. 1. Lokal mobilisering mot doping

IMG 2842
Tore Gregersen fra Hamar kommune sammen med styreleder Thorhild Widvey og fylkeskoordinator Bo Lindblad.

Lokal mobilisering mot doping er navnet på modellen ADNO har etablert for å jobbe sammen med kommuner og fylkeskommuner.

Med en bred tilnærming har dette programmet som mål å bygge en sunn og trygg ungdoms- og treningskultur lokalt og regionalt gjennom å forebygge doping. Vi vet at doping fører med en risiko for helseskade, kriminalitet og en rekke sosiale problemer. I de kommunale samarbeidene søker vi å implementere arbeidet mot doping i kommunenes handlingsplaner slik at arbeidet prioriteres og får fokus over tid. En slik kontinuitet og langsiktighet er en nøkkel for å gi effekt.

Lokal mobilisering mot doping kombinerer programmer, verktøy og holdningsskapende tiltak blant unge mennesker og kompetanseheving blant fagpersoner. Arbeidet baseres på anerkjente metoder for helsefremmende arbeid, og består av utstrakt operativ aktivitet og tett samhandling med målgruppene.

ADNO inngikk det første samarbeidet med daværende Sør-Trøndelag fylkeskommune tilbake i 2011. Siden den gang har modellen blitt utviklet og tilpasset, først til nye fylkeskommuner og etter hvert til kommuner som har ønsket et samarbeid med ADNO.

Programmet tuftes på nasjonale og regionale føringer om å mobilisere mot dopingbruk i ungdomsmiljøene. Samarbeidene finansieres dels av Antidoping Norge og dels gjennom en egenandel fra fylkeskommunen/kommunen. Arbeidet planlegges og gjennomføres av en fylkeskoordinator. ADNO er også glad for at den kommunale modellen når ut til stadig nye deler av landet.

Tidligere har ADNO hatt samarbeid både med Oppland, Hedmark og Hordaland. I forlengelsen av dette ble samarbeid med to av de nye storfylkene, Innlandet og Vestland, etablert i 2020.

Lokal mobilisering mot doping er en overbygning som skal sørge for at det jobbes systematisk og helhetlig blant ulike yrkesgrupper og aktører som jobber med og mot ungdom i risikosonen. Dopingbruk i samfunnet er en kompleks og sammensatt utfordring som krever en bred tilnærming.

Gjennom en felles mobilisering mot doping kan ansatte i kommune og fylkeskommune, lokale skoler, politi, treningssentre, idrettslag og Antidoping Norge planlegge og igangsette gode og koordinerte løsninger på tvers av samfunnssektorer. Heller enn enkeltstående foredrag og tiltak, søker ADNOs forebyggende arbeid å etablere et forpliktende samarbeid med kommuner og fylkeskommuner slik at forebyggende arbeid på videregående skoler og informasjons- og kunnskapshevende aktiviteter blant relevante yrkesgrupper, blir satt i system.

Programmet kjennetegnes ved lokal forankring, kunnskapsheving, samarbeid og implementering av elementer fra ADNOs rikholdige verktøykasse av forebyggende programmer og virkemidler.

Treningssentre og idrettslag er viktige nedslagsfelt. I 2019 ble modellen der lokalt politi, treningssentre og ADNO jobber sammen, kalt trepartssamarbeid, inkludert i programmet. Hensikten med dette tiltaket er å sikre kunnskapsheving hos politi, treningssenterets ansatte og medlemmer, etablere og opprettholde god dialog mellom partene.

2020 har vært et annerledes og utfordrende år, både for fylkene og kommunene vi samarbeider med og for ADNO. Fylkene og kommuner har vært tvunget til å omdisponere og har måttet prioritere annet typer arbeid grunnet covid-19. På tross av stor samarbeidsvilje.

Fylkeskommunale samarbeid

Klikk her for å lese om de fylkeskommunale samarbeidene.

  • INNLANDET FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Bo Lindblad

    Skoler (VGS) besøkt: 14
    Skoleforedrag: 14
    Skolewebinar: 12
    Øvrige foredrag: 7
    Tilhørere: 1950

    INNLANDET FYLKESKOMMUNE ble etablert 1. januar 2020. Oppland og Hedmark fylke ble slått sammen til et nytt storfylke og Innlandet og ADNO signerte en ny fireårsavtale. Selv om 2020 ble preget av pandemisituasjonen, ble det et år med god aktivitet, med nye målgrupper på nye arenaer og nye måter å drive informasjons- og forebyggende arbeid på.

    Da de videregående skolene stengte ned, var organisasjonen rask med å tilpasse foredrag og webinar for hjemmeundervisning. Elevene ble gitt muligheten til å stille anonyme spørsmål underveis i foredragene, noe som la til rette for god dialog med elevene på en ny og spennende måte. Spørsmål som vi vet elevene sitter inne med, men som de ofte ikke tør å spørre om, ble plutselig enklere å føre fram da de kunne gjøres på en anonym måte. I tillegg fikk alle tilhørere anledning til å høre svarene som ble gitt. Utover høsten 2020 ble det mulig å gjenoppta skolebesøk ved fylkeskoordinator slik at det kunne gis praktisk undervisning på de videregående skolene. Også her bidro smittevernstiltak til at vi måtte tenke nytt, noe som i dette tilfelle førte til samtaler i mindre grupper og mer problembasert læring gjennom dialog.

    Både folkehøgskolene i Innlandet og Innlandet fengsel (avdeling Valdres) fikk besøk. Det ble gjennomført foredrag, praktisk undervisning og gode samtaler om krevende temaer. Sammen med Innlandet politidistrikts Nettpatrulje deltok vi på et Facebook-arrangement.

    Ny norsk forskning viser at 36 prosent av mannlige ruspasienter har erfaring med dopingmidler. Et mål for året var å bistå fylkeskommunen i deres plikt til å sørge for opplæring i helseinstitusjoner. Flertallet av beboere på rusinstitusjoner er i en livsfase der ordinær opplæring kan være krevende, samtidig trenger beboere økt kunnskap om dopingproblematikken. Vi samarbeidet derfor med Steroideprosjektet (OUS) i forbindelse med besøk på rusinstitusjon. Tilbudet ble godt tatt imot, og skal følges opp med antidopingprogrammet Ren Trening i 2021.

    For ADNO er det viktig å bistå utdanningsinstitusjoner med kompetanse. Studenter i faget Tverrfaglig miljøarbeid innen rus og psykisk helse ved Fagskolen Innlandet fikk undervisning og innføring i doping som samfunnsproblem.

  • VESTLAND FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Tor Helge Myhre

    Skoler besøkt: 9
    Antall skoleforedrag: 10
    Antall webinarer: 10
    Øvrige webinar/foredrag: 4
    Antall tilhørere: 3853

    VESTLAND FYLKESKOMMUNE signerte ny samarbeidsavtale med ADNO 14. februar 2020 for perioden 2020-2023. En fylkeskoordinator i full stilling har gitt anledning til større aktivitet og tilstedeværelse i fylket.

    Grunnet covid-19 har mye av det operative arbeidet ut mot primærmålgruppen videregående skoler foregått i form av webinarer. Tilbudet har blitt godt mottatt av skoler og elever. Det har likevel vært en utfordring å få tid på alle skolene. Denne utfordringen ble løst ved å lage og distribuere ferdiginnspilte foredrag som lærerne selv kan spille av eller legge ut på elevens læringsplattformer.

    Det er også blitt gjennomført kompetansehevning av yrkesgrupper som faller inn under videregående skoler. Blant annet en serie mini-webinarer rettet mot helsesykepleiere, elevhelsetjeneste og rådgivere. For å nå bredt ut til andre målgrupper ble det gjennomført et stort direktesendt facebook-arrangement sammen med ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser), der tema var doping, menn og spiseforstyrrelser. Dette arrangementet nådde ut til over 3000 tilhørere. Totalt sett har det vært en nedgang i aktiviteten, men likevel mener vi kvaliteten har blitt ivaretatt på en god måte i en digital form. I 2021 vil webinarer være et verktøy som videreutvikles og tas inn i som et fullverdig supplement til fysiske foredrag ut mot målgruppene.

Kommunale prosjektsamarbeid
ADNO har i 2020 samarbeidet med 15 ulike kommuner om lokal mobilisering mot doping. Vi jobber målrettet for å inkludere flere kommuner i samarbeidet.

Et kommunalt samarbeid etableres i første omgang som en toåring samarbeidsavtale. Denne avtalen er å anse som en implementeringsfase. Ved en eventuell videreføring går samarbeidet over i en løpende oppfølgingsfase.

Orkland kommune logo staende Ny

ORKLAND

Oppstart: 1. januar 2016

Status og aktivitet 2020: Fra 1. januar 2020 ble Orkdal, Meldal, Agdenes og 1/3 av Snillfjord slått sammen til storkommunen Orkland. Tidligere Orkdal har hatt samarbeid med ADNO fra januar 2016. De ønsket videreføring av samarbeidet i Orkland kommune og signerte derfor ny avtale som trådte i kraft fra 1. august 2020. Det er avholdt digitale møter med styringsgruppa samt arbeidsmøter for planlegging av forebyggende tiltak i kommunen. Kommunens hovedfokus ved oppstart var innsats for sertifisering av rene idrettslag og treningssentre.

Lorenskog

LØRENSKOG

Oppstart: 1. april 2016

Status og aktivitet 2020: Lørenskog kommune har ønsket videre samarbeid med ADNO og tegnet derfor avtale for en oppfølgingsfase fra 1. januar 2020. Lørenskog VGS har i 2020 hatt kunnskapshevende foredrag fra ADNO. Covid-19 har hindret ytterlige tiltak grunnet omdisponering av personell i kommunen. Planer for tiltak overføres derfor 2021.

Ringebu kommune

RINGEBU

Oppstart: 1. januar 2017

Status og aktivitet 2020: Første aktivitet i Ringebu kommune ble styringsgruppemøte hvor planer for året ble lagt. Vi har besøkt kommunen med kunnskapshevende foredrag rettet mot ungdomsskolen. På siste styringsgruppemøte i 2020 ønsket Ringebu kommune å videreføre samarbeidet med ADNO. Avtale om oppfølgingsfase ble derfor signert med oppstart 1. januar 2021.

Hamar komm

HAMAR

Oppstart: 1. januar 2017

Status og aktivitet 2020: Dette året inngikk Hamar videre avtale om samarbeid med ADNO. Det er gjennomført styringsgruppemøter både fysisk møte på våren og web-basert på høsten. Vi har holdt foredrag for helsepersonell med tema «Doping som samfunnsproblem.» Både ungdomsskoler og VGS har fått besøk og foredrag. I mars 2020 holdt ADNO et seminar for tverrfaglige grupper som jobber med barn og unge i kommunen. Ved utgangen av 2020 retter fokuset og arbeidet videre seg mot ønsket om å etablere trepartssamarbeid i kommunen i 2021.

Nord Fron komm

NORD-FRON

Oppstart: 1. desember 2017

Status og aktivitet 2020: Første kvartal i 2020 ble det avholdt styringsgruppemøte. Vi har besøkt kommunen og det er gjennomført foredrag på ungdomsskolene.

Kongsvinger

KONGSVINGER

Oppstart: 26. januar 2018

Status og aktivitet 2020: Gjennom samarbeidet med Kongsvinger kommune har det i 2020 vært fokus på etablering av Trepartssamarbeid mellom flere treningssentre i kommunen, politiet og ADNO. Kommunen deltar positivt inn i planleggingsarbeidet for dette. ADNO har holdt kunnskapshevende foredrag for 10.klasse på Kongsvinger ungdomsskole samt på videregående skole.

Gjøvik komm svg 1

GJØVIK

Oppstart: 1. september 2018

Status og aktivitet 2020: Gjøvik har formidlet ønske om å videreføre samarbeidet med ADNO. Ved utgangen av 2020 signerte kommunen avtale om oppfølgingsfase med oppstart 01.01.2021. Det er gjennomført styringsgruppemøter og ungdomsskolene i kommunen har fått kunnskapshevede foredrag. Kommunen ønsker å avtalefeste et trepartssamarbeid i 2021.

Sandefjord

SANDEFJORD

Oppstart: 1. september 2018

Status og aktivitet 2020: Det er planlagt og avtalefestet videre samarbeid mellom Sandefjord kommune og ADNO gjennom oppfølgingsfase som starter 1. januar 2021. Gjennom styringsgruppemøte og informasjonsmøte med treningssentre og politi i kommunen, har etablering av trepartssamarbeid stått i fokus med ønsket oppstart første kvartal 2021. I 2020 har det blitt gjennomført en dag med Instagram takeover med stor suksess.

Oslo

BYDEL ULLERN

Oppstart: 1. september 2018

Status og aktivitet 2020: Ungdomsskolene og videregående skole i bydelen har fått foredrag fra ADNO. Både 10. klasse og Ullern VGS ble prioritert. Bydelen avsluttet samarbeidet med ADNO ved utgangen av 2020. Vi takker for et godt samarbeid.

Standard k vefsn

VEFSN

Oppstart: 1. september 2019

Status og aktivitet 2020: Utarbeidelse av tiltaksplan og iverksetting av tiltak, har blitt utsatt på grunn av covid-19. Kommunen ser frem til besøk av ADNO for kunnskapshevende foredrag til elever og voksne som arbeider med barn og ungdom.

Steinkjer

STEINKJER

Oppstart: 1. september 2019

Status og aktivitet 2020: Det er avholdt møte med Steinkjer videregående skole for å se på mulighetene for å implementere temaet doping i skolens årshjul på VG 1, 2 og 3. Det er arbeidet frem en enighet om etablering av et trepartssamarbeid som trer i kraft, januar 2021. Det er gjennomført flere styringsgrupper digitalt. Foredrag som er holdt i Steinkjer kommune har rettet seg mot politi og tollvesen, asylsøkere og flyktninger, lærere på videregående skole og helsepersonell med barneverntjenesten

Drammen

DRAMMEN

Oppstart: 1. januar 2020

Status og aktivitet 2020: I 2020 ble det avholdt styringsgruppemøte og gjennomført en forundersøkelse der kommunens ønsker og forventninger til samarbeidet ble kartlagt. Det er allerede et veletablert trepartssamarbeid i tidligere kommuner som Nedre/Øvre Eiker. Kommunen ønsker derfor at dette trepartssamarbeidet skal utvides til gjelde hele Drammen kommune. Dette skal vi arbeide videre for i 2021. I tillegg har en videregående skole hatt foredrag før skolene stengte ned.

Lillehammer

LILLEHAMMER

Oppstart: 1. januar 2020

Status og aktivitet 2020: I løpet av 2020 har styringsgruppa skrevet tiltaksplan for 2021. Kommunen har gjennomført forundersøkelse som tydeliggjør ønsker og behov knyttet til forebyggende aktiviteter i kommunen. Lillehammer kommune har allerede et veletablert trepartssamarbeid som videreføres som tiltak innenfor programmet Lokal mobilisering mot doping.

Askøy

ASKØY

Oppstart: 1.januar 2021

Status og aktivitet 2020: Avtaleinngåelse med Askøy ble signert siste halvdel av 2020, men grunnet covid-19 har oppstart for samarbeidet blitt utsatt til januar 2021. Det er gjennomført et styringsgruppemøte for kartlegging av behov og ønsker for samarbeidet. På Askøy ungdomsskole har elevene fått foredra. Det er gjennomført Instagram takeover på kommunens Instagram-konto som har omtrent 500 følgere.

Kragerø

KRAGERØ

Oppstart: 1.januar 2018

Status og aktivitet 2020: ADNO hadde samarbeid med Kragerø kommune perioden januar 2018 til desember 2019. Kommunen har ønsket å videreføre samarbeidet og i desember 2020 ble det avholdt styringsgruppemøte der avtale om samarbeid i oppfølgingsfase ble signert med oppstart 2021.

Ny kampanjevideo for programmet