Helse - Dopingkontakten

IMG 1250
Morten Heierdal fortalte om erfaringer fra Dopingkontakten på det nasjonale folkehelseseminaret i Bergen i november.

Dopingkontakten
Dopingkontakten er ADNOs anonyme informasjons- og samtaletjeneste for alle som har tanker om kropp, trening og doping i et samfunnsperspektiv. Tjenesten ble i utgangspunktet startet som en gratis telefontjeneste ved Hormonlaboratoriet på Aker sykehus, men ble senere flyttet til Antidoping Norge.

Dopingkontakten besvarer i dag henvendelser på chat, mail og telefon. Chatfunksjonen kom til i 2018 for å være mer tilgjengelig og sikre enklest mulig tilgang for interesserte, også gjennom mer fleksible åpningstider.

I 2021 kom det 457 henvendelser til Dopingkontakten, noe som er tilnærmet likt med 2020, men en del lavere enn 2019. Tallene har nok sin naturlige forklaring ved at åpningstidene fra oktober og ut året var begrenset. Rådgiver med ansvar for tjenesten sluttet da i sin stilling og ble ikke erstattet før på nyåret. Åpningstidene for Dopingkontakten ble dermed endret til 11-16 på tirsdager og torsdager de siste månedene av året. Hvis vi sammenligner tallene fra tidligere på året ser vi at chatten hadde 149 henvendelser i første tertial, 112 i andre og 35 i tredje. Det viser oss at det er viktig at Dopingkontakten er åpen utover vanlig kontortid.

Om henvendelsene

20 prosent av de som henvender seg vurderer bruk, mens 9 prosent oppgir at de er brukere. Nesten 90 prosent av de som henvender seg er gutter. En del av de som tar kontakt har spørsmål om spesifikke preparater, mens andre har behov for å snakke om følelser og tanker knyttet til kropp, prestasjon og trening.

Gangen i en samtale kan for eksempel starte om lovlighet rundt et stoff, dets virkning og bivirkninger, samt hvilke tanker og følelser som forårsaker ønske om bruk. Deretter er målet å reflektere sammen med personene om de kan komme på andre alternativer for å nå målet sitt. Av de som vil snakke om preparater spesielt, handler de klart fleste henvendelsene om anabole androgene steroider, deretter SARM og stimulerende midler. Pårørende og fagpersoner utgjør omkring 10 prosent av henvendelsene. Målgruppene lever tett på mennesket de enten er bekymret for bruker, eller de vet bruker dopingmidler. Her er det gode muligheter for å bistå dem i god forebygging ved hjelp og veiledning til å prate med brukeren eller vite hvor de skal henvende seg for mer hjelp i tiden fremover. Dette er målgrupper vi ønsker å nå i større omfang i tiden fremover.

Vi ser tydelig at annonsering i sosiale medier fører til økt trafikk inn til Dopingkontakten. Vi bruker målrettet annonsering mot ungdom som trener for å vise at det fins en tjeneste som svarer på spørsmål om doping, trening og kroppspress. Vi promoterer infografikk og ulike videoer (eksempel under) for å få fram budskapet og tiltrekke oppmerksomhet. Annonsene har blitt vist på Instagram, YouTube og Facebook.

Vi jobber også kontinuerlig med å søkeoptimalisere nettsidene på og rundt Dopingkontakten på antidoping.no. Det betyr at om du bruker de vanligste søkeordene rundt doping på Google, skal du få Dopingkontakten og andre sider på antidoping.no høyt oppe på dine søkeresultater. I 2021 utviklet vi disse sidene videre i samarbeid med Dopingkontakten og utarbeidet en ny side med navnet "Hva er Dopingkontakten?". Nettopp med mål om at flere skulle få opp Dopingkontakten som resultat når de "googler" dopingrelaterte tema.

Instagram er også en viktig kanal å nå ut med informasjon om Dopingkontakten. I 2021 utviklet vi en ny infografikk der vi viser eksempel på spørsmål som kommer inn til Dopingkontakten og hvordan operatørene besvarer dem. Her bruker vi spørsmålene som kommer inn via ung.no. Dette håper vi er med på å senke terskelen for å sende inn spørsmål og vise bredden i hva slags spørsmål som kommer inn. Vi produserte også kunnskapsinnhold som infografikker til Instagram med tema som "Kan man se på noen at de bruker doping"?, "Hva er egentlig bloddoping?" og "Hva er methylheksanamin"? Disse innleggene har blitt godt tatt i mot og har gitt oss mange nye følgere på Instagram. Vi passer alltid på å legge til at du kan stille flere spørsmål om temaet til oss på Dopingkontakten, på slike innlegg.

Naturlig nok kommer det også relevante spørsmål inn til oss på sosiale medier. I 2021 åpnet vi muligheten til å sende inn spørsmål på Facebook Messenger, men vi henviser både disse og spørsmålene som kommer inn på Instagram videre til Dopingkontakten.

Selv om det skal være en anonym samtaletjeneste, er det viktig for Dopingkontakten å kartlegge hvem som tar kontakt. Vi ser at mange havner i kategorien "andre", men for oss er det oppløftende at tallet på "vurderer bruk" av dopingmidler er så vidt høyt. Dette er den gruppen Dopingkontakten antageligvis har størst mulighet til å forebygge bruk av dopingmidler. Det gir oss i første omgang mulighet til å forebygge at noen tar dopingmidler. Men det sikrer i alle fall at de i forkant av eventuelt bruk får korrekt informasjon om mulige bivirkninger og helserisikoer slik at de kan ta et informert valg.

Samarbeid
Ved behov for utdypet informasjon rundt spesifikke emner og/eller kvalitetssikring av svar på Dopingkontakten brukes fagressurser i ADNO, først og fremst leder av medisinsk fagkomité, overlege Per Medbøe Thorsby ved Hormonlaboratoriet, eller medisinsk fagrådgiver Astrid Gjelstad.

ADNO har et samarbeid med både ung.no og Steroideprosjektet hvor Dopingkontakten har en sentral rolle.

Ung.no er underlagt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Der bistår Dopingkontakten med å besvare henvendelser fra ungdom som omhandler doping og en usunn treningskultur. Partene møtes regelmessig for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling. Bufdir har de senere årene startet en videreutvikling av svartjenesten til ung.no hvor Dopingkontakten er en bidragsyter. Formålet er å samle ulike digitale informasjons-, veilednings- og selvhjelpschatter, slik at det skal bli mer oversiktlig og kortere vei mellom de ulike tjenestene for ungdommen. Selve chatten til Dopingkontakten forblir på ADNO sitt domene, men ligger på oversikten over tilgjengelige tjenester på plattformen til DIGI-UNG. Som følge av videreutviklingen til DIGI-UNG har Dopingkontakten også fått et større nettverk av andre chattetjenester som vi kan dele erfaringer til og fra, samt lære av hvordan andre driver sin tjeneste. Det har vært nyttig i vårt eget arbeid med hvordan tjenesten skal utvikles og driftes de kommende årene.

Rådgiverne på Dopingkontakten henviser aktuelle brukere og pårørende av brukere av dopingmidler til Steroideprosjektet. Dette gjelder spesifikt de som ønsker bistand til å slutte med dopingmidler eller pårørende som ønsker veiledning i hvordan de skal håndtere at en nær bruker dopingmidler. Erfaringen tilsier at personer som bruker eller har brukt dopingmidler og som har hatt kontakt med ADNO på ulike måter, ofte senere tar kontakt med Steroideprosjektet for behandling og videre oppfølging. Til tross for at pandemien har satt stopper for fysiske samarbeidsmøter, fortsatte det gode samarbeidet med Steroideprosjektet ved Nasjonal kompetansetjeneste TSB, Oslo Universitetssykehus. På teams har det vært mulighet for å dele erfaringsutveksling og samhandling i forbindelse med håndtering og oppfølging av henvendelser om dopingrelatert tematikk.