Rent Senter - antidoping på treningssentre

Rent Senter Plakat Samarbeid 2 70x50

Aldri før har så mange norske treningssentre hatt avtale med Antidoping Norge. Ny testmetode gjør også at det testes mer enn før.

Rent Senter-programmet består av elementer som skal ha holdningsskapende, kunnskapshevnede, avskrekkende og avdekkende effekt.

De siste årene har vært særlig utfordrende for den norske treningsbransjen. Pandemien og de påfølgende smittevernstiltakene gjorde det nesten umulig å drive et lønnsomt treningstilbud. Omsetningen forsvant, tallene ble fort røde, og mange måtte stenge dørene. Derfor var det knyttet stor spenning til hvordan inneværende år skulle utvikle seg.

Selv om 2022 startet med full nedstengning og strenge smittevernstiltak, ble det raskt klart at dette året skulle bli mer normalt enn på lenge. Den 12. februar 2022 fjernet regjeringen alle smittevernstiltak og treningsbransjen var tilbake i full drift.

På tross av den vanskelige situasjonen og mange oppsigelser grunnet økonomiske årsaker de siste årene, har antallet innmeldinger tatt seg vesentlig opp i år og antallet sentre med avtale er over det fra før pandemien startet. 37 nye sentre meldte seg inn i programmet i 2022. Ved utgangen av 2022 har 568 sentre avtale med ADNO. Av disse hadde 463 på plass en sertifisering.

Aldri før har vi hatt flere Rene Sentre i Norge.

NHO Geneo er en helt ny landsforening i NHO som favner blant annet forebyggende helse og trening. Direktør Karita Bekkemellem signerte en samarbeidsavtale med Antidoping Norge i juni 2022.

Oppfølging
Det er en forutsetning at treningssentrene selv bidrar aktivt i å bekjempe og forebygge doping. ADNOs rolle er å bidra med kompetanse, erfaring og relevante verktøy og virkemidler. Organisasjonen ønsker å gi god oppfølging og være en god veileder og sparringspartner.

Å være til stede på treningssentrene er en viktig del av antidopingarbeidet. Med så mange senter som del av programmet, er det helt klart en utfordring å gi god regelmessig oppfølging. Norges geografi, og treningssentrenes spredning over hele landet, gjør det ressurskrevende å besøke sentrene fysisk.

I løpet av 2022 ble det gjennomført 118 senterbefaringer, og i 2022 var dette hovedsakelig digitale befaringer. Dette muliggjorde tettere oppfølging av alle sentrene i programmet, ikke bare de som er plassert i nærheten av de største byene.

Det ble gjennomført 30 forebyggende tiltak i form av digitale og fysiske foredrag, samt informasjonsstands og standpakker. Til forskjell fra 2021, hvor dette hovedsakelig ble gjennomført digitalt, ble de fleste forebyggende tiltak nå gjennomført fysisk.

I tillegg ble det sendt ut nyhetsbrev med nyttig og relevant informasjon.

I 2022 hadde vi særlig fokus på å trekke frem medlemmene som bidrar spesielt til antidopingarbeidet på sentrene. For første gang i historien kåret vi «Årets Rene Senter» som i 2022 gikk til SATS Strømsø og senterleder Arna Gudmundsdottir:



Risikovurderingsprosjekt
I 2022 startet vi et prosjekt for å utvikle et forskningsbasert verktøy for å vurdere dopingrisiko på treningssentre. For å komme frem til risikofaktorene ble det gjennomført kvalitative forskningsintervjuer med eksperter på feltet i Norden, samt en litteraturstudie.

Verktøyet, Doping Risk Assessment Form (DRAF), er bygget på et risikovurderingsverktøy brukt av politiet og har blitt testet flere ganger for å sikre objektivitet. Verktøyet hjelper i å identifisere risikofaktorer på hvert enkelt senter og kan brukes til målrettet forebyggingsarbeid. Det vil også hjelpe Antidoping Norge med å prioritere ressursbruk ved å fremheve hvilke sentre som trenger tettere oppfølging.

Nytt antidopingprogram for treningsbransjen
Under pandemien ble det brukt mye ressurser på å utvikle antidopingprogrammet for fremtiden. Digitalisering, tilgjengelighet, kvalitet og opplevd verdi var hovedfokuset for utviklingen av nytt Rent Senter-program. I november 2022 ble endelig den nye plattformen for antidopingarbeid i treningsbransjen – Rent Senter 2.0 – lansert.

Det nye programmet er laget som en fulldigital infrastruktur som ivaretar hele prosessen fra avtaleinngåelse til ferdig sertifisering som Rent Senter. Når sentrene har gjennomført sertifiseringen, låses hele portalen opp og gir en oversiktlig tilgang til alle verktøyene ADNO tilbyr. Også befaringens- og resertifsieringsprosessen tas hånd om av portalen, slik at alt kan løses i ett program.

Nytt visuelt materiell ble lansert i forbindelse med det nye programmet.

Med revidert program ble også den visuelle profilen justert noe. Her er den nye plaketten som du finner på Rent Senter rundt omkring i landet.

Sertifiseringskurs som antidopingansvarlig
Ansatte på treningssentre er rollemodeller og forbilder når det kommer til helse og fysisk aktivitet i samfunnet. I det ligger også et ansvar å være bevisst sin egen rolle og posisjon som forebygger av doping og at de forvalter dette på en god måte.

Sertifiseringskurset Antidopingansvarlig – Rent Senter (ADA) gir spesialkompetanse i både forebyggende og avdekkende antidopingarbeid. Kurset har til hensikt å sørge for at denne antidopingkompetansen ivaretas hos nøkkelpersoner på treningssentre. Ved bestått eksamen gir kurset gyldig sertifisering fra ADNO.

I 2021 ble sertifiseringskurset lansert i fullskala. I 2022 mottok kurset Europeisk Akkreditering via Europe Active sitt EREPS Approved Lifelong Learning Programme (EREPS LLP). Kurset er det eneste av sitt slag som tilbys i Europa.

Kurset ble levert til tre sentrale utdanningsaktører av personlige trenere i 2022, to offentlig og én privat aktør. I tillegg ble det signert avtaler om leveranse av kurset til flere andre offentlige og private aktører for 2023.

Totalt ble det utstedt 162 sertifiseringer som «Antidopingansvarlig – Rent Senter» i 2022.

Dopingkontroller - Dried Blood Spot (DBS)
Det er ADNOs erfaring at sentrene på generell basis ønsker å gjennomføre flere kontroller, men at den høye antatte kostnaden har vært en barriere mot å gjennomføre hyppigere dopingkontroller.

Virtuell DBS-kontroll på treningssentre er både en kostnadseffektiv og mindre inngripende måte å innhente dopingprøver på, som vi tror vil fjerne eksisterende barrierer for testing i tiden som kommer.

  • I 2020 ble prosedyrer for innhenting av Dried Blood Spot-prøver (DBS) på treningssenter utarbeidet.
  • I 2021 ble DBS-pilotprosjekt igangsatt og ferdigstilt.
  • I 2022 ble DBS lansert som standard prosedyre for innhenting av dopingprøver på treningssentre.

I 2022 ble det innhentet 63 DBS-prøver på norske treningssentre, hvor 3 var positive. 2 personer nektet i tillegg å la seg teste.

Mot slutten av 2022 ble det signert en prosjektavtale med Virke Aktiv Helse og AFPT om innhenting av 100 dopingprøver. Disse skal innhentes blant Virke Aktiv Helses medlemssentre med oppstart januar 2023.

Nøkkeltall for Rent Senter 2022

Senter med avtale pr. 31.12.22 568
Sertifiserte sentre pr. 31.12.22 82 % (463)
Nye sentre i 2022 37
Antall DBS-prøver/antall positive prøver 63/3
Nye brukere i e-læring 1415
Fullført e-læring 1175
Antall foredrag 18
Antall webinarer 3
Antall kurs - "Antidopingansvarlig" og "Den viktige samtalen" 6
Antall risikovurderinger 18
Antall stands/standpakker 9
Antall befaringer 118