Medisinsk

Forskningsseminar 5
Medisinsk fagrådgiver, Astrid Gjelstad, holder innlegg om LEKONI-studien under ADNOs forskningsseminar.

I tillegg til å følge opp søknader om medisinsk fritak og besvare medisinske spørsmål, har ADNO i 2022 hatt fokus på den generelle legemiddelbruken i idretten.

Kjerneområdene innenfor det medisinske feltet er søknader om medisinske fritak (Therapeutic use exemption, TUE), legemiddelsøket og den norske oversettelsen av WADAs dopingliste. Veiledning og svar på henvendelser rundt problemstillinger innenfor disse områdene utgjør en stor del av oppgavene til medisinsk fagrådgiver, både via direkte henvendelser fra utøvere, foresatte og støttepersonell og via kurs og opplæring av medisinsk støttepersonell.

I 2022 ble straffelovens dopingliste revidert for første gang siden 2006. Det er Statens legemiddelverk som forvalter denne listen, men ADNO har vært involvert som initiativtager og rådgiver i prosessen som førte frem til at tre nye stoffer ble satt på listen, og to ble tatt av.

Et annet fokusområde for det medisinske feltet i 2022 har vært legemiddelbruk i idretten. LEKONI-studien ble videreført, hvor utøveres oppgitte bruk av legemiddel- og kosttilskudd på dopingkontrollskjema i perioden 2015-2019 er registrert og analysert. I kjølvannet av denne studien ble det startet opp tre masteroppgaver i samarbeid med Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. To masterstudenter i farmasi har utført fokusgruppeintervjuer med nasjonale toppidrettsutøvere i henholdsvis ishockey og håndball for å blant annet studere deres holdninger og kunnskap om bruk av legemidler og kosttilskudd. En masterstudent jobber med en litteraturstudie om legemiddelbruk i idrett. Disse oppgavene fullføres i 2023.

Det medisinske feltet var også engasjert på det internasjonale arenaen i 2022. ADNO er ansvarlig for samarbeidet med de andre nordiske landenes medisinske fagkomiteer (TUEC), og det første fysiske møtet i denne konstellasjonen siden 2018 ble arrangert i Oslo høsten 2022. Medisinsk fagrådgiver ble med i en internasjonal gruppe med TUE-administratorer i andre NADOer som startet opp med digitale møter i 2022. Intensjonen er å ha møter hvert kvartal for å diskutere ulike problemstillinger rundt TUE-administrasjon.

Idrettsfarmasi/sports pharmacy er et felt i stadig utvikling internasjonalt. I en rapport fra FIP (International Pharmacy Federation) utgitt i desember 2022 ble legemiddelsøket til ADNO og Felleskatalogen trukket frem som et eksempel på vellykket integrering mellom idretten og farmasien. Masterkurset i idrettsfarmasi og antidoping som ADNO er involvert i på Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, ble også beskrevet i rapporten som eksempel på at utdanning innen området stadig brer om seg. Arbeidet med ulike problemstillinger rundt utøvere med kjønnsinkongruens er ikke iverksatt enda, men vi følger nøye med på retningslinjer fra WADA på dette området.

Medisinske fritak
Daglig administrasjon og veiledning rundt søknad om medisinsk fritak utføres av medisinsk fagrådgiver. Telefon- og eposthenvendelser fra utøvere, foresatte og støttepersonell dreier seg i hovedsak om spørsmål om hvordan man skal søke fritak, hvem som skal søke når og hvor, og i den forbindelse avklaring om utøver er definert som internasjonal eller nasjonal toppidrettsutøver eller som breddeutøver. Det er kun internasjonale og nasjonale topputøvere som er pliktig å søke om fritak for legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten før bruk/så raskt som mulig etter at diagnosen er stilt – breddeutøvere kan søke om retroaktivt fritak. Dette er nedfelt i Forskrift om medisinsk fritak med hjemmel i NIFs antidopingregelverk. WADAs database, ADAMS, benyttes for behandling av søknader om medisinsk fritak.

Søknadene som kommer til ADNO gjennomgås av medisinsk fagrådgiver, som sorterer ut søknader som ikke er søknadspliktige, og sikrer at søknadene som skal behandles av medisinsk fagkomité er fullstendige med tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

I 2022 mottok ADNO 80 søknader om medisinsk fritak. Dette er på samme nivå som 2021 (79). Av disse ble 51 søknader behandlet i medisinsk fagkomité, hvor to søknader ble avslått og 46 ble innvilget. Tre søknader var ikke ferdigbehandlet ved årsskiftet. De 29 søknadene som ikke ble behandlet i medisinsk fagkomité kom fra utøvere som ikke var søknadsberettiget, som ikke trengte medisinsk fritak eller fordi det ikke ble sendt inn tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

Medisinsk fagkomité i ADNO

  • Medlemmer av komiteen

    Per Medbøe Thorsby (leder)
    PhD Seksjonsoverlege, Enhetsleder, Hormonlaboratoriet

    Thomas Schreiner
    Cand.med. og spesialist i indremedisin og endokrinologi

    Pål Zeiner
    Overlege, dr. med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

    Morten Nissen Melsom
    Lege, PhD, overlege, spesialist i indremedisin og pulmonologi

    Hege Clemm
    Overlege i pediatri, ansvar for pediatrisk pulmonologi, idrettslege NIMF

  • Rapport fra leder

    Medisinsk fagkomité i ADNO besto av fem legespesialister; én lungespesialist, én psykiater, én idrettslege/barnelege og to endokrinologer i 2022. Med denne sammensetningen av spesialiteter dekkes de fleste aktuelle diagnosene det søkes om medisinsk fritak for.

    Medisinsk fagkomité hadde ett møte i 2022, men har utover det betydelig elektronisk kontakt gjennom året. Møtene i medisinsk fagkomité er en viktig arena for å opprettholde et godt samarbeid mellom administrasjonen i ADNO og medlemmene i fagkomitéen.

    Nytt fra ledelsen i ADNO med relevans for komitéen var derfor et viktig punkt på agendaen – i tillegg til saker av mer prinsipiell karakter, som for eksempel bruk av benzodiazepiner i skyting, hvorvidt utøver må søke om nytt medisinsk fritak ved doseendring fra innvilget fritak og informasjon om nyttige ressurser fra WADA på deres nye hjemmesider.

    ADNO var vertskap for det nordisk TUEC-møtet i november 2022. Dette en-dagsmøtet anses som viktig for det nordiske samarbeidet mellom NADOene, og for å sikre at søknader om medisinsk fritak blir mest mulig likt vurdert, uavhengig av hvilket land utøvere får sin søknad behandlet i. I tillegg til fruktbare casepresentasjoner/diskusjoner var det også faglige presentasjoner om kjønnsinkongruens og om LEKONI-studien (legemiddel- og kosttilskuddsbruk blant utøvere). Leder for WADAs helse-, medisinsk - og forskningskomité, Lars Engebretsen, holdt et innlegg om WADAs fokus på forskningsprosjekter. Han oppfordret de nordiske landene til å søke om forskningsmidler, og denne delen ble avsluttet med en spørsmålsrunde.

    Per M. Thorsby
    Leder av medisinsk fagkomité

Digitale tjenester
Vårt digitale legemiddelsøk leveres i meget godt samarbeid med Felleskatalogen (FK). Her kan utøvere og støttepersonell enkelt undersøke om hvorvidt bruk av legemidlet utøveren har behov for kommer i konflikt med WADAs dopingliste eller ikke. Databasen omfatter alle legemidler som er registrert i Norge, og oppdateres to ganger i måneden med nye legemidler som blir klassifisert i henhold til WADAs dopingliste.

ADNO har fokus på digitale tjenester også for å sikre enklest mulig tilgang til regelverket rundt medisinsk fritak. Etter at den elektroniske fritaksveilederen ble lansert i 2021 har konseptet blitt videreutviklet, og i 2022 ble det lansert en astmakalkulator. Her kan utøvere taste inn sitt inhalasjonslegemiddel mot astma, velge styrke per dose og hvor mange doser man bruker daglig for å få svar på om bruken krever medisinsk fritak eller ikke. Utvikling av en ressursbank som blant annet inkluderer Q&A på medisinske fritak er et pågående prosjekt som vil videreføres i 2023.

Undervisning og opplæring
To ganger i året arrangerer ADNO heldagsseminar for medisinsk støttepersonell. Seminaret inngår som en del av utdanningen til idrettsleger (Norges idrettsmedisinske forening, NIMF) og idrettsfysioterapeuter (Faggruppen for idrettsfysioterapi & aktivitetsmedisin, FIFA). Det legges særlig vekt på den rollen medisinsk støttepersonell har i sin hverdag i møte med idretten, og hvordan de skal vurdere og forholde seg til antidopingrelaterte problemstillinger. Også ledere og trenere, samt nyansatte i ADNO, har sett nytte av å delta på seminaret.

I 2022 ble det arrangert ett digitalt og ett fysisk seminar, til sammen var det 35 deltakere på disse seminarene.

Masterkurs i idrettsfarmasi og antidoping ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, ble gjennomført for andre gang våren 2022 med 25 oppmeldte studenter. ADNO er tungt involvert i dette kurset, som gir de kommende farmasøytene kunnskap om legemiddelbruk i idretten, inkludert medisinsk fritak, legemiddelsøk og dopinglisten.

ADNO bidro også med undervisning på idrettsmedisinsk grunnkurs og på farmasiutdanningen på OsloMet, foredrag på Idrettsmedisinsk høstkongress, for medisinsk støttepersonell i Norges fotballforbund og i Norges håndballforbund, fysikalsk-medisinere i Helse Sør-Øst, og for Avdeling for Rettstoksikologi på Oslo Universitetssykehus i 2022.


Les videre