Foredrag, kurs og seminarer

Visning film "Snakk om doping"
Tor Helge Myhre, fylkeskoordinator i Vestland, stod bak fylkesseminaret på Voss i mai.

Å holde foredrag for de forskjellige målgruppene våre er noe av det viktigste vi gjør i det forebyggende arbeidet vårt.

Etter to år med pandemi tok foredragsvirksomheten seg opp i løpet av 2022, og vi har igjen gjennomført en rekke seminarer og foredrag med fysisk oppmøte. Det er ingen tvil om at fysisk tilstedeværelse gir en annen dynamikk og interaksjon enn de digitale arenaene. De uformelle møteplassene før og etter foredrag, og ikke minst i pausene, er øyeblikk for å bygge relasjoner og dele kunnskap. Samtidig erfarer vi at både vi og målgruppene våre verdsetter den tilgjengeligheten som digitale foredrag gir, og vil fortsette å tilby begge alternativene.

Vi har for eksempel hatt suksess med korte informasjonsmøter for foreldre på nettet: «Digitale foreldremøter om doping». Vi har også erfart at det kan være hensiktsmessig å treffe flere elever og ressurspersoner med digitale løsninger i kombinasjon med fysisk gjennomføring.

ADNO deler sin aktivitet inn i primærforebygging, sekundærforebygging og kunnskapsheving. Budskapet vårt må tilpasses svært forskjellige målgrupper. Både ungdom, ulike yrkesgrupper, foreldre og andre er viktige å nå med ulike virkemidler.

Ved kontoret på Ullevaal stadion og rundt om i hele landet har vi en rekke foredragsholdere med stor kompetanse både på fag og formidling. Totalt hadde vi 338 folkehelseforedrag i 2022 med 13.182 tilhørere.

Nasjonalt seminar
Det nasjonale folkehelseseminaret er et årlig arrangement og har vært den største og kanskje viktigste møteplassen for å tilegne seg oppdatert og relevant kunnskap om antidopingarbeidet fra noen av landets fremste fagpersoner på feltet. I år var seminaret tilbake på Østlandet, nærmere bestemt Lillestrøm, og var det 10. i rekken av nasjonale folkehelseseminar.

Seminaret ble åpnet av Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet foran 225 fremmøtte i salen. Tittelen for årets seminar var “snakk om doping” - en påminnelse og oppfordring til ressurspersoner om å prate med de unge om usikkerhet knyttet til trening, kropp og doping. Det var en god balanse i seminaret, som eksempel kan det fra del av programmet trekkes frem at vi fikk høre en personlig historie og å leve med kroppsdysmorfi, som er en tilstand som kan beskrives som et uendelig jag mot den perfekte kroppen uten at den det rammes noen gang vil kunne bli fornøyd. Dette fikk vi en grundig gjennomgang av Førsteamuniensis Sebastian S. Sandgren ved Universitet i Stavanger som har forsket på denne lidelsen.

Tilhørerne fikk også et innblikk i kunnskapen og erfaringene vi som stiftelse sitter på, blant annet fra Dopingkontakten. Innlegget til Guro Hoftun fra VG-serien “kroppsprosjektet” og hennes perspektiv som forfatter og mamma var med på å se en lidelse som er ukjent for mange fra ulike perspektiver. Forskning og erfaringer fra Helsevesenet om hvordan det for dem som fagfolk er å møte brukere og pårørende i et behandlingsperspektiv var nyttig for de fleste, kanskje særlig for helsearbeiderne blant de mange fremmøtte. Politi og kriminalomsorg kunne relatere seg til rollespillet fra en innkomstsamtale i fengsel som utspilte seg mellom fengselsaspirant Torunn Langeland fra Stavanger og vår egne innleide foredragsholder Torstein Martinsen.

Tredje og siste del av seminaret var viet til treningssenterbransjen. Vi fikk høre Bransjedirektør i Virke trening, Mee Eline Eriksson og administrerende direktør, Karita Bekkemellem fortelle om deres ansvar og rolle som treningsaktør i et folkehelseperspektiv. Samtidig er det utviklet et helt nytt og faglig fundert verktøy for risikovurdering av treningssentre av Antidoping Norge parallelt med en oppgradering av Rent Senter-programmet. Dette ble presentert og lansert før en noe overrasket vinner av “årets Rent Senter” kunne motta heder og ære for arbeidet som er gjort ved deres treningssenter i 2022.

Bilder fra nasjonalt seminar 2022:


Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) holdt åpningsinnlegg på seminaret.
VG-journalist Guro Hoftun snakket om sin reportasjeserie om "Jakten på drømmekroppen".
Rollespill om innkomstsamtalen i et fengsel.






Lokal mobilisering mot doping

Lokal mobilisering mot doping Foredrag Tilhørere
Skoleforedrag, ungdomsskole 68 2857
Skoleforedrag, VGS 75 4212
Yrkesgrupper og andre 116 2387
Sum 259 9456

Foredrag på oppdrag

Foredrag på oppdrag Foredrag Tilhørere
Ungdomsskole 6 390
VGS 4 195
Folkehøgskole 5 374
Politi, forsvar, kriminalomsorg, toll 41 1211
Tverrfaglige grupper 20 931
Nasjonalt seminar 1 225
Stand på arrangement 2 400
Sum 79 3726
TOTALT FOLKEHELSE 338 13182

RENT SENTER: For aktiviteter på treningssenter, se tekst om Rent Senter.