Påtalevirksomheten

NTB zq2qm Su5p ZY

Dopingsaker
Det er Antidoping Norges frittstående påtalenemnd som vurderer om en sak skal påtales for NIFs domsutvalg eller om den skal henlegges. Påtalenemnden fatter også egne vedtak i de tilfellene utøveren samtykker til dette, slik at saken avgjøres uten å bli behandlet i domsutvalget*. Nemnden vurderer også spørsmål om suspensjon og om anke.

Det ble i 2022 avsagt dom i NIFs domsutvalg i fire dopingsaker i norsk idrett. Ti utøvere ble utestengt etter en forenklet behandling i påtalenemnden. Fire av de 14 sakene var utøvere på toppnivå, i henhold til Antidoping Norges topputøverdefinisjon. De øvrige er utøvere på et lavere nivå. Én sak ble henlagt.

Nemnden påtalebehandlet totalt 22 saker i 2022. De 22 sakene involverte elleve ulike idretter/grener. Én av sakene involverte anabole stoffer, mens ni av sakene dreide seg om stimulerende midler. Seks saker omhandlet sentraldempende midler, én var meldepliktssak og én sak omhandlet hormon- og metabolske modulatorer. Det var en nektelsessak, et brudd på utestengelse og én sak om forbudt forbindelse.

* Dersom en utøver eller en person tilstår brudd på dopingreglene, kan vedkommende velge forenklet saksbehandling. Da vil saken i sin helhet avgjøres i Antidoping Norges uavhengige påtalenemnd. En vedtatt sanksjon har samme virkning som en dom.


Påtalenemnden

  • Medlemmer i nemnden

    Påtalenemnden består av:

    Katharina Rise, leder
    Fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter

    Anders Jørgensen
    Overlege ved seksjon for spesiell endokrinologi, Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

    Rigmor Solberg
    Professor i farmakologi, farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo.

    Prosessfullmektig:
    Niels Kiær, advokat

    Varamedlemmer:
    Pål Lønseth (for Katharina Rise), jurist og sjef for Økokrim.
    Anders Åsberg (for Rigmor Solberg), laboratoriesjef ved Nyrefysiologisk laboratorium, avdeling for transplantasjons medisin, OUS-Rikshospitalet i kombinasjon med professor II stilling (farmakologi) ved Farmasøytisk institutt.
    Trine Elisabeth Finnes (for Anders Jørgensen), seksjonsoverlege ved Endokrinologisk seksjon ved Sykehuset Innlandet, Sykehuset i Hamar.

  • Rapport fra leder

    Påtalenemnden er en uavhengig nemnd som fatter påtaleavgjørelser knyttet til brudd på dopingbestemmelsene i idretten.

    Påtalenemnden utpekes av styret i ADNO, men nemnden er uavhengig og kan verken instrueres av styret eller administrasjonen. Påtalenemnden er sammensatt med juridisk, medisinsk og farmakologisk kompetanse og kan også innhente annen type kompetanse ved behov. Et av medlemmene, professor Rigmor Solberg, trådte ved årsslutt ut av nemnden etter 13 års innsats som medlem.

    Totalt 22 dopingsaker ble påtalemessig vurdert av påtalenemnden i 2022. I påtalenemnden ble seks saker påtalebegjært, det vil si at nemnden beslutter å reise sak for NIFs domsorgan blant annet fordi utøveren ikke innrømmer brudd på antidopingreglene.

    Fire saker fikk i løpet av året sin endelige dom i NIFs domsutvalg. Ti saker ble avgjort ved forenklet behandling, det vil si at utøveren samtykker i at nemnden endelig avgjør dopingsaken. Én sak besluttet nemnden å avslutte siden utøveren ikke kunne holdes ansvarlig for brudd på dopingreglene. I tillegg behandlet påtalenemnden to saker knyttet til suspensjon ved skriftlig behandling. En suspensjon innebærer at utøveren midlertidig fratas retten blant annet til å delta i idrettskonkurranser eller andre idrettsaktiviteter inntil dopingsaken er endelig avgjort.

    Påtalenemnden gjennomførte syv møter i 2022. Nemnden har i møtene fått jevnlig redegjørelse for ADNOs virksomhet blant annet om status i antidopingarbeidet. I tillegg er det blant annet gitt orientering fra ADNOs Forskningskonferanse, om arbeidet med forskrift om innhenting av samtykke til dopingkontroll fra foresatte for mindreårige utøvere, gjennomgang av de vesentlige endringer i WADAs dopingliste for 2023 og status i arbeidet med «Code Compliance Questionnaire». Sistnevnte er et verktøy utviklet av WADA for å kontrollere og måle om ADNO overholder de obligatoriske kravene i de internasjonale antidopingreglene og i de internasjonale standardene.

    Jeg tar fatt på fire år nye som leder sammen med kunnskapsrike, dyktige og engasjerte medlemmer sammen med vår erfarne og kompetente advokat Nils Kiær som prosessfullmektig. Vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid med administrasjonen i ADNO i arbeidet for en ren idrett.

    Katharina Rise
    Leder av påtalenemnden

Dopingsaker 2022

Kjønn Idrett Forhold Stoff Stoffgruppe Sanksjon Sak ferdigbehandlet
Mann Basketball Positiv prøve Kokain S6 3 mnd Påtalenemnden i ADNO
Mann Basketball Positiv prøve THC (cannabis) S8 3 mnd Påtalenemnden i ADNO
Mann Ishockey Positiv prøve Kokain S6 3 mnd Påtalenemnden i ADNO
Mann Cheerleading Positiv prøve Kokain S6 3 mnd Påtalenemnden i ADNO
Mann Amerikansk fotball Positiv prøve 19-Norandrosterone S1 3 år Påtalenemnden i ADNO
Mann Cheerleading Positiv prøve Kokain S6 2 år Påtalenemnden i ADNO
Mann Fotball Positiv prøve Kokain S6 3 mnd Påtalenemnden i ADNO
Mann Golf Positiv prøve Kokain. amfetamin S6 4 år NIFs domsutvalg
Mann Innebandy Positiv prøve Heroin S7 2 år NIFs domsutvalg
Mann Innebandy Positiv prøve Kokain S6 2 år Påtalenemnden i ADNO
Mann Rugby Positiv prøve Kokain S6 2 år Påtalenemnden i ADNO
Mann Amerikansk fotball Positiv prøve THC (cannabis) S8 2 år Påtalenemnden i ADNO
Mann Basketball Positiv prøve Kokain S6 2 år NIFs domsutvalg
Mann Bryting Positiv prøve Buprenorfin S7 Advarsel NIFs domsutvalg

Meldeplikt
Omtrent 100 norske utøvere har meldeplikt til Antidoping Norge. Meldepliktutøverne må rapportere oppholdsstedsted og en garantitime hver dag der de kan nås for uanmeldte dopingkontroller. Det er kun de beste utøverne, som testes hyppig og som driver med idretter med høy risiko for doping utenfor konkurranse, som er underlagt meldeplikt i Norge. Norske utøvere kan også ha meldeplikt til sitt internasjonale særforbund.

WADA-programmet ADAMS er navnet på online-verktøyet som brukes av utøvere for å rapportere utøverinformasjon.

Vi har i 2022 hatt en grundig gjennomgang av rutinene på området og endret enkelte av disse. Dersom en utøver ikke har rapportert utøverinformasjon i henhold til frister fastsatt i Forskrift om meldeplikt og annen utøverinformasjon, vil de kunne ilegges en advarsel. Tre advarsler i løpet av 12 måneder vil føre til at det opprettes en dopingsak.

Meldepliktkomiteen er de som avgjør om det er grunnlag for å ilegge advarsel i henhold til regelverket.

Det ble i 2022 behandlet 42 saker. I 41 av sakene ble det ilagt en advarsel. Dette er en betydelig oppgang fra året før da det ble ilagt 19 advarsler. Rutinen for påminnelser om kvartalsrapportering ble endret i løpet av 2022, dette kan være en del av forklaringen på oppgangen. Vi så imidlertid også en oppgang i antall advarsler fra 2021 til 2022 og vi vil følge utviklingen i 2023 for å eventuelt kunne sette inn tiltak for å forhindre at utøverne får unødvendige advarsler.

Meldepliktkomiteen

  • Medlemmer i komiteen

    Andreas Ekker, leder
    Advokat

    Andreas Nyhaug
    Advokat

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Utøver

    Karoline Dyhre Breivang
    Utøver

    Carl Waaler Kaas
    Utøver

  • Rapport fra leder

    Meldepliktkomiteen er en uavhengig komite som fatter vedtak om ileggelse av advarsler i henhold til Forskrift om meldeplikt og annen utøverinformasjon.

    Meldepliktkomiteen utpekes av styret i ADNO, men komiteen er uavhengig og kan verken instrueres av styret eller administrasjonen. Meldepliktkomiteen har to medlemmer med juridisk bakgrunn og tre medlemmer som har vært topputøvere.

    Meldepliktkomiteen behandlet 42 saker i 2022 og 41 ble ilagt advarsel.
    • 28 saker var knyttet til kvartalsrapportering,
    • 11 saker gjaldt garantitidskontroll og
    • 3 sak omhandlet ikke tilstrekkelig, korrekt og/eller oppdatert utøverinformasjon.

    Meldepliktkomiteen gjennomførte fem møter i 2021, hvorav fire digitalt og ett fysisk.
    Meldepliktkomiteens leder har for øvrig bidratt i arbeidet med å revidere «Instruks for meldepliktkomiteen i Antidoping Norge».

    Andreas Messelt Ekker
    Leder av meldepliktkomiteen

  • Klagenemnd-medlemmer

    Utøvere som har fått advarsel for brudd på meldepliktforskriften kan klage til Antidoping Norge.

    Klagenemnden i Antidoping Norge er tillagt myndighet til å fatte vedtak i saker hvor det foreligger klage på vedtak om advarsler fattet av Meldepliktkomiteen. Klagenemnden fatter sine beslutninger på uavhengig grunnlag.

    Klagenemnden består av tre medlemmer med vara som utpekes av styret i Antidoping Norge. Den består av en leder med juridisk kompetanse, et medlem med kompetanse innen klinisk medisin og et medlem med utøverbakgrunn.

    Klagenemnden behandlet 4 klager i 2022.

    Siri Langseth, advokat (leder)
    Marit Bjartveit, Klinikkleder, klinikk for psykisk helse og avhengighet, Ullevål sykehus
    Are Strandli
    , utøver

    Vara:

    Elisabeth Myhre, advokat
    Kristian J. Fougner, spesialist i indremedisin og endokrinologi, St. Olavs Hospital
    Camilla Gjersem, utøver

Regelverksarbeid
Høsten 2022 ble det vedtatt ny midlertidig Forskrift om innhenting av samtykke til dopingkontroll fra foresatte for mindreårige utøvere.

Det er gjennomført et stort arbeid med utarbeidelse av prosedyrer, veiledninger og maler på alle avdelingens arbeidsområder. Disse er systematisert i et nytt kvalitetssystem og skal sikre høy kvalitet både på testområdet og saksbehandlingen av doping- og meldeplikssaker.

Vi har i tillegg svart ut et stort antall spørsmål fra WADA knyttet til Code Compliance Questionnaire 2022.