. 2. Etterforskning og etterretning

Dopingvarsel

Testing alene er ikke godt nok for å drive en verdensledende kontrollvirksomhet. Et mer etterretningsbasert testarbeid har vist seg å gi resultater over tid.

Etterforskning og etterretning får en stadig mer fremtredende posisjon i det internasjonale antidopingarbeidet. ADNO mener dette er en helt avgjørende utvikling, og dette understrekes ved at det å jobbe etterretningsbasert i hele organisasjonen er satt opp som ambisjon nummer én i gjeldende strategiperiode.

En slik endring vil ta tid å gjennomføre da det både handler om endring av kultur, utvikling av kompetanse blant alle ansatte i organisasjonen og anskaffelse av riktige verktøy for å samle og følge opp den informasjonen som innhentes. På grunn av covid-19 og en situasjon med hjemmekontor har det vært krevende å få gjennomført den kursing og opplæring som var planlagt.

En mer etterretningsbasert testvirksomhet har vist seg å gi resultater over tid, blant annet gjennom at en del av dommene som blir avsagt har sitt utspring i etterretningsinformasjon.

Selv om testingen har fortonet seg helt annerledes på grunn av pandemien i 2020, har etterretningsarbeidet pågått for fullt. Det er ansatt en ny medarbeider som kom til organisasjonen med et internasjonalt nettverk som vi allerede kan se resultater av. Vi har deltatt i tre forskjellige faggrupper internasjonalt og ADNO er plukket ut av WADA til å delta i arbeidet med å lage en felles internasjonal utdanning for etterretningspersonell. I 2021 har vi også tatt initiativ til større grad av samhandling med Interpol og Europol. På samme måte har vi tatt initiativ til et fellesprosjekt i Norden for å se på muligheten for kunnskapsdeling på området.

Det å synliggjøre at dopingkontroll er noe mye mer enn tradisjonell testing har vært viktig. I 2019 var ADNO-ansatte som jobber med etterforskning og etterretning ute i norsk idrett for å snakke om denne måten å jobbe på, for utøvere og ledere. Det å møtes ansikt til ansikt har vært mer krevende i 2020, men vi har derfor søkt å nå ut med dette budskapet til utøvere på andre måter. Her har vi for eksempel tatt i bruk topputøverkanalen på Facebook og satt søkelyset på dette i en podkastepisode som tok utgangspunkt i Seefeld-avsløringen.

I flere videoer har vi fortalt om varslingskanalen til utøvere gjennom topputøverkanalen.

Totalt 19 saker var under etterforskning i 2020, men flere av disse ble opprettet i 2019. At testing alene ikke er tilstrekkelig for å drifte et godt kontrollprogram, ble svært synlig i 2020. Det var derfor vesentlig for oss å innhente informasjon om mulige brudd på dopingbestemmelsene fra andre aktører, som for eksempel fra domstolene.

Vi har de siste årene jobbet med prosjekter mot ulike idretter og miljøer. I disse prosjektene har vi jobbet på tvers i avdelingen med etterretning og målrettet testing. Denne type prosjektarbeid har ikke vært like enkle å drive på grunn av begrensede testmuligheter i 2020, men måten å jobbe på vil bli tatt opp for fullt igjen når situasjonen tillater det.

Samarbeid med toll og politi
ADNO er opptatt av et godt samarbeid med offentlige instanser, både på et overordnet nivå og på et mer praktisk, operativt nivå. Samarbeidsavtalene med Toll- og avgiftsdirektoratet og Politidirektoratet er viktige i den sammenheng.

Gjennom disse avtalene har ADNO dialog med blant annet Tolletatens etterretningssenter, politiet og Kripos. ADNO ønsker å legge til rette for økt kunnskapsdeling ved at det blant annet opprettes et direkte kontaktpunkt i ADNO for politi og toll.

Tidlig i 2020 holdt ADNO-ansatte to foredrag for tolletatens kontrollpersonell på Helsfyr for å gi de innsikt i hva slags utstyr de kan se etter som tollere.

Varslingskanalen – tips
Både nasjonalt og internasjonalt har varslere og tips vist seg å spille en viktig rolle i antidopingarbeidet. ADNO lanserte sin Dopingvarsel i 2016. Siden varslingskanalen ble etablert har det kommet inn over 600 tips og et stort antall dopingsaker de senere årene kan spores tilbake til tips og innspill som har kommet til organisasjonen.

Beskyttelse av varslere har vært et tema internasjonalt, og i ny World Anti-Doping Code er det nå lagt til et punkt 2.11 som rammer personer som truer eller skremmer varslere, eller anvender represalier.

ADNO har ellers vært opptatt av å synliggjøre varslingskanalen og bruke tid på å fortelle utøvere, trenere og ledere at de kan ha viktig informasjon. I dette arbeidet er det viktig å ufarliggjøre det å varsle og understreke at tipsene som kommer inn behandles og følges opp av ADNO-ansatte som er trent til og har erfaring med dette. I 2020 har vi derfor hatt en egen videokampanje for Dopingvarsel.

Når vi ser på tallene for 2020, sank antall varsler da idretten stengte ned, fra 10-15 tips i en normalmåned til 7-10 tips i måneden. Vi vil jobbe for å løfte dette igjen når idretten er i normal gjenge igjen, og som del av dette vil det være viktig å synliggjøre kanalen i sosiale medier og understreke viktigheten av varsling i møte med idretten, både ledere, særforbund og utøvere.