. 2. Helse - Dopingkontakten

Dopingkontakten gradientmap

Dopingkontakten
Dopingkontakten er ADNOs anonyme informasjons- og samtaletjeneste innenfor doping som samfunnsproblem.

Dopingkontakten mottok de første par årene henvendelsene via telefon, e-post og kontaktskjema på nett, men lanserte en chat-funksjon i 2018, samtidig som åpningstider for tjenesten ble lagt også utenom dagtid. De grepene som er gjort de siste årene har gitt et økende antall henvendelser til Dopingkontakten.

I 2020 kom det 459 henvendelser til Dopingkontakten. Dette er noe lavere enn i 2019, men dette har sin naturlige forklaring, blant annet forklart ved at treningssentre har holdt stengt store deler av året. Over tid ser vi uansett at antall henvendelser er økende. Det er ikke minst viktig å se på hvilken type henvendelser vi får. For 2020 ble det satt et mål om å øke antall henvendelser blant de som vurderer bruk av dopingmidler. Dette fordi vi mener det er særlig viktig å forebygge bruk av dopingmidler blant nettopp denne gruppen. Det er derfor med tilfredshet vi registrerer at 30 prosent av henvendelsene til Dopingkontakten i 2020 var fra gruppen «vurderer bruk», mot 13 prosent året før. Nesten 90 prosent av de som henvender seg er gutter. En del av de som tar kontakt har spørsmål om spesifikke preparater, mens andre har behov for å snakke om følelser og tanker knyttet til kropp, prestasjon og trening. Av de som vil snakke om preparater spesielt, handler de klart fleste henvendelsene om anabole androgene steroider.

Sosiale medie-kanaler som Youtube og Instagram er viktige for å synliggjøre Dopingkontakten. Det er kjørt flere kampanjer her gjennom 2020, både gjennom video, infografikk og ved å ta opp temaet i Antidoping-podden. Instagram takeover, der vi har fått anledning til å ta over Instagram-kontoen til en av våre samarbeidspartnere for en periode, har vært et nytt grep for å nå ut med informasjon og synliggjøre Dopingkontakten som tjeneste. Det er også delt ut digitalt promoteringsmateriell i forbindelse med webinarer.

Joachim stilte opp og fortalte om sin tid som bruker av anabole steroider gjennom åtte år. Og hvordan kan klarte å komme ut. Episoden ble den mest populære i 2020 og Dopingkontakten var en sentral del av episoden.

Den faglige leveransen til Dopingkontakten i medisinske spørsmål, kvalitetssikres gjennom Antidoping Norges medisinske fagkomité. ADNO setter særlig pris på samarbeidet som er etablert med Ung.no og Helsedirektoratet, der Dopingkontakten er gjort tilgjengelig på en felles landingsside for kvalitetssikrede samtaletjenester. ADNO bistår Ung.no med å besvare henvendelser som omhandler doping og en usunn treningskultur, samt å bidra med relevante fagartikler. Ung.no er underlagt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Samarbeidet er forankret gjennom en avtale og partene møtes regelmessig for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling.

Gjennom samarbeid med Steroideprosjektet ved Nasjonal kompetansetjeneste TSB, Oslo Universitetssykehus, sikres erfaringsutveksling og samhandling i forbindelse med håndtering og oppfølging av henvendelser om dopingrelatert tematikk. Det avholdes jevnlige samarbeidsmøter, og i 2020 deltok Steroideprosjektet på en episode av Antidoping-podden. Erfaringen tilsier at personer som bruker eller har brukt dopingmidler og som har hatt kontakt med ADNO på ulike måter, ofte senere tar kontakt med Steroideprosjektet for behandling og videre oppfølging.

Akan
Akan, Steroideprosjektet og ADNO har gjennom 2020 hatt et særlig fokus på dopingbruk i arbeidslivet. Det ble arrangert to seminarer, et digitalt og et fysisk. I tillegg ble det jobbet sammen om en artikkel som sto på trykk i Dagbladet (31. oktober 2020) og brosjyren Doping og arbeidsliv ble utviklet.

Last ned brosjyren Doping og arbeidsliv her

Brosjyren ble laget i samarbeid med AKAN og Steroideprosjektet.

Kurs for helsepersonell
I møte med helsepersonell, ønsker ADNO å tilføre gruppen grunnleggende kunnskap om dopingproblematikken. Det inkluderer brukergrupper, risiko- og beskyttende faktorer for dopingbruk, tegn og symptomer ved bruk av doping, kosttilskudd og hvordan dopingbruk kan kobles til psykisk helse, press og kriminalitet. Formålet med tiltakene er å bidra til at helsepersonell blir i bedre stand til å avdekke, håndtere og forebygge dopingbruk i sitt virke. ADNO tilbyr flere ulike kompetansehevende tiltak rettet mot denne gruppen, og har i 2020 også tilbud webinarer.

Opplæring av helsepersonell ligge som en naturlig del av handlingsplanen for kommunale og fylkeskommunale samarbeid.

Som et tilbud til kommuner som ikke deltar i samarbeid om Lokal mobilisering mot doping, ble det gjennomført seminarer i Kristiansand, Bydel Vestre Aker og Ringsaker om doping og folkehelse, treningskultur og hvordan helsesykepleiere kan gå i dialog med dopingbrukere.