Medisinsk

Farmasi3
Farmasøyt Sofie Christensen presenterer resultater fra sin masteroppgave om legemiddelbruk i eliteishockey på Farmasidagene 2023.

I tillegg til å følge opp søknader om medisinsk fritak og besvare medisinske spørsmål, har ADNO i 2023 etablert et nytt samarbeid med apotekene.

Kjerneområdene innenfor det medisinske feltet er søknader om medisinske fritak (Therapeutic use exemption, TUE), vedlikehold og utvikling av ADNOs legemiddelsøk og oversettelse og informasjon om WADAs dopingliste. Veiledning og svar på henvendelser rundt disse områdene utgjør en stor del av oppgavene til medisinsk fagrådgiver, både via direkte henvendelser fra utøvere, foresatte og støttepersonell og via kurs og opplæring av medisinsk støttepersonell.

Medisinsk fagrådgiver bidrar for øvrig med nødvendig fagkompetanse inn mot ulike avdelinger og prosjekt i organisasjonen. Det kan være i påtalespørsmål, i forskningsarbeid eller i informasjonsarbeid i samarbeid med avdeling for forebygging og folkehelse.

Medisinske fritak
Telefon- og eposthenvendelser fra utøvere, foresatte og støttepersonell dreier seg i hovedsak om spørsmål rundt fritak, hvem som skal søke når og hvor, og i den forbindelse avklaring om utøver er definert som internasjonal eller nasjonal toppidrettsutøver eller som breddeutøver. Det er kun internasjonale og nasjonale topputøvere som er pliktig å søke om fritak for legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten før bruk/så raskt som mulig etter at diagnosen er stilt, breddeutøvere kan søke om retroaktivt fritak. Dette er nedfelt i Forskrift om medisinsk fritak med hjemmel i NIFs antidopingregelverk. WADAs database, ADAMS, benyttes for behandling av søknader om medisinsk fritak.

Søknadene som kommer til ADNO gjennomgås av medisinsk fagrådgiver, som sorterer ut søknader som ikke er søknadspliktige, og sikrer at søknadene som skal behandles av medisinsk fagkomité er fullstendige og med tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

I 2023 mottok ADNO totalt 102 søknader om medisinsk fritak. Dette er en økning på 27 prosent fra 2022 (80). Av disse ble 61 søknader behandlet i medisinsk fagkomité, hvor 59 søknader ble innvilget og to ble avslått. Åtte søknader var ikke ferdigstilt ved årsskiftet. De 33 søknadene som ikke ble behandlet i medisinsk fagkomité kom fra utøvere som ikke var søknadsberettiget, som ikke trengte medisinsk fritak eller som ikke sendte inn tilstrekkelig tilleggsdokumentasjon.

Det ble innvilget flest fritak i dopinggruppe S6 (Stimulerende stoffer), disse utgjorde 56 prosent av alle innvilgede fritak. Deretter kom gruppe S9 (Glukokortikoider) med 22 prosent. Se fullstendig oversikt under.

ADNO er ansvarlig for samarbeidet med de andre nordiske landenes medisinske fagkomiteer (TUEC), og var pådriver for møtet i Reykjavik på Island høsten 2023, hvor fire medlemmer av medisinsk fagkomité deltok i tillegg til medisinsk fagrådgiver. Medisinsk fagrådgiver er med i en internasjonal gruppe med TUE-administratorer i andre nasjonale antidopingbyråer. Denne gruppen møttes fysisk i Incheon, Sør-Korea i forbindelse med et TUE-symposium arrangert av WADA i mai 2023. På dette symposiet bidro leder av medisinsk fagkomite med en kort case-presentasjon i seksjonen «Pearls from around the world». Medisinsk fagrådgiver deltok med digital poster med tittelen «Use of pharmaceuticals and dietary supplements amongst Norwegian athletes». WADA arrangerte et eget møte med farmasøyter som deltok på konferansen, hvor det blant annet ble diskutert hvordan idrettsfarmasi kan utvikles innenfor antidopingarbeidet.

Arbeidet med å evaluere driften av medisinsk fagkomité ble påbegynt i 2023, og vil fortsette i 2024.

Se egen rapport fra leder av medisinsk fagkomité.

Medisinsk fagkomité i ADNO

  • Medlemmer av komiteen

    Per Medbøe Thorsby (leder)
    PhD Seksjonsoverlege, Enhetsleder, Hormonlaboratoriet

    Thomas Schreiner
    Cand.med. og spesialist i indremedisin og endokrinologi

    Pål Zeiner
    Overlege, dr. med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

    Morten Nissen Melsom
    Lege, PhD, overlege, spesialist i indremedisin og pulmonologi

    Hege Clemm
    Overlege i pediatri, ansvar for pediatrisk pulmonologi, idrettslege NIMF

  • Rapport fra leder

    Medisinsk fagkomite (MF) har som sitt hovedmandat å fatte vedtak i søknader om medisinske fritak fra idrettsutøvere i henhold til Antidoping Norges forskrift om medisinsk fritak. I tillegg kan komiteen bistå administrasjonen i medisinskfaglige spørsmål ved behov, bidra til uttalelse i høringsrunden til WADAs dopingliste og ellers ta opp temaer i medisinrelaterte spørsmål på eget initiativ. Mandatet til MF er beskrevet i egen instruks.

    MF har i 2023 bestått av fem legespesialister innen henholdsvis endokrinologi (to medlemmer), lungemedisin, psykiatri og idrettsmedisin/pediatri. Med denne sammensetningen dekkes de fleste relevante diagnoser/legemidler det søkes om medisinsk fritak for. I de fleste tilfeller blir behandlingsansvaret for en søknad om medisinsk fritak delegert til ett relevant medlem av komiteen. I tvilstilfeller skal minst ett annet medlem av fagkomiteen involveres.

    MF hadde to møter i 2023. Av saker som ble diskutert kan nevnes

    • utforming av vedtak om avslag på søknader,
    • revidert internasjonal standard for medisinske fritak (ISTUE 2023),
    • casediskusjoner,
    • høringsutkast til dopinglisten 2024,
    • bruk av punkt 4.3 i ISTUE om fritak gitt i ekstraordinære situasjoner hvor det vil være urimelig å ikke gi et fritak,
    • behandling av søknader fra breddeutøvere,
    • referat fra TUE-symposiet og en forestående gjennomgang av MFs arbeid

    I 2023 så vi en økning i antall søknader som ble behandlet i medisinsk fagkomite sammenlignet med årene før. Det er særlig økning i antall søknader om sentralstimulerende midler (dopinggruppe S6), legemidler som brukes i behandling av ADHD. Dette reflekteres også i samfunnet generelt, hvor salg av legemidler mot ADHD har økt betraktelig de siste årene.

    I 2023 deltok leder av medisinsk fagkomite og medisinsk fagrådgiver på WADAs TUE-symposium i Incheon, Sør-Korea. Det er svært nyttig å få innsikt i hvordan frittakssaker behandles i ulike land og spesielt bruk av cannabinoider og utfordringene med utøvere med kjønnsinkongruens ble diskutert. Norge er heldige og har ekspertise på begge felt i vår komité.

    Fire medlemmer fra medisinsk fagkomite og medisinsk fagrådgiver deltok også på møte med de andre nordiske fagkomiteene i Reykjavik, Island, i september. Disse møtene er nyttige for å diskutere vanskelige saker på tvers av landene, slik at man blir best mulig harmonisert i behandlingen av medisinske fritakssøknader.

    Per M. Thorsby
    Leder av medisinsk fagkomité

Digitale tjenester
Vårt digitale legemiddelsøk leveres i samarbeid med Felleskatalogen (FK). Her kan utøvere og støttepersonell enkelt undersøke om legemidlet utøveren har behov for kommer i konflikt med WADAs dopingliste eller ikke. Databasen omfatter alle legemidler som er registrert i Norge, og oppdateres to ganger i måneden med nye legemidler som blir klassifisert i henhold til WADAs dopingliste. I 2023 tok vi initiativ overfor FK til en revisjon av legemiddelsøket og tilhørende informasjon om doping i FK. Dette arbeidet videreføres i 2024.

Utvikling av en ressursbank som blant annet inkluderer Q&A på medisinske fritak er et pågående prosjekt som vil videreføres i 2024. Medisinsk fagrådgiver har dessuten bistått i utvikling av Instagram-innlegg om dopingmidler og kosttilskudd.

Undervisning og opplæring

To ganger i året arrangerer ADNO heldagsseminar for medisinsk støttepersonell. Seminaret inngår som en del av utdanningen til idrettsleger (Norges idrettsmedisinske forening, NIMF) og idrettsfysioterapeuter (Faggruppen for idrettsfysioterapi & aktivitetsmedisin, FIA). Det legges særlig vekt på den rollen medisinsk støttepersonell har i sin hverdag i møte med idretten, og hvordan de skal vurdere og forholde seg til antidopingrelaterte problemstillinger. I 2023 ble det arrangert to seminarer, til sammen var det 31 deltakere på disse seminarene.

Masterkurs i idrettsfarmasi og antidoping ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, ble gjennomført for tredje gang våren 2023 med 29 uteksaminerte studenter. ADNO er tungt involvert i dette kurset, hvor kommende farmasøyter får kunnskap om legemiddelbruk i idretten, inkludert medisinsk fritak, legemiddelsøk og dopinglisten. ADNO holdt dessuten et foredrag under Farmasidagene.

ADNO bidro også med undervisning på idrettsmedisinsk grunnkurs, samt foredrag på Idrettsmedisinsk høstkongress, for medisinsk støttepersonell i Norges Fotballforbund og i Norges Skiforbund i 2023.

Idrettsfarmasi
Legemiddelbruk i idretten har fortsatt vært et fokusområde innenfor det medisinske feltet i 2023. Første del av LEKONI-studien ble sluttført, hvor to artikler som omhandler utøveres oppgitte bruk av legemidler og kosttilskudd på dopingkontrollskjema i perioden 2015-2019 ble publisert i internasjonale, fagfellevurderte tidsskrift. Tre masteroppgaver i farmasi ble sluttført i 2023, hvor to farmasistudenter fra Universitetet i Oslo utførte fokusgruppeintervjuer med toppidretts-utøvere i henholdsvis ishockey og håndball for å blant annet studere deres holdninger og kunnskap om bruk av legemidler og kosttilskudd. En masterstudent utførte en litteraturstudie med tema legemiddelbruk i idrett. To nye masteroppgaver med søkelys på legemiddelbruk i juniorfotballen ble igangsatt i 2023.

Vi søker stadig nye arenaer for å utvikle feltet idrettsfarmasi. Vi ser apotekene som en sentral samarbeidspartner her. Omtrent 13 prosent av alle norsk-registrerte legemidler inneholder stoffer på dopinglisten, og flere dopingsaker de seneste årene kan knyttes til legemiddelbruk. Apotekansatte møter legemiddelbrukere daglig, og med noe kunnskap om antidoping kan disse bidra til å forebygge feil legemiddelbruk med tanke på antidopingregelverket. I 2023 tok ADNO derfor initiativ til et samarbeid overfor Apotekforeningen. I første omgang ble det utviklet en Q&A-side som omhandler antidoping og legemidler, samt nyttige lenker. Denne siden ble publisert på apotekenes intranett, Apotekinfo. Det ble også utarbeidet informasjon i nyhetsbrev fra Apotekforeningen, samt en artikkel om temaet som ble publisert på apotek.no.

Øvrige prosjekter innenfor idrettsfarmasi er beskrevet under kapittel om forskning i denne årsrapporten.


Les videre