Lokal mobilisering mot doping

Slt bjornafjorden antidoping norge 2021 4nov DSC09892
Bjørnafjorden var en av de nye kommunene som signerte samarbeidsavtale med Antidoping Norge i 2021.

Lokal mobilisering mot doping blir stadig utvida til nye deler av landet. Bjørnafjorden kommune (bilde) var en av de nye kommunene som signerte samarbeidsavtale med Antidoping Norge i 2021.

Det store målet til programmet Lokal mobilisering mot doping er å bygge gode og sunne ungdoms- og treningsmiljø både lokalt og regionalt gjennom å forebygge doping. Vi vet at dopingbruk har en risiko for helseskade, kriminalitet og andre sosiale problemer som kan prege et lokalmiljø i stor grad. Derfor er det viktig for oss å forebygge på flere arenaer i lokalmiljøene. Særlig viktig er det å implementere arbeidet mot doping inn i kommunenes egne handlingsplaner slik at det forebyggende arbeidet blir prioritert over lengre tid.

Lokal mobilisering mot doping bruker flere forskjellige programmer, verktøy og tiltak for å bygge holdninger blant ungdom og gi fagpersoner god kompetanse. Arbeidet blir basert på anerkjente metoder for helsefremmende arbeid, og handler om utstrakt operativ aktivitet og tett dialog med målgruppene.

Innlandet og Vestland fylkeskommune er de to fylkene som er og var inne i programmet i 2021. Arbeidet i begge de to fylkene blir planlagt og gjennomført av en fylkeskoordinator. Modellen har blitt utviklet og tilpasset mye siden daværende Sør-Trøndelag fylkeskommune inngikk det første samarbeidet i 2011.

I bunn ligger nasjonale og regionale føringer om å jobbe mot dopingbruk i ungdomsmiljøene. Samarbeidene blir finansiert dels av Antidoping Norge og dels gjennom en egenandel fra fylkeskommunen/kommunen. Vi er glade for å se at den kommunale modellen stadig når nye kommuner over hele landet.

Lokal mobilisering mot doping er en overbygning som skal sørge for at det jobbes systematisk og helhetlig blant ulike yrkesgrupper og aktører som jobber med og mot ungdom i risikosonen. Vi vet at dopingbruk er en kompleks utfordring som krever bred tilnærming.

Vårt mål er en felles mobilisering mot doping fra ansatte i kommune og fylkeskommune, lokale skoler, politi, treningssentre, idrettslag og Antidoping Norge. Slik kan vi planlegge og starte gode og koordinerte løsninger på tvers av samfunnssektorene. Foredrag er selvsagt viktig for oss, men i dette programmet søker vi å etablere forpliktende samarbeid med kommuner og fylkeskommuner slik at det forebyggende arbeidet på videregående skoler og kunnskap til relevante yrkesgrupper, blir satt i system.

Lokal mobilisering mot doping kjennetegnes ved lokal forankring, kunnskapsheving, samarbeid og elementer fra ADNOs store verktøykasse av forebyggende tiltak. Treningssenter og idrettslag i lokalmiljøene er også viktige arenaer i programmet.

I 2019 ble modellen der lokalt politi, treningssentre og ADNO jobber sammen, kalt trepartssamarbeid, inkludert i programmet. Vi har sett god effekt av samarbeidet og mener dette tiltaket er med på å sikre kunnskapsheving hos politi, treningssenterets ansatte og medlemmer, etablere og opprettholde god dialog mellom partene.

2021 har som fjoråret vært preget av ulike smittevernregler rundt om i hele landet. Vi har opplevd at fylkene og kommunene har vært nødt til å omdisponere og prioritere andre typer arbeid grunnen covid-19 også i år. Heldigvis gikk aktiviteten opp på høsten og vi gikk gjennomført flere foredrag og tiltak fysisk.

Fylkeskommunale samarbeid

Klikk her for å lese om de fylkeskommunale samarbeidene.

  • INNLANDET FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Bo Lindblad

    Skoler (VGS) besøkt: 16 av 23
    Skoleforedrag: 48
    Skolewebinar: 1
    Øvrige foredrag: 13
    Tilhørere: 2370
    Tiltak utsatt pga. covid-19: 9

    INNLANDET FYLKESKOMMUNE ble etablert 1. januar 2020. Oppland og Hedmark fylke ble slått sammen til et nytt storfylke og Innlandet og ADNO signerte en ny fireårsavtale.

    Starten av 2021 var preget av pandemien og dermed noen avlysninger og utsettelser av planlagte foredrag. Utover våren gjenopptok fylkeskoordinatoren skolebesøk og praktisk undervisning på de videregående skolene. For å øke kvaliteten og jobbe tettere med elevene, har det vært prioritert mindre elevgrupper.

    På flere skoler har tiltaket Ren trening blitt gjennomført med stor suksess.

    Vi var til stede med undervisning på folkehøgskolene eid av Innlandet fylkeskommune og på Kjentmann-kurset i regi av KoRus-Øst og KoRus-Oslo.

    Kriminalomsorgen Innlandet er landets største med flest soningsplasser. I 2021 fikk vi på plass et årshjul slik at fylkeskoordinatorer nå besøker hver av de fem enhetene to ganger i året. På fengselsbesøk legges til rette for gode samtaler om vanskelige temaer og åpenhet om dopingbruk.

    Nyere norsk forskning viser at 36 prosent av mannlige ruspasienter har erfaring med dopingmidler. Et mål for året var å bistå fylkeskommunen i deres plikt til å sørge for opplæring i helseinstitusjoner. Ren trening ble gjennomført i rusomsorgsinstitusjon, dette var første gang konseptet Ren trening ble prøvd ut innen rusomsorgen.

  • VESTLAND FYLKESKOMMUNE

    Prosjektleder: Tor Helge Myhre

    Skoler besøkt: 14/45
    Antall skoleforedrag: 46
    Øvrige webinar/foredrag: 13
    Antall tilhørere: 2025
    Tiltak utsatt pga. korona: 6

    VESTLAND FYLKESKOMMUNE har en samarbeidsavtale med ADNO som strekker seg ut 2023. En fylkeskoordinator i full stilling sikrer større aktivitet og tilstedeværelse i fylket.

    Grunnet varierende grad av restriksjoner har det blitt gjennomført en mindre andel skolebesøk enn ønsket. Gjennom ny læreplan og nye kompetansemål dreies foredrag over til helhetlig undervisning, særlig i kroppsøvingsfaget. Flere skoler ser nytteverdien og koblingen mellom kompetansemål og doping. Dette har medført en høy andel enkeltstående foredrag på skolene, som skaper god kvalitet.

    Dopingbruk har koblinger til arbeidet med å styrke psykisk helse blant unge, under verdensdagen for psykisk helse i Bergen, var fylkeskoordinator tilstede under markeringen med oppsøkende stand for å møte yrkesgrupper og ungdommer.

    Alle ungdommer og voksne som er under videregående opplæring skal bli møtt med kunnskap om doping. I 2021 ble det derfor gjennomført tre kompetansehevende tiltak ved rusintuisjoner. Tiltaket Ren trening skal startes opp i høyrisikoavdelingen i Bergen fengsel kommende år.

    I 2021 fikk Vestland på plass en ny kommunal avtale med Bjørnafjorden kommune. Avtalen ble etablert på bakgrunn av tips relatert til dopingbruk i nærmiljøet. Siden fylkeskoordinatoren har en regional forankring ble veien kort fra bekymring til handling. Dette viser at tilstedeværelse i distriktet og nettverk lokalt gjør at vi raskt kan sette inn tiltak der det trengs, sammen med kommunen.

Kommunale prosjektsamarbeid
Programmet Lokal mobilisering mot doping sikrer flerårige og gode samarbeid med kommuner. Med god lokal forandring jobber faggrupper rundt ungdom, lokale skoler, politi, treningssentre og idrettslag helhetlig og koordinert for en dopingfri og helsefremmende treningskultur rundt ungdom og unge voksne.

I 2021 har ADNO samarbeidet med 15 kommuner. Lillehammer, Vefsn, Askøy og Drammen har hatt en forsinket oppstart av tiltak grunnet covid-19, men i løpet av 2021 har arbeidet for alvor begynt å ta form.

I kommuner med samarbeid etableres det styringsgrupper ledet av SLT-koordinator eller annen fagperson med ansvar for forebyggende arbeid i kommunene. Styringsgruppene har planlagt et variert utvalg av tiltak rettet mot utvalgte målgrupper i kommunen.

Kunnskapshevende tiltak til elever på ungdomsskolene er prioritert i samarbeidet. I 2021 har vi deltatt på flere møter for rektorer i kommuner som Drammen, Gjøvik, Lørenskog og Sandefjord. Her har vi aktualisert temaer som kroppspress, sosiale medier, kosttilskudd og doping og skissert forslag til kunnskapshevende tiltak i skolen knyttet til kompetansemålet i lærerplanen i naturfag på 10. trinn som nevner doping.

Orkland, Vefsn og Askøy er blant kommunene som har hatt dopingtematikken på timeplanen på 9. og/eller 10. trinn. Ringebu kommune arrangerte en «Annerledesdag» på ungdomsskolen der ADNO deltok sammen med blant andre politi, helsesykepleier og NAV.

Gjennom kommunale samarbeid får også elever i videregående skole tilbud og foredrag. Sandefjord og Lørenskog kommune er eksempel på kommuner som har inkludert dette i flere år som følge av gode tilbakemeldinger fra elevene.

Tiltaket trepartssamarbeid - der politi, treningssentre og ADNO jobber sammen - er etablert i åtte av kommunene der vi har avtaler. Steinkjer, Kongsvinger og Askøy har for eksempel prioritert dette arbeidet i 2021.

Gjennom samarbeidsmodellen ønsker vi å dele kunnskap om doping til tverrfaglige grupper rundt ungdom. Derfor har vi også i år arrangert en rekke webinarer for yrkesgrupper som treffer ungdom i deres hverdag være seg i skolehverdagen eller på fritiden. I blant annet Lillehammer, Hamar og Nord-Fron kommune har vi gjennomført tretimers webinarer for denne målgruppen. Webinarene har inneholdt både kunnskapsdeling, diskusjonsoppgaver og konkret arbeid for å utarbeide en handlingsplan ved dopingmistanke i kommunen. Brukerundersøkelsene viser at målgruppen verdsetter slike tiltak.

Også Kragerø kommune har hatt en stor satsning mot tverrfaglige grupper. I oktober arrangerte kommunen, idrettsrådet og ADNO en verdikveld for tverrfaglige grupper der både idrettslag, idrettskrets, treningssentre, foresatte, ungdom og tverrfaglige grupper rundt ungdom var til stede. Kragerø kino huset denne kvelden 120 tilhørere som møtte både Marco Elsafadi, Sunn idrett og ADNO.

Idrettskveld i Kragerø

Flere idrettsråd har vært aktivt deltagende i styringsgruppene dette året slik som Drammen, Vefsn, Gjøvik, Orkland og Lillehammer. Sammen med styringsgruppene, lokalt politi og Antidoping Norge har de bidratt i planlegging av verdikvelder i 2022.

Bjørnafjorden kommune signerte samarbeidsavtale med ADNO september 2021. De har tatt aktiv del i samarbeidet og har hatt fokus på trepartssamarbeid. Askøy kommune delte av sine erfaringer i forbindelse med ADNOs nasjonale seminar i Bergen høsten 2021.

Fra signering med Bjørnafjorden kommune i 2021.

Steinkjer, Kragerø, Lørenskog og Kongsvinger kommune en noen av kommunene som har planlagt fokusuker treningssentrene som er del av Rent Senter-programmet. Dette har krevd litt ekstra av både styringsgruppene og antidopingansvarlig på sentrene og bidratt til at Ren trening og antidopingforebyggende arbeid har blitt synlig blant ungdom og voksne i kommunene.

Ny kampanjevideo for programmet