Medisinsk

Medisinsk seminar

I 2021 ble det for første gang gjennomført et masterkurs i idrettsfarmasi og antidoping for farmasistudenter.

Det medisinske området er i gradvis utvikling og ADNO har på relativt få år bygget opp en etterspurt kompetanse innenfor medisin og antidoping. Dette gjør seg utslag i henvendelser både i og utenfor landets grenser.

I 2021 ble det gjennomført tidenes første masterkurs i idrettsfarmasi og antidoping (10 studiepoeng) for farmasistudenter ved Universitetet i Oslo. Elleve studenter deltok på et kurs som har kommet i stand på initiativ fra Antidoping Norge. Vi har ellers bistått Statens Legemiddelverk i arbeidet med å revidere straffelovens dopingliste.

Det medisinske området drives i det daglige av en medisinsk fagrådgiver som er tilknyttet internasjonal og medisinsk avdeling. Seksjonsoverlege, PhD Per Medbøe Thorsby er leder av medisinsk fagkomité og bistår i rene medisinskfaglige spørsmål. Se egen rapport fra medisinsk fagkomité.

Medisinsk fagrådgiver bidrar for øvrig med nødvendig fagkompetanse inn mot ulike avdelinger og prosjekter i organisasjon. Det kan være i påtalespørsmål, som del av kontrollavdelingens OL-forberedelser, i forskningsarbeid eller i informasjonsarbeid i samarbeid med avdeling for forebygging og folkehelse. Medisinsk fagrådgiver er del av ADNOs interne forsknings- og evalueringsforum.

Kjerneområder innenfor det medisinske området er oppfølging av søknader om medisinsk fritak, oppdatering av WADAs dopingliste og drift av legemiddelsøket i samarbeid med Felleskatalogen. Det legges stor stolthet i å yte rask og god service og å kunne levere brukervennlige og oppdaterte tjenester mot idretten.

I 2021 har vi hatt flere henvendelser fra idrettsmedisinsk støttepersonell som ønsker en oppdatering og innføring i endringer som kom på WADAs dopingliste for 2022 i forbindelse med bruk av glukokortikoidinjeksjoner. Det er i tillegg gjennomført digitale forelesninger på idrettsmedisinsk grunnkurs I og II, og levert foredrag på Idrettsmedisinsk høstkongress.

ADNO igangsatte en studie i 2020 hvor hensikten er å finne ut mer om norske idrettsutøveres bruk av legemidler og kosttilskudd (Bruk av legemidler og kosttilskudd blant norske idrettsutøvere 2015-2019 (LEKONI)). Denne studien er ikke ferdigstilt.

Medisinsk fagkomité
Medisinsk fagkomité arbeider i henhold til eget mandat fastsatt av ADNOs styre. Fagkomiteen er bredt sammensatt med ulike legespesialiteter i henhold til kravene i "International standard for therapeutic use exemption". Komiteen hadde to møter i 2021.

Hovedoppgaven til komiteen er å behandle og avgjøre søknader om medisinsk fritak fra dopinglisten.

I tillegg til å behandle søknader om medisinsk fritak fra dopinglisten, kan komiteen gi råd i forbindelse med aktuelle medisinske problemstillinger. Komiteen spiller også en aktiv rolle i når WADAs dopingliste er på høring.

Medisinske fritak
ADAMS benyttes for håndtering av søknader om medisinsk fritak. Søknader om medisinske fritak behandles i tråd med eget regelverk som finnes på antidoping.no.

ADNO mottok i 2021 79 søknader om medisinsk fritak. Dette er en liten nedgang fra det første pandemi-året (91), men en betydelig nedgang fra 2019 (121) og 2018 (160).

46 av de 79 søknadene ble behandlet av medisinsk fagkomité. De øvrige ble ikke behandlet, enten fordi de ikke var søknadsberettiget, fordi de ikke trengte medisinsk fritak eller fordi det ikke ble sendt inn tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

Av de 46 søknadene som ble behandlet av komiteen, ble det innvilget 37 fritak. Sju søknader ble avslått (8 prosent), og to søknader ble trukket etter behandling i medisinsk fagkomite.

I forbindelse med revisjon av World Anti-Doping Code ble det også gjort en revisjon av det nasjonale regelverket rundt medisinsk fritak. Den nye Fritaksforskriften trådte i kraft fra 1. januar 2021.

Medisinsk fagkomité i ADNO

  • Medlemmer av komiteen

    Per Medbøe Thorsby (leder)
    PhD Seksjonsoverlege, Enhetsleder, Hormonlaboratoriet

    Thomas Schreiner
    Cand.med. og spesialist i indremedisin og endokrinologi

    Pål Zeiner
    Overlege, dr. med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

    Morten Nissen Melsom
    Lege, PhD, overlege, spesialist i indremedisin og pulmonologi

    Hege Clemm
    Overlege i pediatri, ansvar for pediatrisk pulmonologi, idrettslege NIMF

  • Rapport fra leder

    Medisinsk fagkomité har i 2021 bestått av to endokrinologer, én lungespesialist, én psykiater og én pediater/idrettsmedisiner. Med denne sammensetningen dekker vi et bredt område av de mest aktuelle diagnosene.

    Komiteen hadde to møter i 2021. Av saker som ble diskutert kan nevnes:

    • Utarbeidelse av høringsuttalelse angående forslag til revidert dopingliste
    • Samtale med rådgiver i Norges idrettsforbund angående utøvere med kjønnsinkogruens og medisinsk fritak
    • Behandling av søknader om prednisolon i forbindelse med ettervirkninger av covid-19
    • Henvendelse til WADA angående retningslinjer for tilleggsdokumentasjon for ADHD-diagnose
    • Strategi for endring av regler rundt glukokortikoider

    I tillegg var ADNO vertskap for digitalt møte med de andre nordiske TUE-komiteene i juni. Dette ble et fruktbart møte til tross for det digitale formatet. Hovedfokus på møtet var case-diskusjoner basert på presentasjon fra de ulike landene, for å om mulig sikre lik behandling av TUE-søknader. Det var også diskusjon om hvorvidt de nordiske NADOene bør ha en felles høringsuttalelse i forbindelse med revisjon av dopinglisten, og om planene om en nordisk review-prosess på TUE-komiteene bør videreføres.

    Nedstenging av store deler av idretten og avlysning av konkurranser gjorde bevisstheten rundt og behovet for medisinsk fritak mindre enn i en normal periode. Medisinsk fagkomité vil med interesse følge med på hvor mange søknader om medisinsk fritak som sendes inn når idretten kommer i gang igjen for fullt.

    Det er viktig at utøvere og støttepersonell kjenner til regelverket og ansvaret de har, slik at vi ikke får flere dopingsaker som skyldes at utøvere ikke har sikret seg det forhåndsgodkjente fritaket som er nødvendig.

    Per M. Thorsby
    Leder av medisinsk fagkomité

Felleskatalogen
Felleskatalogen (FK) er en svært viktig samarbeidspartner for ADNO. Samarbeidet ble formalisert i 2018, med et særskilt fokus på å kunne levere et optimalt legemiddelsøk slik at en enkelt kan finne ut om norske legemidler inneholder virkestoffer som står på WADAs dopingliste.

Også i 2021 er det gjort nye grep for å kvalitetssikre legemiddelsøket. Dette skjer i et samarbeid mellom ADNO, FK og webleverandøren Feed. I tillegg til å sikre systemer som ivaretar et oppdatert og brukervennlig legemiddelsøk på alle plattformer, ble det i 2021 lansert en ny veileder for medisinsk fritak. Fritaksveilederen er banebrytende med tanke på å forenkle og effektivisere disse prosessene for utøvere og støttepersonell. Det har også vært viktig å drive et bredt informasjonsarbeid for å gjøre utøvere, ledere og støttepersonell oppmerksom på denne nyheten.

Idrettsmedisinsk seminar
ADNO arrangerer antidopingseminar for støttepersonell i norsk idrett. Heldagsseminaret inngår som en del av utdanningen til idrettsleger (Norges idrettsmedisinske forening, NIMF) og idrettsfysioterapeuter (Faggruppen for idrettsfysioterapi & aktivitetsmedisin, FIFA). Det legges særlig vekt på den rollen medisinsk støttepersonell har i sin hverdag i møte med idretten, og hvordan de skal vurdere og forholde seg til antidopingrelaterte problemstillinger. Også ledere og trenere, samt nyansatte i ADNO, har sett nytte av å delta på seminaret.

I 2021 ble det gjennomført to dagsseminarer av denne typen, ett digitalt og ett fysisk. Totalt deltok 68 personer på disse to dagene. Vi vil videreføre en modell der vi både har dette som et digitalt tilbud og et fysisk tilbud for å gjøre denne opplæringen tilgjengelig for så mange som mulig.

Les videre