Internasjonalt

Solheim og Banka

Lite reiseaktivitet hindret ikke ADNO i å drive et betydelig påvirkningsarbeid.

Antidoping Norge (ADNO) har som ambisjon å heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet. I en periode med pandemi har dette påvirkningsarbeidet måttet skje i nye former, men arbeidet har likevel pågått for fullt.

Godt styresett, rettferdig rettergang, frittstående og uavhengige antidopingorganisasjoner og et sterkt og uavhengig WADA er noen av momentene som er førende for vårt engasjement og våre initiativ.

Ny avtale med Kina ble signert digitalt

I 2021 er det verdt å trekke fram:

  • WADA har åpnet for å reformere sitt styresett. I dette arbeidet har ADNO ønsket å påvirke direkte mot WADA og gjennom de prosesser som er kjørt av sammenslutningen iNADO og samlingen av ledere for sentrale nasjonale antidopingorganisasjoner ("NADO Leaders").
  • ADNO har bistått Kulturdepartementet i Europarådet og OneVoice-prosjektet som skal være en felles myndighetsstemme i antidopingarbeidet. Her har ADNO satt et særlig fokus på maktfordelingsprinsippet, bredere representasjon i den lovgivende makt, økt uavhengighet i den utøvende makt og øket gjennomsiktighet.
  • ADNO tok i samarbeid med Anti-Doping Danmark (ADD) et initiativ mot NADO Leaders med den hensikt å utarbeide en felles politisk plattform for fremtidens antidopingarbeid. Programerklæringen forventes vedtatt i 2022, og utfordrer nasjonale antidopingorganisasjoner på sentrale problemstillinger som vil stake ut kurs for fremtidige reformer og videreutvikling av arbeidet for en ren idrett over hele verden.
  • Leder av internasjonal og medisinsk avdeling har vært sentral i UNESCOs Taskforce, som har arbeidet for å etablere operasjonelle retningslinjer og konsekvenser for overtredelse av UNESCO-konvensjonen. Disse ble godkjent på UNESCOs statspartskonferanse høsten 2021.
  • ADNO har gjennom mange år jobbet for rettferdig rettergang med uavhengige domsorganer og åpne høringer. Dette er satt på dagsorden i Europarådet, og dermed også i WADA. Daglig leder har ledet arbeidet med europeiske retningslinjer for rettferdig rettergang som ble godkjent av Monitoring Group, og som forventes vedtatt av Europarådets ministerkomité i 2022.

Samarbeid med nasjonale antidopingbyråer

ADNO har lang tradisjon for bilaterale samarbeid med den hensikt å utvikle antidopingarbeidet i andre land. De senere årene har vi også søkt internasjonale samarbeid der ADNO kan hente kunnskap og inspirasjon for å utvikle eget arbeid. Utover året ble det avholdt en rekke videomøter med våre samarbeidspartnere, både på ledelsesnivå og på operativt nivå med ulike fagtema. ADNO ser stadig etter nye muligheter for å utvide sitt internasjonale engasjement, og det er diskutert med WADA eventuelle land og prosjekter som kan være aktuelle.

  • Kina

    Norges samarbeid med Kina innenfor antidoping strekker seg tilbake til midt på 1990-tallet.

    I januar 2021 ble avtalen fornyet for ytterligere tre år. Utveksling av kunnskap og erfaring står fortsatt sentralt. I tillegg har samarbeid i forkant og under Vinter-OL i Beijing i 2022 vært en viktig del av avtalen, spesielt knyttet til testing.

    Kinesisk antidopingpersonell har tidligere vært i Norge for å lære om vinteridrettsøvelser, mens Antidoping Norge gjennomførte antidopingsertifiseringsseminarer for norsk personell som ble involvert i idrettsavtalen som foreligger mellom Kina og Norge. Dette arbeidet har vært koordinert av NIF.

    På grunn av pandemisituasjonen har det ikke vært mulig å gjennomføre fysiske møter, men det er satt opp digitale møter med ulike aktuelle tema. Fokus har i stor grad vært på testing og oppkjøring til OL i Beijing.

    International Testing Agency er de som hadde ansvaret for kontrollarbeidet under lekene. ADNO hadde tre dopingkontrollører som bidro med testing under selve lekene. I forkant av OL hadde de gjennomgått et opplæringsløp som førte fram til en sertifisering som internasjonal dopingkontrollør.

  • Kenya

    ADNO har de senere årene bistått Kenya med å utvikle et antidopingprogram. Denne prosessen ledet fram til etableringen av et nasjonalt antidopingbyrå i landet i 2016. Selv om organisasjonen ADAK (Anti-Doping Agency of Kenya) er på plass, er det ikke til å legge skjul på at Kenya er et land der det har vært krevende å få på plass systemer og strukturer som er nødvendig for et robust antidopingprogram.

    ADNOs rolle i arbeidet har vært å dele kunnskap og kompetanse, og gi veiledning i hvordan bygge opp en antidopingorganisasjon. WADA har bidratt ved å påse at dette skjer etter internasjonale standarder.

    Det har ikke vært anledning til å avholde fysiske møter i 2021, men det er satt opp digitale møter med et operativt fokus. ADNO har blant annet delt kompetanse og erfaring fra vårt etterforskning- og etterretningsarbeid, og ADAK har delt deres erfaringer med lovgivningsarbeidet.

    Det siktes mot å signere en ny samarbeidsavtale med ADAK i 2022.

    Du kan lese mer om dette samarbeidet i denne brosjyren.

  • USA

    ADNO og US Anti-Doping Agency (USADA) signerte en bilateral avtale i 2018. USADA er blant de nasjonale antidopingorganisasjonene som har kommet lengst på en rekke områder, og en organisasjon som ADNO ønsker å lære av og samarbeide med.

    Rett før pandemien slo inn over landet i mars 2020, besøkte ADNOs ledergruppe USADAs hovedkontor i Colorado Springs. Dette var viktig for å knytte kontakter på et mer operativt nivå som har vært nyttig i det videre samarbeidet.

    ADNO har for eksempel gjennomført et pilotprosjekt for å teste ut testmetoden Dried Blood Spot, der vi har hatt anledning til å støtte oss på mange av de erfaringer som amerikanerne har gjort seg på området. USADA er ellers langt framme på digitalt informasjonsarbeid som ADNO har latt seg inspirere av, blant annet ved å etablere spørrespalten #spørforenvenn og videre utvikling av ressurssider på nettsidene.

  • Frankrike

    På samme måte som med USADA har ADNO en samarbeidsavtale med Det franske antidopingbyrået (AFLD). Denne avtalen ble signert i februar 2019.

    Frankrike er et stort land i Europa, og med et omfattende antidopingarbeid. Målet er en gjensidig utveksling av kunnskap og erfaring for å styrke hverandres antidopingprogrammer.

    I 2021 er det holdt digitale møter med AFLD på et mer operativt nivå, blant annet med testing og forskning som tema. I tillegg har vi sammen med KUD hatt et møte med franskmennene for å få en innføring i landets nasjonale antidopinglovgivning, sett i lys av at dette er gjort til et tema her i Norge.

  • Norden

    Det nordiske antidopingsamarbeidet ble initiert tilbake i 1982. Dialogen mellom de nordiske landene er god og det foregår utveksling innenfor ulike fagområder, i tillegg til at det fra tid til annen etableres samarbeidsprosjekter. Det nordiske samarbeidet inkluderer også gjensidig testing. Det vil si at landene som er en del av avtalen kan teste utøvere fra de andre nordiske landene når som helst, hvor som helst.

    I 2021 ble det avholdt to nordiske møter, ett på vinteren og ett på høsten. Her ble det gitt en generell oppdatering fra aktiviteten i de ulike organisasjonene, i tillegg til at det ble jobbet med ulike temaer i arbeidsgrupper. ADNO var i tillegg vert for en digital samling for de ulike medisinske fagkomiteene i Norden.

  • Øvrige NADO-samarbeid

    Dialog med andre nasjonale antidopingbyråer prioriteres høyt av ADNO. Det kan handle om å dele kunnskap og erfaringer, eller at det er behov for å skape møteplasser der internasjonale antidopingutfordringer kan deles. Dette kan både være uformelle samtaler eller mer formelle fora.

    I 2021 har vi for eksempel søkt kunnskap om nasjonale antidopinglovgivninger i andre land. Det har blitt et tema å styrke det juridiske rammeverket knyttet til antidopingarbeidet i Norge. I den forbindelse har ADNO og KUD hatt bilaterale møter med en rekke antidopingorganisasjoner i land der det allerede finnes en lovgivning. Blant annet har det vært møter med nasjonale antidopingbyråer i Frankrike, Nederland, UK, New Zealand, Australia, Tyskland og Kenya.

    NADO Leader Summit er en sammenslutning av ledere fra sentrale nasjonale antidopingbyrå. Her har det vært mye kontakt gjennom 2021 med utgangspunktet i programerklæringen som er nevnt innledningsvis i dette kapittelet av årsrapporten.

    iNADO er en annen sammenslutning ADNO er en del av. Denne organisasjonen ble reetablert fra 1. januar 2021 under en tysk lovgiving og det ble innsatt et nytt styre.

Samarbeid med internasjonale særforbund
Internasjonale særforbund spiller en viktig rolle, og er en av premissgiverne for hvordan antidopingarbeidet organiseres. Samtidig som ADNO er opptatt av et tett samarbeid med særforbundene innenfor en del områder, er det ikke ønskelig at dopingkontrollvirksomheten knyttes for tett opptil idretten selv.

ADNO har i dag avtaler med utvalgte forbund om å dele informasjon og data knyttet til biologiske pass. Ellers er det hyppig kontakt med visse forbund for å koordinere testarbeidet.

International Testing Agency (ITA) er etablert for å tilby antidopingtjenester til blant annet internasjonale særforbund og arrangører av større internasjonale idrettsarrangement som OL, og er i ferd med å ta over antidopingprogrammer til en rekke internasjonale særforbund.

ITA har nå etablert et internasjonalt opplæringsprogram for dopingkontrollører som har vært i bruk inn mot sommer-OL 2021 og vinter-OL 2022. Dette er et bidrag i å heve kvaliteten på internasjonale dopingkontroller, for eksempel i forbindelse med store mesterskap. I forbindelse med OL i Beijing sendte ADNO tre kontrollører som hadde vært gjennom en ITA-sertifisering som internasjonal dopingkontrollør.

Les videre