Internasjonalt

IMG 2831 kopi

ADNO søker å påvirke og utvikle det internasjonale antidopingarbeidet.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har som oppgave å overvåke og harmonisere antidopingarbeidet i alle land og i alle idretter. De siste par årene har ADNO satt pris på oppfølgingen fra WADA som sikrer at vi i Norge etterlever standarder og de internasjonale antidopingreglene på en god måte («compliance»).

I 2022 var vi gjennom en grundig Code Compliance Questionnaire, der korrigerende tiltak ble lukket endelig våren 2023 og i oktober kom WADA på revisjonsbesøk. Under dette besøket ble det gjennomført en omfattende gjennomgang av ulike sider av ADNOs arbeid. Sistnevnte var det ikke i utgangspunktet planlagt for og bidro sånn sett til at en del planlagte oppgaver måtte skyves på.

For øvrig har ADNO forsøkt å påvirke revisjonsarbeidet med det nye internasjonale regelverket, og i tillegg ble det av internasjonal avdeling arrangert et stort internasjonal seminar i anledning ADNOs 20-årsjubileum sommeren 2023.

Mellomstatlig samarbeid
ADNO støtter Kulturdepartementet (KUD) i deres arbeid med etterlevelsen av henholdsvis Europarådets og UNESCOs konvensjoner på antidopingområdet. I 2023 bisto vi blant annet KUD i forbindelse med møtet i UNESCOs statspartkonferanse for partnerne til den internasjonale konvensjon mot doping i idretten. Her ble det vedtatt å styrke måten statenes etterlevelse av sine forpliktelser overvåkes på. I forbindelse med konferansen deltok ADNO også i et møte i International Anti-Doping Arrangement (IADA). De har hatt fokus på samspillet som foregår mellom regjeringer og WADA i antidopingarbeidet, et tema som også var høyt på dagsordenen til UNESCOs statspartskonferanse.

I Europarådet ble KUD bistått i forbindelse med møter i Den europeiske ad hoc-komité til WADA (CAHAMA) og i Monitoring Group, som overvåker statenes etterlevelse av forpliktelsene i henhold til Europarådets Antidopingkonvensjon, samt i rådgivende komitéer under konvensjonen. Daglig leder i ADNO, Anders Solheim, talte til åpningen av Europarådets seminar i Riga om rettferdig rettergang i antidopingarbeidet. Dette var en oppfølging på anbefalingene om samme emne, som i sin tid ble utarbeidet under hans ledelse.

Det er ellers verdt å trekke fram at ADNOs forskningssjef Fredrik Lauritzen har blitt leder for en ad hoc-gruppe av eksperter under Europarådet som tar for seg doping i mosjonsidretten. Gruppen skal utarbeide utkast til anbefalinger for medlemsstatene på dette området. Arbeidet skal blant annet understøtte Europarådets svar på EU Kommisjonens «HealthyLifestyle4All initiative (2021-2023)».

Leder for internasjonal og medisinsk avdeling, Martin Holmlund Lauesen, har dessuten deltatt i en arbeidsgruppe under Europarådet som skal se på kjønnslikestilling i ulike aspekter av antidopingarbeidet. Videre har arbeidsgruppen for «styrking av overvåkningen av statenes etterlevelse av den europeiske antidopingkonvensjon» levert sitt arbeid, som er blitt godkjent av Monitoring Group.

WADA og multilaterale samarbeid
Som nevnt innledningsvis i dette kapittelet, har mye av dialogen med WADA handlet om compliance. Først ble de siste korrigerende tiltak fra det omfattende spørreskjemaet som ble svart ut i 2022 endelig lukket, og ikke lenge etterpå ble vi varslet om at WADA ville gjennomføre et revisjonsbesøk i oktober. Det er ikke til å legge skjul på at dette var en ressurskrevende øvelse, men samtidig ga gjennomgangen og besøket en god anledning til å få en oversikt og gode bekreftelser på det arbeidet vi gjør. Helt overordnet kommenterte WADA at ADNO virker å fungere på en effektiv måte, noe de tilskriver ADNOs erfarne, kunnskapsrike og engasjerte medarbeidere.

Et nytt internasjonalt regelverk (World Anti-Doping Code og underliggende internasjonale standarder) skal vedtas i november 2025, med virkning fra 1. januar 2027. Første høringsrunde rundt koden og de internasjonale standardene ble gjennomført allerede høsten 2023. ADNO har med egne høringssvar bidratt aktivt inn mot relevante fora, og gjennom å samle høringssvar håper en å få større gjennomslagskraft. Leder for internasjonal og medisinsk avdeling har for eksempel vært hovedskribent på høringssvaret fra WADAs National Anti-Doping Organization Expert Advisory Group (NADO EAG) og NADO EAGs svar på den særskilte høringen over International Standard for Code Compliance for Signatories (ISCCS).

Martin Holmlund Lauesen er fortsatt medlem av WADAs NADO EAG, der han spiller en aktiv rolle i utformingen av høringssvar samt WADAs arbeid med utvikling av nasjonale og regionale antidopingbyråer (NADOer og RADOer). Han er også med i en arbeidsgruppe i WADA, som utarbeider kompetansekrav for personer med ansvar for compliance i antidopingorganisasjoner innenfor WADAs arbeid med utviklingen av Global Learning and Development Framework (GLDF).

Som del av det nordiske samarbeidet ble det gjennomført et møte i Reykjavik. Her ble det skissert et tettere samarbeid med den baltiske regionen som forventes fulgt opp i 2024.

iNADO er navnet på den internasjonale bransjeorganisasjon for NADOer og RADOer. I 2023 bidrog to personer fra ADNOs ledergruppe med presentasjoner på iNADOs årlige symposium i Lausanne. iNADO har tatt eierskap til «programerklæringen for veiledende prinsipper for fremtidens antidopingarbeid», som er ført i pennen av ADNO. ADNO har i samarbeid med iNADO arrangert et seminar som støtter opp om programerklæringen (se mer nedenfor).

Bilaterale samarbeid med antidopingorganisasjoner
ADNO har aktive bilaterale avtaler med AFLD (den franske NADO), CHINADA (den kinesiske NADO) og ADAK (den kenyanske NADO). Disse avtalene ble alle fornyet i 2023 og har til formål å sikre gjensidig kapasitetsoppbygging gjennom bilaterale møter med søkelys på utveksling av erfaringer og utarbeidelse av strategier. Utveksling av personell hvor det sendes representanter for å arbeide hos partnerorganisasjonen for en periode, er også en etablert metode.

Daværende styreleder Thorhild Widvey i ADNO sammen med ADAKs styreleder Daniel Makdwallo da ny avtale ble signert i mars 2023. Widvey gikk for øvrig av som ADNO-leder sommeren 2023.

I 2023 har det vært gjennomført et møte med AFLD i Oslo, to møter med ADAK i Oslo og et møte med CHINADA i Hangzhou. Alle tre organisasjonene deltok for øvrig på ADNOs 20-årsjubileumsseminar. I forbindelse med møtet i Hangzou holdt ADNOs daglige leder dessuten innlegg på CHINADAs årlige antidoping-symposium.

Videre har ADNO i 2023 inngått en bilateral avtale med GADA (den georgiske NADO), der WADA deltar som observatør og der fokuset er på kapasitetsoppbygging i Georgia i perioden 2023-2025. I 2023 har ADNO gjennomført to opplæringssesjoner med GADA, en i Tbilisi og en i Oslo.

ADNO har et nært samarbeid med USADA. Målet er å få signert en ny samarbeidsavtale med dem i løpet av 2024.

Det var i 2023 planlagt for en evaluering av de bilaterale samarbeidene. Dette ble ikke gjennomført, men ligger som del av planen for 2024.

I tillegg til de nevnte formaliserte samarbeidene har ADNO god kontakt med en lang rekke nasjonale antidopingbyråer. I 2023 har vi blant annet vært på besøk i Moldova og Aserbajdsjan.

ADNO har også fortsatt samarbeidsavtaler med ITA og en rekke internasjonale særforbund hva angår koordinering av testarbeidet, samt deling av informasjon og data knyttet til blant annet utøveres biologiske pass.

Visegeneralsekretær i Europarådet, Bjørn Berge, snakker på den internasjonale konferansen.
Tom May fra WADA var en av innlederne.
Martin Holmlund Lauesen, leder av internasjonal avdeling i ADNO.

Utviklingsprosjekter
En av de store satsingene for organisasjonen i 2023 var ADNOs 20-årsjubileum. Jubileet ble markert med et internasjonalt seminar om «fremtiden for antidopingarbeidet», samt en festkveld for nasjonale og internasjonale gjester. Seminaret ble dedikert til oppfølgingen av programerklæringen for de «veiledende prinsipper for fremtidens antidopingarbeid», og ble gjennomført i samarbeid med iNADO.

De to gjennomgående temaer var godt styresett, herunder med fokus på Play the Games «National Anti-Doping Governance Observer» program, uavhengigheten til NADOer, samt arbeidet med rettsstatsprinsipper og rettferdig rettergang. Programmet var bygget opp med en variasjon av eksempler fra god praksis og tematiske paneldebatter. 56 gjester deltok på det internasjonale seminaret.

I tilknytning til jubileet var ADNO dessuten vertskap for et WADA-seminar i Sports Human Intelligence Network (SHIN), som er et nettverk for etterforskning og etterretning, der 21 personer deltok. I tillegg til dette deltok ytterligere over 80 nasjonale gjester på festmiddagen, som ble innledet med en kort seanse om ADNO gjennom 20 år, sett med øynene til ulike samarbeidspartnere fra inn- og utland.

Vi har ikke kommet så langt som planlagt i arbeidet med å utvikle en helhetlig plan for å fremme programerklæringen. Dette vil tas opp igjen for fullt i 2024 og vil inkluderes i arbeidet med å fremme FNs bærekraftmål gjennom antidopingarbeidet.

Nyvalgt idrettspresident Zaineb Al-Samarai, nyinnsatt ADNO-styreleder Rune Andersen og tidligere styreleder og nå statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland under festmiddagen der ADNO 20 år ble markert.

Les videre