norges idrettshøgskole og Antidoping Norge.

Truls Raastad fra Norges Idrettshøgskole stod for delen om styrketrening.

Kurset er et 7-8 timers dagskurs og på slutten av kurset gjennomførte deltagerne en eksamen som også resulterte i et kursbevis.

– Håpet vårt er at bransjen vil se på dette som verdifullt og at sentre som er knyttet til Rent Senter-programmet vårt etter hvert vil velge å ansette personlige trenere som har gjennomført dette kurset.

Gode tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene etter den første gjennomføringen av pilot-kurset var spesielt viktig for å gjøre programmet mest mulig aktuelt for bransjen.

– Vi er veldig fornøyd med det første kurset. Det ble mange gode diskusjoner og vi fikk belyst og tatt opp en del ting i plenum, som var relevant for problematikken. Vi fikk også gode og viktige tilbakemeldinger på hva vi bør justere, forteller Loftheim.

Isabel Bråthen og Caroline Bråthen fra Myrens Ernæring snakket om et viktig tema i treningssenterbransjen: kosttilskudd og ernæring.

– Har en enorm påvirkningskraft

Melina Meyer Magulas mener hun fikk med seg mye som hun kan ta med seg tilbake til sitt virke som personlig trener og treningsprofil.

– Det viktigste er nok å ta med seg at som PT har du en enorm påvirkningskraft. Mye mer makt enn man kanskje tenker på til vanlig. Det å være et godt forbilde og signaleffekten du som trener gir, er noe jeg vil ta med meg fra denne dagen, forteller Magulas.

Det første fullskala-kurset skal etter planen bli arrangert i november. Håpet er at det kurset blir arrangert fysisk slik som pilot-kurset, men en digital løsning kan også bli aktuelt slik situasjonen er nå.