Etterforskning og etterretning

IMG 4253
Anders Engen og Kine Karsrud var gjester i Jann Post og NRKs løpepodkast, "I det lange løp".

Varsling og et mer etterretningsbasert testarbeid gir resultater. I 2021 kom omtrent halvparten av dopingsakene som følge av et tips til organisasjonen.

Etterforskning og etterretning får en stadig mer fremtredende posisjon i det internasjonale antidopingarbeidet. ADNO har vært en pådriver for å utvikle samarbeidet på tvers av landegrenser og antidopingorganisasjoner. På grunn av pandemien har ikke dette arbeidet hatt den framdriften en hadde håpet på, men ADNOs ansatte på dette området har deltatt i internasjonale faggrupper for etterforskning og etterretning.

Vår posisjon på området bekreftes også gjennom at vi har vært sentrale i utviklingen av et utdanningsløp for antidopingansatte som jobber innenfor dette fagfeltet. Prosjektet har foregått i regi av WADA.

Internt er det nedfelt som en ambisjon i strategiplanen at hele organisasjonen skal jobbe etterretningsbasert. Dette er virkelig noe å strekke seg etter, og noe som krever endring av kultur, utvikling av kompetanse og tilpassede rutiner og digitale verktøy. Vi har kommet et stykke på vei gjennom å drive intern skolering og bevisstgjøring både av sentralt ansatte og deltidsansatte, men vil måtte være en kontinuerlig prosess.

Organisasjonens etterretningsarbeid har ikke som testprogrammet blitt direkte berørt av pandemien. Likevel har det til en viss grad påvirket muligheten for å følge opp med tester med utspring i etterretningsinformasjon, i tillegg til at det tidvis har påvirket muligheten til å samle folk for å drive utveksling og kunnskapsheving. Det ble i 2021 ansatt en fulltidskontrollør. Ytterligere en fast kontrollør kommer i gang på ettersommeren 2022. Med disse inne vil vi være rigget for å enda mer effektivt kunne gjennomføre testing basert på tips og innspill, i tillegg til at det vil styrke oss på etterretningsarbeidet ute i felt.

Det å skape en forståelse for at avdekking av doping må skje også med andre metoder en tradisjonell testing har vært viktig. I 2021 samlet vi også norske særforbund for å gi de en oppdatering på hvordan vi jobber etterretningsbasert, og på hvilken måte norske utøvere, ledere og støttepersonell kan bidra med viktig informasjon for å avdekke doping. I samme sekvens ga vi en grundig innføring rundt gangen i en dopingsak. For å komme ut med informasjon om hvordan vi jobber har dessuten våre ansatte innenfor etterforskning og etterretning bidratt i ADNOs egen podkast "Antidopingpodden" og i NRK-podkasten "I det lange løp". Det er også avholdt foredrag for etterretningskontakter i Kriminalomsorgen Sør-Vest.

Vi har de siste årene jobbet med prosjekter mot ulike idretter og miljøer. I disse prosjektene jobbes det på tvers i avdelingen med etterretning og målrettet testing. Det ble gjennomført et nytt etterretnings- og testprosjekt inn mot en spesifikk idrett og inn mot et spesifikt miljø i 2021. Prosjektet ga seg utslag i tre dopingsaker.

Samarbeid med toll og politi
ADNO er opptatt av et godt samarbeid med offentlige instanser, både på et overordnet nivå og på et mer praktisk, operativt nivå. Samarbeidsavtalene med Toll- og avgiftsdirektoratet og Politidirektoratet (POD) er viktige i den sammenheng.

I 2021 ble det gjennomført fire møter med POD. Et av temaene som har kommet fram der er hvordan tjenestepersoner i politiet enkelt kan bruke ADNOs fagkompetanse i spørsmål som går på dopingmidler, utregning av virkestoff i beslag etc.

ADNO har også utarbeidet et foredrag som er beregnet på operativt utepersonell. ADNO vil sette opp foredraget i dialog med politidistriktene.

Det er gjennomført to møter med Toll. Her er ADNO opptatt av å få innsikt i trender og statistikk i beslagsmateriale da dette vil være viktig for forsknings- og utviklingsarbeidet.

Varslingskanalen – tips
Både nasjonalt og internasjonalt har varslere og tips vist seg å spille en viktig rolle i antidopingarbeidet de seneste årene. I den sammenheng har også beskyttelse av varslere blitt aktualisert. I nye World Anti-Doping Code, som trådte i kraft 1. januar 2021, er det lagt til et punkt 2.11 som rammer personer som truer eller skremmer varslere, eller anvender represalier.

ADNO lanserte sin Dopingvarsel i 2016. Siden varslingskanalen ble etablert har det kommet inn over 700 tips. Et stort antall dopingsaker de senere årene kan spores direkte tilbake til tips og innspill som har kommet til organisasjonen.

Gjennom pandemien ser vi at antall innkommende tips har variert veldig. Slik har det også vært gjennom 2021. Når idrett og samfunn har stengt ned, har også antall varsler sunket betraktelig.

ADNO har ellers vært opptatt av å synliggjøre varslingskanalen og bruke tid på å fortelle utøvere, trenere og ledere at de kan ha viktig informasjon. Dette er bakgrunnen for at vi de siste par årene har hatt en egen videokampanje på sosiale medier som fremmer Dopingvarsel inn mot idretten. Varsling var også tema da vi samlet norske særforbund til et seminar om antidoping, og har ellers vært tema i interne og eksterne podkast-episoder som NRKs løpepodkast "I det lange løp".