Forskning

Fengsel

Hvilke fortellinger om dopingmidler har innsatte i norske fengsler?

Dette forsøkes besvart i en av evalueringene ADNO har gjennomført i 2021.

Forsknings- og utviklingsprosjekter
ADNOs forskningsprosjekter finansieres dels av spillemidler fra Kulturdepartementet og dels av penger som gis fra Helsedirektoratet til arbeidet utenfor den organiserte idretten.

ADNO har i 2021 igangsatt eller videreført prosjekter innen følgende områder:

Dopingkontroll

  • Erfaringer fra ADNOs blodprofilprogram i perioden 2010-2019 med spesielt fokus på idrettenes fysiologiske arbeidskrav som risikofaktor.
  • Bruk av Dried Blood Spot som ny prøvetakingsmetode i idretten og på treningssenter.
  • Kartlegging av hva som kjennetegner dopingdommer i norsk idrett i perioden 2003-2020.

Medisin og kosttilskudd

  • Bruk av legemidler og kosttilskudd blant norske utøvere ved bruk av data oppgitt på dopingkontrollskjema i årene 2009 og 2015-2019.
  • Kosttilskudd som kilde til stoffer på dopinglisten i norske dopingsaker.

Forebygging og folkehelse

  • Kvantitativ og kvalitativ evaluering av Ren trening i fengsel; et forebyggende antidopingprogram for innsatte (avsluttet i 2021).
  • Utvikling av modell for vurdering og sammenligning av dopingrisiko på treningssenter.
  • Education practices, programs and activities for coaches, trainers and instructors in recreational sport across Europe.

Faglige publikasjoner

Antidoping Norges mål er at avsluttede forskningsprosjekter omsettes i offentlig tilgjengelige publikasjoner. Samtidig ønsker vi å belyse sentrale problemstillinger gjennom kronikker og rapporter i faglige tidsskrift. Følgende artikler ble publisert i 2021:

«Etter programmet har jeg fått mer respekt for steroider. Jeg kommer ikke til å bruke det igjen. Tidligere var jeg usikker, og visste ikke så mye om det. Jeg snakket med en av instruktørene fra programmet og lærte hva det faktisk gjør med deg. Den døra er nå lukka».

Innsatt som var del av prosjektet 

Antidoping Norges studentpris

I 2018 opprettet ADNO en ordning hvor bachelor- og masterstudenter kunne søke om pengestøtte for studentoppgaver. ADNOs studentpris har siden blitt et fast årlig innslag som er ment å stimulere bachelor- og masterstudenter til å fordype seg i oppgaver som er av interesse for antidopingarbeidet. Prisen ble i 2021 delt ut til én masteroppgave og én bacheloroppgave.

  • Marie Omestad (masteroppgave). Hvilke holdninger til kosttilskudd har et utvalg av 16, 17 og 18-åringer som trener på treningssenter? Norges Idrettshøgskole.
  • Elise Novum, Ane Skagenstein Omholt, Beatrice Nilsen og Karina K. Skogli (bacheloroppgave). Kunnskap og kompetanse om doping blant helsesykepleiere i innlandet. Høgskolen i Innlandet.
Marie Omestad

Tidligere vinner av studentprisen

SE OVERSIKT