Helse - Dopingkontakten

Marte Otterholm Fjeld

Dopingkontakten er en tjeneste der unge, pårørende og andre kan samtale om doping, kropp og trening. I 2022 opplevde ADNO en økning i antall relevante henvendelser.

Dopingkontakten besvarer henvendelser om doping, kropp og trening på chat, telefon, mail og ung.no gjennom samarbeid med digi-ung-nettverket.

Det var 407 relevante henvendelser i 2022, noe som er tilnærmet likt 2021. Det er likevel verdt å nevne at det i 2022 for første gang ble skilt mellom relevante og ikke-relevante henvendelser, og totalt var det 515 henvendelser. Derfor er det rimelig å anta at tjenesten faktisk hadde en økning i antall relevante henvendelser fra i fjor.

I april 2022 ble åpningstidene utvidet fra to dager i uken mellom kl 11.00-16.00, til tre dager i uken fra kl 11.00-20.00. Dopingkontakten har tidligere vært stengt på mandager, men tallene og erfaringene fra 2022 viser at det er en dag der mange velger å ta kontakt.

Fra november lanserte vi muligheten til å sende melding på chat utenfor åpningstid, slik at vi kan ta kontakt med dem dersom de ønsker. Løsningen har gjort tjenesten mer tilgjengelig for de som har behov for å prate med oss, men også bidratt til at antallet henvendelser øker. Tjenesten har fremdeles taushetsplikt, og rutinene for oppbevaring og sletting av data er tilsvarende som ved åpen chat.

På slutten av året styrket vi teamet på Dopingkontakten med to operatører i timebaserte deltidsstillinger, for å utvide tilbudet på kveldstid. Med dette styrket vi også tjenestens kompetanse på treningsvitenskap, pedagogikk og psykologi. Den faglige kompetansen til tjenesten kvalitetsikres også gjennom tverrfaglig samarbeid med medisinsk fagrådgiver (Phd farmasi) og Antidoping Norges Medisinske fagkomité.

Om henvendelsene
Som tidligere år var det gutter som utgjorde hovedandelen av de som tok kontakt med Dopingkontakten. Det var en overvekt av de som tok kontakt med spørsmål om anabole androgene steroider. I 2022 opplevde vi en økning fra i fjor i antall henvendelser fra jenter, fra 10 prosent til 30 prosent av det totale antall henvendelser. I kategorien jenter er en stor gruppe pårørende til gutter/menn som bruker anabole steroider, men også en voksende andel jenter som blant annet bruker pre-workout med sentralstimulerende midler for å få mer energi til trening og dempe sultfølelsen.

Dopingkontakten har i flere år hatt som målsetning om å nå ut til mennesker som vurderer å bruke dopingmidler. Det har hatt innvirkning på hvordan vi har markedsført tjenesten på sosiale medier, både med tanke på innhold og hvilke aldersgrupper vi sikter oss inn på.

Vi erfarer at vi har hatt en god effekt av vår strategi, og gruppen som vurderer å bruke dopingmidler som tar kontakt med oss har økt til nærmere 30 prosent av henvendelsene. Vi tror likevel det finnes et stort potensiale for flere henvendelser i denne kategorien, og vil derfor i 2023 se på nye muligheter for hvordan Dopingkontakten kan bli en tydeligere forebyggingsaktør på sosiale medier.

De som oppgir at de bruker dopingmidler utgjør ca 7 prosent, noe som er en liten nedgang fra i fjor. I samtale med de som bruker dopingmidler, drar vi godt nytte av dialogen med Steroideprosjektet. Vi erfarer at flere som tar kontakt angående bivirkninger ikke nødvendigvis ønsker å slutte, men de er vanligvis åpen for informasjon om tilbudet Steroideprosjektet tilbyr. Erfaringen tilsier at personer som bruker eller har brukt dopingmidler, og som har hatt kontakt med Dopingkontakten, ofte senere tar kontakt med Steroideprosjektet for behandling og videre oppfølging. Det viser at tjenesten spiller viktig rolle med tanke på informasjon om og motivasjon til behandling.

Høsten 2022 lanserte Antidoping Norge kampanjen “snakk om doping” hvor foreldre og foresatte var målgruppen. Hensikten med filmen var å skape bevissthet rundt tematikken og oppmuntre foreldre til å ta praten om doping med ungdommen sin. I tillegg lagde vi en landingsside på antidoping.no der de kunne få seks tips til hvordan de kan gjennomføre en samtale om doping og kropp, da vi får flere tilbakemeldinger fra pårørende og fagpersoner om at det er utfordrende. Det er da gledelig å se at henvendelser fra pårørende og fagpersoner som jobber tett på ungdommer hvor de mistenker eller er kjent med bruk har hatt en økning fra 10 prosent i 2021 til 17 prosent i 2022.

Vi opplever også mange ungdommer, både fra idretten og treningssenter, har spørsmål om effekt – og lovlighet av ulike kosttilskudd. Hele 20 prosent av henvendelsene har handlet om kosttilskudd, hovedsakelig om høyrisikoprodukter som lover økt muskelmasse, hormonregulering og/eller fettforbrennende effekt.

Henvendelser til Dopingkontakten

Gruppe Antall
Bruker 31
Vurderer bruk 112
Kun bruker av kosttilskudd 79
Spørsmål om kosttilskudd 4
Avsluttet chat 3
Tidligere bruker 7
Pårørende/venn 33
Utøver 77
Fagperson/støttepersonell 36
Tipser 11
Annet 79
TOTALT 407
Eksempler på nye Dopingkontakten-plakater.