2022 06 09 Antidop Manus Kort 1 1954

6. DOPING SOM SAMFUNNSPROBLEM

Gjennom ADNOs folkehelsearbeid ønsker vi å lede arbeidet for en dopingfri og helsefremmende treningskultur.

Antidoping Norge ønsker å fremme at trening skal være sunt og helsefremmende, og vil bidra til å motvirke en trend der fokus på utseende og kropp kan bli inngangsporten til dopingbruk, helseproblemer og kriminalitet. Ungdom og unge voksne blir utsatt for et forventningspress på mange arenaer. Det skal presteres på et høyt nivå og mange kjenner på et press om å se bra ut. Utstrakt bruk av sosiale medier forsterker dette presset, og dessverre utvikler noen unge et usunt forhold til trening.

I et samfunn med fokus på raske løsninger er det vår bekymring at ulovlige og potensielt helseskadelige dopingmidler fremstår som en attraktiv snarvei til å oppnå urealistiske kroppsidealer. Det er et uttalt mål blant norske politikere at aksepten for bruk av doping ikke skal øke blant unge spesielt, eller blant innbyggerne generelt. Derfor er vi opptatt av å ha et helhetlig og systematisk forebyggende antidopingarbeid rettet mot grupper utenfor den organiserte idretten.

ADNO skal være en pådriver, samarbeidspart, kvalitetssikrer og tilbyder av gode programmer og virkemidler. I det ligger at vi kan tilby attraktive, oppdaterte og relevante programmer og tiltak tilpasset de ulike målgruppene.

I mye av ADNOs forebyggende arbeid søker vi samarbeid med andre relevante aktører. Gjennom samarbeid med fylkeskommuner og kommuner, søker vi at det etableres planer for en systematisk og helhetlig tilnærming til forebyggende antidopingarbeid i lokalmiljøene over tid. Disse samarbeidene utgjør stammen i stiftelsens forebyggende antidopingarbeid i et folkehelseperspektiv.