Internasjonalt

Play The Game2

ADNO søker å påvirke og utvikle det internasjonale antidopingarbeidet.

Norsk antidopingarbeid og Antidoping Norge har lange tradisjoner for å være en sentral aktør i det internasjonale antidopingarbeidet. Målet er å påvirke konstruktivt og utvikle et globalt antidopingarbeid som setter utøvere, uavhengighet og et godt styresett i fokus.

I 2022 har det vært mulig å gjenoppta en del av den normale reise- og møteaktiviteten som er vesentlig for å kunne jobbe på den internasjonale arenaen. ADNOs posisjon som en global stemme bekreftes gjennom at vi inviteres til viktige møteplasser. Dette året holdt vi for eksempel innlegg på Play the Game-konferansen i Danmark, snakket om Code compliance og teknologisk utvikling innen antidoping på to ulike konferanser i Asia og holdt innlegg på WADAs utdanningskonferanse i Australia og på USADAs vitenskapssymposium.

Fra året er det ellers særlig verdt å trekke fram:

WEBINAR OM MENNESKERETTIGHETER. Arrangerte et webinar med fokus på menneskerettigheter og rettferdig rettergang. Her deltok blant andre utenriksministeren, Europarådets visegeneralsekretær, idrettspresidenten og ADNOs styreleder. Også utøvere og andre antidopingeksperter bidro til å debattere menneskerettigheter og viktige rettsstatsprinsipper.

VIKTIG WADA-VERV.Martin Holmlund Lauesen, leder av internasjonal og medisinsk avdeling i ADNO, ble høsten 2022 valgt som en av bare to europeiske representanter i WADAs NADO Expert Advisory Group (NADO EAG) for perioden 2023-2025. NADO EAG består av i alt ti representanter valgt av og blant verdens nasjonale antidopingbyrå (NADO), det velges to fra hver verdensdel. NADO EAG har eksistert i lengre tid, men med bakgrunn i WADAs reformer er dette første gang det er foretatt et valg til gruppen, som igjen skal velge to representanter til WADAs Foundation Board.

PROGRAMERKLÆRING FOR MORGENDAGENS ANTIDOPINGARBEID. ADNO fikk sammen med tolv andre nasjonale antidopingbyråer vedtatt og offentliggjort programerklæringen med veiledende prinsipper for fremtidens antidopingarbeid. ADNO har vært sentral i å drive disse prinsippene fram.

De seks veiledende prinsippene adresserer:

  • utøvernes stemme,
  • opplæring og forebygging,
  • rettssikkerhet og menneskerettigheter,
  • godt styresett,
  • kvalitet og
  • et antidopingarbeid tuftet på maktfordelingsprinsippet.



Martin Holmlund Lauesen, leder av internasjonal avdeling i ADNO, i aksjon på Play the Game.


Internasjonale konvensjoner og avtaler
ADNO har støttet Kulturdepartementet (KUD) i deres arbeid med etterlevelsen av Europarådets og Unescos konvensjoner på antidopingområdet. For Unesco var 2022 et rolig år, men deres to arbeidsgrupper om henholdsvis fordeling av finansieringsforpliktelser mellom statene («Regional Split») og en ny mekanisme for overvåking av statenes forpliktelser har jobbet videre. I dette arbeidet har ADNO bistått KUD.

I Europarådet vedtok Ministerkomiteen våren 2022 anbefalinger om rettferdige prosedyrer for antidopingsaker. Målet her er at utøvere skal bli sikret at de garantiene som gjelder i den europeiske menneskerettighetskonvensjon også gjelder i antidopingsaker. Arbeidet som ligger til grunn for disse anbefalingene ble ledet av daglig leder i ADNO.

Russlands angrep på Ukraina har påvirket også det internasjonale antidopingarbeidet. For eksempel ble det politiske arbeidet i Monitoring Group, som overvåker at stater overholder sine forpliktelser under den europeiske antidopingkonvensjon, satt på vent på bakgrunn av krigen.

Fra ADNO har leder av internasjonal og medisinsk avdeling bidratt i arbeidet for å styrke overvåkningen av statenes etterlevelse av den europeiske antidopingkonvensjon, samt i arbeidet omkring kjønnslikestilling. Dessuten deltok vedkommende på Europarådets evalueringsbesøk i Spania.

WADA og andre multilaterale samarbeid
Code compliance har hatt et sterkt fokus gjennom året, dette med utgangspunkt i WADAs «Code Compliance Questionnaire», et omfattende spørreskjema som har til hensikt å vurdere hvordan organisasjoner etterlever det internasjonale antidopingregelverk. Som del av denne prosessen kom også utfordringen rundt mangel på testing av mindreårige tydelig til overflaten.

ADNO har gjennom året fulgt opp de avvik som ble påpekt av WADA og det er etablert en midlertidig, kortsiktig samtykkebasert løsning som har gjort det mulig for ADNO å teste mindreårige igjen.

ADNO har understøttet KUDs arbeid i CAHAMA, Europarådets ad hoc-komité vedrørende WADA. Det er et tydelig ønske om å påvirke den retning WADA tar gjennom konstruktive og konkrete innspill. Blant annet er det gitt innspill på WADAs styresett for å sikre et tydeligere skille mellom WADAs Foundation Board og Executive Committee, mer uavhengighet i Executive Committee og både en sterkere og mer uavhengig stemme for utøvere og nasjonale antidopingbyråer i Foundation Board.

ADNO er medlem av Institute of National Anti-Doping Organisations (iNADO). I 2022 har organisasjonen først og fremst hatt innvirkning på iNADO og deres medlemmer gjennom å drive fram nevnte programerklæring. Etter at erklæringen ble vedtatt har iNADO tatt eierskap til prinsippene og tatt disse inn i sin strategiplan for perioden 2023-2027.

International Anti-Doping Arrangement (IADA) har i 2022 arrangert to møter, et digitalt og et fysisk/hybrid-møte i Tokyo. ADNO deltok i møtene sammen med KUD. I forlengelsen av møtet i Tokyo holdt leder av internasjonal og medisinsk avdeling et innlegg om Code compliance på et regionalt seminar for Asia og Oseania.

Nasjonale antidopingbyråer (NADOer)
ADNO ønsker å ha et bredt nettverk blant andre nasjonale antidopingbyråer. Dette handler om å dele kunnskap og erfaring i møte med utfordringer som ofte er de samme. I en del sammenhenger er det hensiktsmessig å formalisere de internasjonale kontaktene i en samarbeidsavtale.

Tradisjonelt har ADNO søkt bilaterale samarbeid med den hensikt å utvikle antidopingarbeidet i andre land. I disse sammenhengene har WADA vært med for å overvåke prosjektene slik at utviklingen skjer i tråd med internasjonale regler og standarder. De senere årene har vi også søkt internasjonale samarbeid der ADNO kan hente kunnskap og inspirasjon for å utvikle eget arbeid, som for eksempel med USA og Frankrike.

Under pandemien har det i liten grad vært anledning til å møte våre samarbeidspartnere fysisk. Samarbeidene har likevel levd videre gjennom digital møtevirksomhet. I 2022 har det igjen vært anledning til å treffe flere av organisasjonene ADNO samarbeider med.

GEORGIA. Et nytt og spennende prosjekt i 2022 var arbeidet med å bistå og støtte Georgias antidopingbyrå (GADA). Utgangspunktet for denne invitasjonen var de avvik som ble identifisert etter WADAs stedlige revisjon i Georgia. I løpet av året er det gjennomført flere digitale opplæringssesjoner og tre styringsgruppemøter, der også WADA har deltatt. Under det siste av tre styringsgruppemøter, som ble avholdt i Oslo, ble styresett og behovet for å forhindre rollekonflikter vektlagt. I forbindelse med besøk i Georgia har ADNO også deltatt i møter med representanter fra Georgias regjering og parlament. Ansatte fra ADNO har vært i Georgia for å drive opplæring av deres dopingkontrollører.



En delegasjon fra GADA i forbindelse med møter i Norge der også en representant fra WADA deltok.


KINA.
Samarbeidet med Kinas antidopingbyrå (CHINADA) er videreført. Et samarbeid som har røtter tilbake til 1990-tallet. I 2022 var en viktig del av samarbeidet at ADNO sendte dopingkontrollører til Kina for å bidra i dopingkontrollen under de olympiske og paralympiske lekene i Beijing.

KENYA.
Doping er fortsett en betydelig utfordring i Kenya og landet har også i 2022 blitt rammet av et stort antall dopingsaker på noen av sine friidrettsutøvere. ADNO har de siste årene bistått nasjonen med å bygge opp det nasjonale antidopingbyrået ADAK. Under et møte i Oslo vinteren 2023 ble det signert en ny samarbeidsavtale.

FRANKRIKE OG USA. Samarbeidsavtalene med henholdsvis AFLD (Frankrike) og USADA (USA) utløp i 2022. En ny avtale med AFLD ble signert tidlig i 2023, og det er intensjonen å videreføre samarbeidet i en eller annen form også med amerikanerne. Daglig leder i ADNO deltok på USADAs vitenskapssymposium, der han blant annet fortalte USADAs styre om antidopingarbeidet i Norge, i tillegg til at han pekte på noen av de temaer som ADNO og USADA gjennom sitt samarbeid har lykkes med å sette på dagsorden i det internasjonale antidopingarbeidet.


AFLD-president Dominique Laurent (t.h.) og ADNOs styreleder Thorhild Widvey.

Utover disse formelle samarbeidene har ADNO som nevnt en rekke møtepunkter og et bredt nettverk blant mange nasjonale antidopingbyråer. I 2022 var for eksempel leder for internasjonal og medisinsk avdeling sammen med leder for forebygging og folkehelse i møter med de nasjonale antidopingbyråene i Australia og New Zealand i forlengelsen av WADAs utdanningskonferanse. Hensikten med disse besøkene var ikke minst å hente inspirasjon for hvordan disse to velutviklede byråene engasjerer sine topputøvere i antidopingarbeidet. Dessuten ble det en fin anledning til å drøfte felles utfordringer på en rekke andre strategiske områder.

Samarbeid med internasjonale særforbund
Internasjonale særforbund spiller en viktig rolle, og er en av premissgiverne for hvordan antidopingarbeidet organiseres. Samtidig som ADNO er opptatt av et tett samarbeid med særforbundene innenfor en del områder, er det ikke ønskelig at dopingkontrollvirksomheten knyttes for tett opptil idretten selv.

ADNO har i dag avtaler med utvalgte forbund om å dele informasjon og data knyttet til biologiske pass. Ellers er det hyppig kontakt med visse forbund for å koordinere testarbeidet. I 2022 besøkte ADNO besøkte International Testing Agency (ITA) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) i Lausanne i forbindelse med bilaterale møter med WADAs europeiske kontor. Gjennom året har det vært dialog med Biathlon Integrity Unit om måter å styrke samarbeidet, gjennom blant annet økt koordinering av test- og etterretningsarbeidet, i tillegg til det som gjøres innen forebygging og håndtering av medisinske fritak.

International Testing Agency (ITA) er etablert for å tilby antidopingtjenester til blant annet internasjonale særforbund og arrangører av større internasjonale idrettsarrangement som OL, og er i ferd med å ta over antidopingprogrammer til en rekke internasjonale særforbund.

ITA har nå etablert et internasjonalt opplæringsprogram for dopingkontrollører som har vært i bruk inn mot sommer-OL 2021 og vinter-OL 2022. Dette er et bidrag i å heve kvaliteten på internasjonale dopingkontroller, for eksempel i forbindelse med store mesterskap. I forbindelse med OL i Beijing sendte ADNO tre kontrollører som hadde vært gjennom en ITA-sertifisering som internasjonal dopingkontrollør.


Ann Helen Bjørnstad deltok i sitt sjette OL som kontrollør.
Nenad Plavac (t.h.) var en av ADNOs tre kontrollører på plass i Kina.



Les videre