Opplæring av fagpersonell

DSC00600
I 2023 var Universitetet i Agder et av stedene vi besøkte.

Gode samarbeid og kunnskapsheving av fagpersonell er viktig for nå ut med budskapet og sikre et helhetlig forebyggende arbeid.

Kunnskapsheving av fagpersonell sikrer helhetlig forebyggende arbeid. Det bidrar til at ungdom møter det samme budskapet på flere arenaer, samt at det ruster viktige ressurspersoner rundt unge til å fange opp og forebygge risikoatferd for doping. En viktig målgruppe er studenter som kan møte på problemstillinger knyttet til dopingbruk i sitt kommende yrke.

Ved å ha en bred tilnærming til antidopingarbeidet bidrar ADNO til at studenter får kompetanse og verktøy til å senere kunne forebygge dopingbruk og legge til rette for en sunn treningskultur. I løpet av de siste fem årene, har ADNO gradvis utvidet denne virksomheten ved å gjennomføre årlige antidopingseminarer for et økende antall fagretninger og studiesteder i hele Norge.

Følgende utdanningsinstitusjoner har regelmessig besøk av ADNO:

  • Politihøgskolen, grunnutdanningen for politi i tre studiesteder: Oslo, Bodø, Stavern
  • Kriminalomsorgens utdanningssenter: Fengselsbetjent og 10 opplæringsfengsler
  • Norges idrettshøgskole: Flere studieretninger på både bachelor- og masternivå
  • Forsvarets høgskole: Ulike steder i landet
  • Høgskolen i Innlandet: Inkluderer flere studieretninger innen idrettsvitenskap både på Lillehammer og Elverum
  • Universitetet i Sørøst Norge: Trenerstudiet idrett i Horten
  • Høgskolen Kristiania: Fysisk aktivitet og helse i Oslo

Politi og toll
Samarbeidet mellom politiet og Antidoping Norge er forankret i avtaler med Politidirektoratet (POD) og Politihøgskolen (PHS). Antidoping Norge tilbyr og leverer oppdatert og yrkesrelevant opplæring og informasjon til politi og toll i hele landet. Arbeidet vårt, blant annet gjennom operativ virksomhet og varslingskanalen, bidrar til at vi sitter med verdifull kunnskap og informasjon om stoffer og trender på det illegale markedet for dopingmidler.

For politi og toll er kunnskap om dopingmidler i et sikkerhetsperspektiv et viktig verktøy i møte med personer som kan være påvirket av dopingmidler, så vel som i det forebyggende og avdekkende arbeidet i møte med doping både isolert sett og som en del av et større kriminalitetsbilde.

I 2023 ble det tilbudt og gjennomført opplæring på alle studiesteder for politistudenter i første studieår av treårig bachelorutdanning.

Forsvar
Forsvaret og Antidoping Norge har et formelt samarbeid, forankret i en avtale som strekker seg tilbake til 2018. Forsvaret har nulltoleranse for doping. Bruk av dopingmidler i Forsvaret kan føre til økt aggresjon, svekket vurderingsevne og nedsatt kontroll, og kan slik sett utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Forsvaret er en avspeiling av samfunnet for øvrig, og har uttrykt bekymring til samfunnsutviklingen for en økt liberal holdning til bruk av ulovlige dopingmidler. Samtidig rapporteres det om en økning i funn av kosttilskudd med en høyere risiko for forurenset innhold. Det er uttrykt ønske om mer systematisk bistand i forbindelse med opplæring og forebyggende aktivitet i 2024.

I 2023 har vi bistått Forsvaret med opplæring av helsepersonell, idrettsbefal, kadetter og profesjonelle soldater tilknyttet Forsvaret, samt tilgjengelighet for rådgivning i forbindelse med utfordringer knytt til dopingmidler.

Kriminalomsorg
Domfelte er en sårbar gruppe som har større utfordringer knyttet til psykisk og somatisk helse, rusbruk og bruk av dopingmidler sammenlignet med den øvrige befolkningen. 1 av 3 innsatte har erfaring med bruk av anabole androgene steroider (AAS).

Antidoping Norge har samarbeidsavtaler med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS). Gjennom avtalene bidrar vi til at ansatte i kriminalomsorgen får økt antidopingkunnskap og at innsatte i norske fengsler får tilbud i å delta i et forebyggende antidopingprogram; Ren Trening i fengsel.

Ren trening i fengsel er et program som går over ni uker. Programmet innebærer teoretisk og praktiske leksjoner, diskusjoner, samtaler og styrketrening. Hvert fengsel får fire besøk fra ADNO i løpet av intervensjonsperioden, og et oppfølgingsprogram mellom besøkene. Målet er at deltakerne skal få troen på at det er mulig å nå treningsmålene sine uten bruk av dopingmidler Programmet er godt, men samtidig meget ressurskrevende å gjennomføre både med tanke på tid, bemanning og kostnad. I et år hvor vi har sett oss nødt til å gjøre prioriteringer mellom målgrupper i det forebyggende arbeidet vårt, hadde vi i 2023 kun kapasitet til å følge opp to fengsler: Ullersmo og Søndre Berg fengsel. Totalt 22 innsatte deltok i programmet.

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS)
Gjennom avtalen med Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) skal ADNO sikre at studentene får innføring og opplæring i dopingproblematikken.

I løpet av 2023 har vi gjennomført ti undervisningsøkter for aspirantene i ni ulike opplæringsfengsler. KRUS og ADNO har i fellesskap utviklet et undervisningsopplegg på seks timer, som gjennomføres av fagpersonell fra Antidoping Norge.