Lokal mobilisering mot doping

Foredrag anabole steroider
Tor Helge Myhre i aksjon under fylkesseminaret på Voss med tittelen «Doping – eit problem i Vestland?

I løpet av 2022 har vi samarbeidet med 15 kommuner og to fylkeskommuner. Her er Tor Helge Myhre i aksjon under fylkesseminaret på Voss med tittelen «Doping – eit problem i Vestland?»

En av målsetningene i samarbeidet med kommuner og fylkeskommuner er å legge til rette for at vi kan jobbe målrettet inn mot relevante grupper og fagmiljøer med tilpassede tiltak over tid. I 2021 startet vi opp et arbeid for å utvikle modellen for kommunesamarbeidene. I 2022 har vi utviklet en revidert modell for samarbeidene. Denne nye modellen vil i enda større grad sikre systematikken i dette arbeidet, og vil gjøre det enklere for kommunene å sette antidoping på agendaen, og iverksette gode tiltak lokalt. Den justeringen av programmet vi nå har foretatt vil også på sikt gi oss mulighet til å følge opp og gi et tilbud til enda flere kommuner fremover.

I løpet av 2022 har vi samarbeidet med 15 kommuner og to fylkeskommuner (Vestland og Innlandet).

Voksne rundt ungdom har vært en viktig prioritering i det forebyggende arbeidet i 2022 og også vært et fokus samarbeidene våre. Vi har utviklet en film «Snakk om doping» til bruk på foreldremøter på skoler i kommuner der vi har samarbeid. Vi har også gjennomført åpne webinarer for foreldre for å øke kompetanse i denne viktige målgruppen. I tillegg har vi hatt opplæring av lærere, skolehelsetjenesten og andre faggrupper som kan møte ungdom som er eksponert for en dopingrisiko. I 2022 har vi hatt opplæring med 193 lærere i de kommunene og fylkeskommunene vi samarbeider med, det er en økning fra 39 lærere i 2021 og et tydelig resultat av økt fokus på voksne rundt ungdom i vår tilnærming.

Fylkeskommunale prosjektsamarbeid
I de fylkeskommunale samarbeidene har vi etablert arenaer der lokale fagpersoner og frivillige kan møtes for å utveksle erfaring og øke sin kompetanse om doping. Vi har gjennomført større fylkeskommunale seminarer i både Vestland og Innlandet. Seminarene i 2022 samlet totalt 160 personer. Blant de deltakerne var lærere, helsesykepleiere, politi, barnevern, krisesentre, treningssentre, idrett, kriminalomsorgen m.fl. I tillegg til å være en arena for kunnskapsheving, er fylkesseminarene en viktig møteplass for å stimulere til tverrfaglig samarbeid, og å bidrar til samhandling i det forebyggende antidopingarbeidet lokalt.

I samarbeidende fylker har vi ansatt en fylkeskoordinator i operativ stilling som planlegger, koordinerer og gjennomfører tiltak. Dette bidrar til lokal forankring, helhetlig tilnærming og gode samarbeid med lokale aktører på tvers av Antidoping Norges programmer og samarbeid med lokale treningssentre og idrettslag.


Fylkeskommunale samarbeid

Klikk her for å lese om de fylkeskommunale samarbeidene.

  • INNLANDET FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Bo Lindblad

    Skoler (VGS) besøkt: 14 av 23
    Skoleforedrag: 34
    Foreldrewebinar: 1
    Foredrag, fengsel: 5
    Faggrupper - foredrag/tiltak: 18
    Tilhørere: 2300

    INNLANDET FYLKESKOMMUNE. ADNO har hatt et samarbeid med Oppland fylkeskommune siden 2014, med Hedmark fylkeskommune siden 2017 og disse to avtalene ble videreført med en avtale med innlandet fylkeskommune etter fylkessammenslåingen.

    I samarbeidet med innlandet har det vært fokus på opplæring av elever i videregående skole og forebyggende tiltak rettet mot kriminalomsorgen, i tillegg til å etablere arenaer hvor lokale fagpersoner, frivillige og andre ressurspersoner rundt ungdom kunne møtes og øke sin kompetanse om doping.

    Kriminalomsorgen Innlandet er landets største med flest soningsplasser. I 2022 besøkte vi hver av de fem enhetene to ganger. Ved vært besøk får innsatte og ansatte i fengslene hver sin runde med forebyggende- og kunnskapshevende tiltak. På fengselsbesøk legges til rette for gode samtaler om vanskelige temaer og åpenhet om dopingbruk.

    I 2022 er det gjennomført 34 tiltak ved 14 videregående skoler i Innlandet. På flere skoler har tiltaket «Ren trening» blitt gjennomført, der elevene i tillegg til bevisstgjøring og kompetanse om doping, få praktisk opplæring i styrketrening og hvordan man kan få resultater med å trene rent.

    I mai 2022 ble det avholdt fylkesseminar på Hamar med tittelen «Doping – et problem i Innlandet?». Temaet for seminaret var både doping i samfunnet, innsikt i unge dopingbrukers tanker og hvordan avdekke dopingbruk. På scenen fortalte lokale fagpersoner om deres erfaringer og hvordan de jobbet antidopingforebyggende i helsetjenesten og på krisesentre. Målgruppen var voksne som jobber tett på ungdom. 120 deltok.

  • VESTLAND FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Kaja Renholen Haugen/Tor Helge Myhre

    Skoler besøkt: 24/45
    Antall skoleforedrag: 51
    Foredrag i fengsel: 2
    Møte med faggrupper: 27

    Antall tilhørere: 3530

    VESTLAND FYLKESKOMMUNE. ADNO har hatt et samarbeid med Hordaland og senere Vestland fylkeskommune siden 2014. Vestland fylkeskommune har en samarbeidsavtale med ADNO som strekker seg ut 2023.

    I Vestland har fokus vært forebyggende tiltak mot elever på videregående skole, skolering av «voksne rundt ungdom», etablere arenaer hvor lokale fagpersoner, frivillige og andre ressurspersoner rundt ungdom kan møtes og øke sin kompetanse om doping, samt å kartlegge og skaffe en oversikt over risikomiljøer for doping i fylket.

    I tillegg til å gjennomføre forebyggende aktivitet for elever på videregående skoler i fylket, har opplæring av lærere vært sentralt. På skoler vi besøker tilbyr vi separat opplæring med lærere på skolen. I november ble det i tillegg gjennomført et kompetansehevende foredrag for alle idrettsfaglærerne i fylket, på deres nettverkssamling.

    18.mai 2022 ble det avholdt fylkesseminar på Voss med tittelen «Doping – eit problem i Vestland?» med Vestland fylke og Voss Herad som medarrangør. Temaet for seminaret var blant annet doping i samfunnet, hvordan oppdage og forebygge dopingbruk og kosttilskudd. Målgruppen var voksne som jobber tett på ungdom. Seminaret samlet 40 deltakere i salen satt det blant annet ansatte i kommune, kommunepsykologer, helsesykepleiere, treningssenteransatte og frivilligheten.


    Foredragsholder Jan de Lange under fylkesseminaret på Voss.
    Fylkesseminaret på Voss var et samarbeid mellom Vestland fylke, Voss herad og Antidoping Norge.


Kommunale prosjektsamarbeid
Etter to år med pandemi har vi opplevd at forebyggende antidopingaktivitet i kommunene har tatt seg opp igjen, noe vi ser gir seg utslag i økt aktivitet. Flere kommuner måtte sette arbeidet på vent under pandemien pga manglende lokal kapasitet, men har gjenopptatt aktiviteten i 2022. Vi har i løpet av 2022 avsluttet samarbeidet med Steinkjer kommune , og inngått et nytt samarbeid med Levanger kommune. Vi har i løpet av året opplevd økt interesse fra kommuner om å inngå samarbeid, og med ny modell som vil iverksettes i 2023 håper vi på å kunne utvide tilbudet til flere kommuner utover de 15 kommunene vi har hatt isamarbeidet til nå.

Flere samarbeid som ble forsinket i oppstarten på grunn av pandemien har nå startet opp. I Drammen kommune er samarbeidet godt i gang med to gjennomførte styringsgruppemøter, 9 foredrag ved kommunens ungdomsskoler, ett foredrag for videregående elever og to kunnskapshevende foredrag for lærere ved Drammen VGS.

I Sandefjord kommune har det vært en innsats spesielt rettet mot ungdomsskolene med 21 foredrag i 2022. Lillehammer, Askøy og Bjørnafjorden har også kommet godt i gang etter en litt treg start i 2021 grunnet pandemien.

I kommunesamarbeidene har sentrale elementer vært opplæring av elever på ungdomsskole, trepartssamarbeid der lokalt politi, treningssenter og ADNO jobber sammen om forebyggende tilnærminger, tverrfaglige foredrag og webinarer, samt informasjon og opplæring til skolehelsetjeneste, lærere og foreldre.

I Drammen kommune har samarbeidet i innledende fase vært forsinket. I 2022 er imidlertid samarbeidet godt i gang med to gjennomførte styringsgruppemøter, 9 foredrag ved kommunens ungdomsskoler, ett foredrag for videregående elever og to kunnskapshevende foredrag for lærere ved Drammen VGS.

I Sandefjord kommune har det vært en innsats spesielt rettet mot ungdomsskolene med 21 foredrag i 2022. Lillehammer, Askøy og Bjørnafjorden har også kommet godt i gang etter en litt treg start i 2021 grunnet pandemien. I Bjørnafjorden har blant annet alle 9.klasseelever fått kunnskapshevende antidopingforedrag.


Kampanjevideo for programmet

Lokal mobilisering mot doping

Målgruppe Antall foredrag
Skoleforedrag, ungdomsskole 68
Skoleforedrag, VGS 75
Yrkesgrupper og andre 116
Sum 259