Samarbeid med toll, politi m.fl.

4

For ADNO er det viktig for oss å samarbeide med aktører som toll, politi og forsvaret.

Politi og toll
Antidoping Norges samarbeid med politiet er formalisert gjennom en avtale med Politidirektoratet (POD). Det ble gjennomført fire møter med POD i 2021.

Stiftelsen gir tilpasset opplæring og informasjon til politi om bruk, omsetning og smugling av dopingmidler, herunder kunnskap om dopingpreparater, eksempelvis klassifisering av nye stoffer, preparatnavn, virkestoffer, bruksområde og utseende. ADNO har nå utviklet et foredrag som er beregnet på operativt utepersonell som vil gi nyttig kunnskap.

Opplæring av politiet er inkludert som en del av programmet Lokal mobilisering mot doping for kommunene. I kommunesamarbeidene er lokalt politi ofte representert i tverrfaglige sammensatte styrings- og arbeidsgrupper og har en aktiv rolle i det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet, ikke minst opp mot samarbeid som er opprettet med lokale treningssentre som del av programmet Rent Senter.

Politiets nettpatruljer er en del av politiets satsing for tilstedeværelse på nett og i sosiale medier. Nettpatruljen har over 13.000 følgere på Instagram, og er en fin kanal for å nå ut til unge på sosiale medier. I 2021 hadde ADNO flere runder med «takeovers» av nettpatruljen, og vi erfarer at dette er en god plattform for å komme i kontakt med ungdom, tilgjengeliggjøre informasjon og svare unge på spørsmål de har om doping.

Det er gjennomført to møter med Toll. Her er ADNO opptatt av å få innsikt i trender og statistikk i beslagsmateriale da dette vil være viktig forsknings- og utviklingsarbeidet.

Internt i ADNO er det etablert en gruppe på tvers av avdelingene for å utvikle samarbeidet med politi og toll.

Forsvar
Bruk av dopingmidler i Forsvaret kan føre til økt aggresjon, svekket vurderingsevne og nedsatt kontroll, og kan slik sett utgjøre en sikkerhetsrisiko. Forsvaret har nulltoleranse for bruk av doping.

Samarbeidet med Forsvaret er forankret i en avtale som har til formål å øke kunnskapen om doping og antidopingarbeid blant forsvarspersonell. Avtalen innebærer at ADNO leverer faglig innhold gjennom informasjonsmøter, kurs og arrangementer i regi av Forsvaret. For tiden er innsatsen rettet inn mot krigsskolene, samt opplæring av rusmiddelkontakter i Forsvaret.

I 2021 fikk 45 kadetter fra luftkrigsskolen undervisning i antidoping i forbindelse med idrettsuken i Meråker. Grunnet pandemien ble det flere tiltak tenkt mot Forsvaret som utgikk eller ble utsatt.

Kriminalomsorg
I likhet med i Forsvaret, er kriminalomsorgen et område hvor bruk av doping kan utgjøre en særlig sikkerhetsrisiko. Det er kjent at dopingbruk forekommer blant innsatte i fengslene.

Gjennom samarbeid med kriminalomsorgen bidrar ADNO til at ansatte i norske fengsler får kunnskap og kompetanse slik at de er bedre rustet til å møte innsatte med erfaring fra dopingbruk. Samtidig gjennomføres det forebyggende tiltak ovenfor innsatte da det erfares at mange har et forhold til dopingbruk. Samarbeidet er forankret gjennom avtaler med Kriminalomsorgens utdanningssenter og høgskole (KRUS) og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Det er gjennomført 11 undervisningsdager av 6 timer ute i de respektive opplæringsfengslene med aspirant-kullet for 2021. Aspirantene har gjennomgått temaene «Doping, kriminalitet og aggresjon», «Stoffkunnskap, bivirkninger, tegn og symptomer», «Underliggende årsaker til bruk» og «Kosttilskudd og doping»

Ren trening i fengsel
Det viktigste bidraget under avtalen med KDI for 2021 var programmet «Ren trening i fengsel».

ADNO besøkte Agder fengsel avdeling Mandal, Telemark fengsel Skien avdeling, Søndre Vestfold fengsel Berg avdeling og Romerike fengsel avdeling Ullersmo fire ganger hver, i løpet av en ni-ukers periode.

43 innsatte gjennomførte programmet Ren Trening i fengsel i 2021. I tillegg var det fem andre som var med på oppstarten, men som av ulike grunner ikke fullførte.

Programmet består av en bli kjent/relasjonsfase, teorileksjoner i doping, kosttilskudd og treningslære, samt oppfølging av styrketrening i praksis. Deltakerne får ulike treningsprogrammer underveis. Målet er å styrke deres opplevelse av mestring og vise at det er mulig å nå treningsmålene sine uten bruk av doping.

I 2021 ferdigstilte vi i samarbeid med kriminalomsorgen en artikkel om forskningen som er gjort på feltet. Les artikkelen her.