IMG 6687

1. ADMINISTRASJON & KOMMUNIKASJON

Antidoping Norge tok fatt på en ny strategiperiode ved starten av 2020. Noen uker inn i ny periode innebar nedstengning av samfunn og idrett at vi for en periode måtte tenke nytt og annerledes.

Stiftelsen Antidoping Norge ble etablert 3. juni 2003 av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og Kultur- og kirkedepartementet (KKD) som en uavhengig stiftelse. Bakgrunnen var et ønske om å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten av dopingsaker i Norge organiseres uavhengig av NIF og myndighetene.

ADNO har en strategiplan for perioden 2020-2023. Planen ble vedtatt av styret etter en bredt forankret prosess med involvering av ansatte, stiftere og eksterne samarbeidspartnere. Strategiplanen er bygget opp omkring samme modell som tidligere, med en overordnet visjon, løfter innenfor ulike områder og ambisjoner som skal nås innenfor de ulike fagfeltene.

Sammenlignet med den foregående strategiperioden er planen denne gangen mer spisset og prioritert. Noe som blant annet gjenspeiles i færre løfter og færre ambisjoner.

De overordnede løftene for perioden 2020-2023 er:
Løfte 1: Vi skal ha en verdensledende kontrollvirksomhet
Løfte 2: Vi skal være en pådriver for forebyggende antidopingarbeid i idretten
Løfte 3: Vi skal heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet
Løfte 4: Vi skal lede arbeidet for en dopingfri og helsefremmende treningskultur
Løfte 5: Vi skal være en fremtidsrettet, åpen og veldrevet organisasjon

Visjonen står fast: Ren trening. Like muligheter.

Ellers er det satt som et overordnet mål for organisasjonen at:
Antidoping Norge jobber for en ren idrett og et dopingfritt samfunn.
Vi vil beskytte de ekte vinnerne og fremme en sunn treningskultur.


Det er videre definert seks verdisetninger som vi vil skal prege organisasjonen og de ansatte:
Se muligheter | Skap engasjement | Søk kunnskap | Vær etterrettelig | Vis resultater | Del utfordringen

Antidopingarbeidet i idretten finansieres av spillemidler via Kulturdepartementet. For 2020 mottok ADNO kroner 38 010 000 av spillemidlene til arbeidet for en dopingfri idrett. Det arbeidet som organisasjonen retter mot ungdoms- og treningsmiljøer utenfor den organiserte idretten må ha annen finansiering. I all hovedsak dekkes denne delen av virksomheten av tilskudd fra Helsedirektoratet som framkommer som del av statsbudsjettet. I 2020 var dette tilskuddet på 8,1 millioner kroner. Stiftelsen har også tilskudd som inngår i de samfinansierte prosjektene i fylkeskommuner og kommuner, og driver utover det noe oppdragsbasert aktivitet.

Covid-19
ADNO var bare noen uker inn i den nye strategiperioden før landet ble rammet av en pandemisituasjon det var umulig å planlegge for. 2020 ble derfor året der vi som organisasjon så til de grader fikk prøvd ut verdisetningen «se muligheter» i praksis. Her ble vi tvunget til å tenke nytt og annerledes for å kunne drifte et antidopingprogram innenfor gjeldende smittevern og med de begrensninger og rammer som nå ble gitt.

I løpet av kort tid i mars 2020 måtte vi venne oss til en hverdag med hjemmekontor og digitale møter. Internasjonalt påvirkningsarbeid måtte løses via skjerm. Informasjons- og forebyggende arbeid måtte skje via webinarer og digitale flater. Vi så behov for å styrke vår tilstedeværelse ytterligere på sosiale medie-flater med lyd og bilde. Og ikke minst, måtte vi finne ut av hvordan vi kunne opprettholde et testprogram i norsk idrett der vi hensyntok smittevern på vegne av utøvere og dopingkontrollører og som samtidig innfridde WADAs standard for testing.

Denne årsrapporten vil gjenspeile at det ble et krevende og annerledes år på alle felt av organisasjonen. Dette ble likevel et år der vi har fått til mye og løst mange av de utfordringer vi sto i.