Rent Senter - antidoping på treningssentre

Maren på rent senter

Rent Senter-programmet består av elementer som skal ha holdningsskapende, kunnskapshevnede, avskrekkende og avdekkende effekt.

Smittesituasjonen de siste to årene har rammet den norske treningssenterbransjen hardt. Etter et tøft 2020 med fullstendig nedstenging, skulle 2021 bli året der bransjen hentet seg inn igjen. Slik ble det ikke.

Første halvår av 2021 var preget av de samme restriksjonene som året før. Ifølge medlemsundersøkelsen til Virke Trening rapporterte 40 prosent av treningssentrene problemer med å dekke sine utgifter i juni 2021, og kapasitetstall på rundt 48 prosent.

En slik situasjon har fortsatt å prege muligheten for å drive Rent Senter-programmet, og også hvordan antidopingarbeidet har blitt prioritert i bransjen. Gjennom hele året har ADNO måttet tilpasse driften av programmet etter gjeldende smittesituasjon. Vi har likevel vært bedre rustet i 2021 enn i starten av pandemien, grunnet digital utvikling, erfaring og tilpasning som fant sted året før.

På tross av den vanskelige situasjonen og mange oppsigelser grunnet økonomiske årsaker, tok antallet innmeldinger seg vesentlig opp mot slutten av året. 48 nye sentre meldte seg inn i programmet i 2021. Ved utgangen av 2021 har 533 sentre avtale med ADNO. Av disse hadde 433 på plass en sertifisering.

Oppfølging
Det er en forutsetning at treningssentrene selv bidrar aktivt i å bekjempe og forebygge doping. ADNOs rolle er å bidra med kompetanse, erfaring og relevante verktøy og virkemidler. Organisasjonen ønsker å gi god oppfølging og være en god veileder og sparringspartner.

Å være til stede på treningssentrene er en viktig del av antidopingarbeidet. Med så mange senter som del av programmet, er det helt klart en utfordring å gi god oppfølging, samtidig som at Norges geografi og treningssentrenes spredning over hele landet gjør det ressurskrevende å besøke sentrene fysisk. Reduserte muligheter for fysiske møter grunnet smittesituasjonen gjorde at treningssentrene ikke kunne besøkes som normalt.

I løpet av 2021 ble det gjennomført 152 senterbefaringer, og for første gang ble det gjennomført flere digitale befaringer (84) enn fysiske (70). Det ble gjennomført 15 forebyggende tiltak i form av digitale og fysiske foredrag, samt informasjonsstands og standpakker. Cirka 750 personer deltok på Rent Senter-foredrag.

Nytt av året var en webinarrekke på åtte webinarer våren 2021 som var gratis for alle Rent Senter-medlemmer. Over 300 personer deltok på disse webinarene. I tillegg ble det sendt ut nyhetsbrev med nyttig og relevant informasjon.

Risikovurdering
I 2020 ble det utviklet en risikovurdering som skal bidra til at de forebyggende tiltakene kan målrettes der problemet er størst.

I 2021 ble det for første gang gjennomført 15 risikovurderinger av treningssentre i Rent Senter-programmet. Prosjektet vil videreføres inn i 2022 og vil inngå i et større arbeid for å etablere et verktøy som kan måle dopingrisikoen på treningssentre.

E-læring
E-læring er en grunnpilar i programmet. Gjennom e-læringsprogrammet Rent Senter får treningssentrene tilgang på oppdatert og relevant kunnskap om blant annet dopingmidler, regelverk, oppfølging av mistanker og kosttilskudd. E-læringsprogrammet er bygget opp med ulike moduler, og er rettet mot både ansatte og medlemmer på senteret.

I 2021 hadde programmet ca. 2300 nye brukere, og ca. 2000 personer fullførte e-læringen.

Sertifisering som antidopingansvarlig
Ansatte på treningssentre er rollemodeller og forbilder når det kommer til helse og fysisk aktivitet i samfunnet. I det ligger også et ansvar å være bevisst sin egen rolle og posisjon som forebygger av doping og at de forvalter dette på en god måte.

I 2021 ble sertifiseringskurset «Antidopingansvarlig – Rent Senter» lansert i fullskala. Kurset gir spesialkompetanse i både forebyggende og avdekkende antidopingarbeid. Innholdet bygger videre på pilotkurset som ble utviklet året før, og har som hensikt å sørge for at denne antidopingkompetansen ivaretas hos nøkkelpersoner på treningssentre. Ved bestått eksamen gir kurset gyldig sertifisering fra ADNO.

Kurset ble levert til to sentrale utdanningsaktører av personlige trenere i 2021, én offentlig og én privat aktør. I tillegg ble det signert avtaler om leveranse av kurset til flere andre offentlige og private aktører for 2022.

Totalt ble det utstedt 47 sertifiseringer som «Antidopingansvarlig – Rent Senter» i 2021.

Dopingkontroll
Opplæring og bevisstgjøring er hovedfokus i arbeidet på treningssentre. Dopingkontrollen er likevel et virkemiddel som ligger inne i programmet som senter kan ty til ved mistanke til dopingbruk. En eventuell kontroll må initieres og finansieres av senteret selv, og er ikke inkludert i den årlige avgiften. Før en kontroll må det være gjennomført en samtale med medlemmet det er mistanke til. I denne samtalen kan medlemmet velge å si opp avtalen.

Grunnet strenge smittevernsrestriksjoner og nedstengninger var testaktiviteten i 2021 redusert sammenlignet med tidligere år. Det ble i 2021 tatt 17 dopingprøver på norske treningssenter. To av disse prøvene var positive.

Testing av DBS på treningssenter i Bergen. Faksimile: Bergensavisen

Dried Blood Spot (DBS)
De siste fem årene har det i gjennomsnitt blitt gjennomført 67 årlige dopingkontroller gjennom Rent Senter-programmet. Det er ADNOs erfaring at sentrene på generell basis ønsker å gjennomføre flere kontroller, men at den høye antatte kostnaden har vært en barriere mot å gjennomføre hyppigere dopingkontroller.

Nytt av året var at 9 av 17 dopingprøver ble innhentet via virtuell DBS-kontroll. Dette ble gjort som i en forlengelse av pilotprosjektet som ble påstartet året før.

I 2020 ble prosedyrer for innhenting av Dried Blood Spot-prøver (DBS) på treningssenter utarbeidet, og det ble gitt opplæring til fem treningssentre i hvordan disse prøvene kan innhentes virtuelt.

I 2021 ble disse prosedyrene utprøvd i en reell testsituasjon på tre ulike sentre rundt i landet. Totalt ble ni prøver innhentet. Tilbakemeldingene fra sentrene som tok i bruk metoden var utelukkende positive. Begge de positive prøvene som ble registrert i 2021 ble innhentet via DBS.

Pilotprosjektet ble avsluttet i 2021, og DBS lanseres som standard prøvetakingsmetode i januar 2022. Den nye metoden tillater også at kontrollene vil følge en fastprismodell fremover, som vil gi treningssentrene større forutsigbarhet knyttet til kostnader ved bestilling av dopingkontroll.

Virtuell DBS-kontroll på treningssentre er både en kostnadseffektiv og mindre inngripende måte å innhente dopingprøver på, som vi tror vil fjerne eksisterende barrierer for testing i tiden som kommer.

Nøkkeltall for Rent Senter 2021

Senter med avtale pr. 31.12.21 533
Sertifiserte sentre pr. 31.12.21 81 % (433)
Nye sentre i 2021 48
Antall urin-dopingprøver/antall positive prøver 8/0
Antall DBS-prøver/antall positive prøver 9/2
Nye brukere i e-læring 2255
Fullført e-læring 1963
Antall foredrag 3
Antall webinarer 8
Antall kurs - "Antidopingansvarlig" og "Den viktige samtalen" 6
Antall risikovurderinger 15
Antall stands/standpakker 5
Antall befaringer 154 (70 fysisk/84 digitale)