Samarbeid med toll, politi m.fl.

Ren trening

For ADNO er det viktig for oss å samarbeide med aktører som toll, politi og forsvaret. Gjennom informasjon og opplæring i norske fengsler kommer vi også tett på tidligere dopingbrukere.

Politi og toll
Samarbeidet mellom politiet og Antidoping Norge er forankret i avtaler med Politidirektoratet (POD) og Politihøgskolen (PHS).
Antidoping Norge tilbyr og leverer oppdatert og yrkesrelevant opplæring og informasjon til politi og toll i hele landet. Arbeidet vårt, blant annet gjennom operativ virksomhet og varslingskanalen, bidrar til at vi sitter med verdifull kunnskap og informasjon om stoffer og trender på det illegale markedet for dopingmidler.

Undersøkelser viser at 1 av 3 innsatte har erfaring med bruk av anabole androgene steroider (AAS). For politi og toll er kunnskap om dopingmidler i et sikkerhetsperspektiv et viktig verktøy i møte med personer som kan være påvirket av dopingmidler, så vel som i det forebyggende og avdekkende arbeidet i møte med doping som ulovlig isolert sett, så vel som en del av et større kriminalitetsbilde.

I 2022 har vi hatt samtaler med Politihøgskolen og Toll- og avgiftsetaten om utvikling av nye lærerressurser for kommende og eksisterende tjenestepersonell. Samtalene har vært på bakgrunn av henvendelser fra etatene som ser et behov for ytterligere å øke kompetansen om doping.

Politiet er videre en viktig samarbeidsaktør og part i de tverrfaglige styrings- og arbeidsgruppene i kommunale- og fylkeskommunale samarbeid og i samarbeidet med treningssentre som er med i Rent senter-programmet. Vi opplever samtidig at politiets rolle har endret seg. I konkrete saker der kommunene har bekymring til bruk av dopingmidler, ofte hos svært unge gutter ned i femtenårsalder, er politiet i mindre stand til å sette i gang egne forebyggings- og etterforskningsskritt. Dette betyr at ADNO opplever et enda større ansvar med å bistå kommuner, fylkeskommuner og treningssentre med utfordringer knyttet til dopingbruk, risikomiljøer og i å forebygge bruk. Det har gjennom 2022 vært en økning i konkrete saker som angår unge der politi og kommune ber ADNO om hjelp.

Forsvar
Forsvaret og Antidoping Norge har et formelt samarbeid, forankret i en avtale som strekker seg tilbake til 2018. Forsvaret har nulltoleranse for doping. Bruk av dopingmidler i Forsvaret kan føre til økt aggresjon, svekket vurderingsevne og nedsatt kontroll, og kan slik sett utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Forsvarets narkotikagruppe, samt øvrige befal og offiserer, er opptatt av å skaffe til veie oppdatert og relevant kunnskap for å kunne være i stand til å oppdage og avverge bruk av dopingmidler. Forsvaret er en avspeiling av samfunnet for øvrig, og har uttrykt bekymring til samfunnsutviklingen som beskrives som økt en liberal holdning til bruk av ulovlige dopingmidler. Samtidig rapporteres det om en økning av funn av kosttilskudd med en høyere risiko for forurenset innhold. Det er uttrykt behov for ytterligere bistand i forbindelse med opplæring og forebyggende aktivitet i 2023.

I 2022 har vi bistått Forsvaret med opplæring av personell tilknyttet Forsvarets narkotikagruppe og luftkrigsskolen, samt rådgivning i forbindelse med mistanke til bruk og besittelse av dopingmidler og funn av stoffer.

Kriminalomsorg
Domfelte er en sårbar gruppe som har større utfordringer knyttet til psykisk og somatisk helse, rusbruk og bruk av dopingmidler sammenlignet med den øvrige befolkningen. 1 av 3 innsatte har erfaring med bruk av anabole androgene steroider (AAS).
Antidoping Norge har samarbeidsavtaler med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS). Gjennom avtalene bidrar vi til at ansatte i kriminalomsorgen får økt antidopingkunnskap og at innsatte i norske fengsler får tilbud å delta i et forebyggende antidopingprogram; Ren Trening i fengsel.

Ren Trening i fengsel er et program som går over ni uker. Programmet innebærer teoretiske og praktiske leksjoner, diskusjoner, samtaler og styrketrening. Hvert fengsel får fire besøk fra ADNO i løpet av intervensjonsperioden, og et oppfølgingsprogram mellom besøkene. Målet er at deltakerne skal få troen på at det er mulig å nå treningsmålene sine uten bruk av dopingmidler. I 2022 gjennomførte vi programmet Ren trening i tre fengsler; Bergen, Mandal og Skien fengsel. Totalt 36 deltagere deltok i programmet.

I februar 2022 bidro vi også med et innlegg på KDI sitt seminar på Gardermoen.

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS)

Gjennom avtalen med Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) skal ADNO sikre at studenter får innføring og opplæring i dopingproblematikken. I løpet av 2022 har vi gjennomført ti undervisningsøkter for aspirantene i ni ulike opplæringsfengsler. KRUS og ADNO i fellesskap har utviklet et undervisningsopplegg på seks timer, som gjennomføres av fagpersonell fra Antidoping Norge.