Antidoping 12

3. FOREBYGGING IDRETT

Etter en pandemi med begrenset antidopingaktivitet har det vært et betydelig oppsving i 2022. Med over 22 000 gjennomførte av Ren Utøver, 275 nye Rent Idrettslag og nesten 200 idrettsforedrag.

ADNO har som ambisjon å tilby et målrettet og tilgjengelig forebyggingsprogram for utøvere, trenere og ledere på alle nivåer i norsk idrett.

Norges idrettsforbund opererer med 1,9 millioner medlemskap i norsk idrett, fordelt på 55 særforbund, 11 idrettskretser og i underkant av 10.000 idrettslag. Alle medlemmer i norsk idrett er underlagt de samme dopingbestemmelsene. ADNO er opptatt av å understreke hva dette innebærer for den enkelte utøver, trener og leder.

For å nå ut til alle målgruppene som favnes av norsk idrett, erfarer vi at dette skjer best i samarbeid med idrettens egne organisasjonsledd. Særforbund, krets og klubb er de som kjenner målgruppene og miljøene best. Sammen med disse kan vi nå ut til de relevante målgruppene på deres egne arenaer. Denne tilnærmingen sikrer forankring av arbeidet i organisasjonene, bidrar bedre målretting av metode og budskap og gir tilgang på relevante arenaer.

Programmene Rent Særforbund og Rent Idrettslag sikrer målrettet forebyggende arbeid i organisasjonene over tid. Samtidig jobber vi for å ha opplæringsprogrammer, for eksempel Ren Utøver, og kommunikasjonskanaler som når den enkelte utøver, trener og leder og som sørger for lett tilgang på informasjon og opplæring. Tredje versjon av e-læringsprogrammet Ren Utøver ble lansert i starten av 2022. Programmet har fått solid oppslutning og mottakelse i idretten.

Det forebyggende arbeid har som mål å forebygge både ubevisste og bevisste brudd på dopingbestemmelsene. Dette skjer både gjennom kunnskapsheving og gjennom holdningsskapende tiltak og refleksjon. Et av de grunnleggende prinsippene i internasjonalt antidopingregelverk (International Standard for Education) er at en utøvers første møte med antidoping bør være opplæring. Dette er noe vi som organisasjon bestreber å innfri på.