Nmveka

3. FOREBYGGING IDRETT

Det har vært et år med unntakstilstand for idretten i Norge. For det forebyggende arbeidet vårt innenfor idretten har det krevd stor omstilling.

Idretten har selv det overordnede ansvaret for å forebygge dopingbruk hos sine egne medlemmer. ADNOs rolle er å tilby oppdaterte, attraktive og relevante programmer og virkemidler.

ADNO har jobbet langsiktig med å få mest mulig av sin forebyggende aktivitet inn som en del av større samarbeid, både i og utenfor idretten. På den måten unngår vi enkeltstående tiltak, og oppnår en bedre forankring og kan legge opp prosesser som sikrer at det vi gjør er relevant for den målgruppa vi møter.

Rent Særforbund-ordningen har i så måte gitt et stort løft for norsk antidopingarbeid. Ved at idrettene selv har blitt bevisste på sitt ansvar for å forebygge bevisst og ubevisst bruk av doping, har tiltakene og satsingene blitt mer målrettet, virkemidlene er mer tilpasset den enkelte idrett og vi har i fellesskap funnet fram til de riktige arenaene.

ADNO vil bidra til at det er enkelt og oppleves som verdifullt å inkludere antidoping i idrettens brede holdnings- og forebyggende arbeid, uansett om det er for utøvere, trenere, forbund eller klubber.

I 2020 har idretten vært i unntakstilstand. Det har vært svært begrenset konkurranseaktivitet og både forbund, kretser og idrettslag har opplevd permitteringer. Fokuset har vært på å drifte idretten på best mulig måte under pandemien.

ADNO har tro på å være synlig ute i idretten, med foredrag, antidopingpatruljer og standvirksomhet. Det har av naturlige grunner ikke vært like enkelt i 2020. I stedet har vi i stor grad gjennomført aktiviteten i et digitalt format. Dette har krevd endring og omstilling i måten vi presenterer foredragene på og hvordan vi markedsfører foredragsvirksomheten.

Nesten 30 prosent av de 178 foredragene vi holdt i idretten ble gjennomført som webinarer. Det er dessuten utviklet en rekke digitale virkemidler i samarbeid med ADNOs kommunikasjonsavdeling som har tilgjengeliggjort informasjon om antidoping, for eksempel gjennom videospalten Spør for en venn, infografikk på sosiale medier og i Antidoping-podden. Her har vi fått god nytte av den relasjonen vi har opparbeidet med særforbund for å distribuere innholdet. Les mer om dette under kapittel 1 i denne årsrapporten.