Utøvere

IMG 0930
Eivind Henriksen er en av flere profilerte utøvere som har bidratt i Antidoping-podden.

Det er viktig å både løfte fram utøverstemmer og nå ut med budskapet til utøvere både på topp og breddenivå for oss i ADNO.

Det gjør vi gjennom flere forskjellige kanaler og plattformer. Ett av hovedmålene med at Antidoping Norge i det hele tatt har en egen podkast er å få flere utøvere på banen i debatten om antidoping. Vi ville skape en arena der utøverne kan reflektere rundt antidopingarbeidet i sin egen idrett og kanskje kan det gi grobunn til at flere deltar i debatten også i tradisjonell media. I 2021 så vi flere eksempel på at norske utøvere gjorde nettopp det. Blant annet de norske skiskytterherrene.

I 2021 har nye både aktive og tidligere topputøvere bidratt som gjester i Antidoping-podden. Tidligere langrennsløper Frode Estil har fortalt om at noe av idrettsgleda forsvant etter OL i Salt Lake City i 2002. Estil gikk inn til delt sølvmedalje sammen med Thomas Alsgaard bak Johann Mühlegg som ble avslørt for EPO-bruk under OL.

Vår beste mellomdistanseløper Hedda Hynne har fortalt hvordan hun blir motivert over å slå konkurrenter som tidligere har vært utestengt for doping. Mens en av våre aller største orienteringsløpere, Olav Lundanes har reflektert rundt juks i idretten og hvordan den kan bli mest mulig rettferdig.

Hedda Hynne reflekterte hvordan dopingsaker og antidopingarbeidet har påvirket hennes karriere som mellomdistanseløper i verdenstoppen.

Antidoping-podden har vokst seg større og har ikke problem med å få utøvere fra mange forskjellige idretter til å stille opp og reflektere rundt doping og antidoping-arbeidet i idretten sin.

Topputøvergruppa på Facebook er kanalen vi håper å nå flest topputøvere gjennom. Gruppa vokste seg større i løpet av sitt andre år i 2021. Fra 483 medlemmer på starten av året til 701 medlemmer på tampen av året. I møte med særforbundene opplever vi at det blir satt pris på en kanal der utøverne får relevant informasjon og kunnskap jevnlig. Målet vårt er 1-2 innlegg i måneden og i 2021 endte vi opp med 18 innlegg.

Topputøverkanalen styres av kommunikasjonsavdelingen sammen med topputøverkontakt Anne Margrethe Hausken Nordberg. Innleggene dette året har vært knyttet opp mot aktuelle saker i media. Et eksempel er saken rundt den amerikanske mellom og langdistanseløperen Shelby Houlihan som ble utestengt for nandrolon og skyldte på at hun skulle ha fått i seg stoffet ved å ha spist en burrito.

Andre tema har vært informasjon om verktøyene våre (legemiddelsøk, fritaksveileder osv) og kunnskap gjennom tekst og video. I produksjon av #Spørforenvenn har vi spesielt tenkt på topputøverkanalen for å lage videoinnhold som kunne passe til denne målgruppa. For eksempel filmer som "Må topputøvere si fra til ADNO når de legger opp" og "Hvem kan ta dopingtester?"

Vår utøverkontakt arrangerte i juni et webinar for utøvere som var aktuelle for OL og PL i Tokyo. Der ble det gitt informasjon om blant annet dopingkontrollene under OL og annet relevant info for utøverne som skulle reise. I mai ble et lignende digitalt foredrag holdt for utøvere og støttepersonell som var aktuelle for vinter-OL og Paralympics i Beijing 2022. Ny versjon av utøverguiden har også blitt produsert og distribuert til utøverne gjennom blant annet foredrag og dopingkontroller.

Vi bidro også i WADA sin kampanje #PlayTrueDay i april. Kickbokser Thea Næss og langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal tok i mot utfordringa og delte begge sine tanker om hva #Playtrue betydde for dem i video og tekstformat.





Må utøvere si fra til ADNO når de legger opp?