Fylkeskommunale samarbeid

DSC00118
Under fylkesseminaret i Innlandet fikk fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure prøve testmetoden Dried Blood Spot (DBS).

ADNO samarbeider med Vestland og Innlandet fylkeskommune om forebyggende antidopingarbeid.

Gjensidig forpliktende avtale sikrer en helhetlig tilnærming og tverrfaglig samarbeid i det forebyggende antidopingarbeidet. Vi når også et stort antall ungdommer gjennom foredrag i videregående skoler.

Avtaleperioden med både Vestland og Innlandet fylkeskommune utløp 31.12. 2023, men begge har valgt å inngå nye avtaler for den neste fireårsperioden.

Det er gjennomført tverrfaglige seminarer med meget god deltakelse i begge fylkene. Totalt har 5632 personer deltatt på opplæring og foredrag fra Antidoping Norge innunder disse samarbeidene i 2023.


Fylkeskommunale samarbeid

Klikk her for å lese om de fylkeskommunale samarbeidene.

  • INNLANDET FYLKESKOMMUNE

    Fylkeskoordinator: Mats Stadsnes

    Skoler (VGS) besøkt: 17 av 23
    Antall skoleforedrag: 63
    Øvrige tiltak: 17
    Antall tilhørere: 2885

    Innlandet fylkeskommune har en samarbeidsavtale med ADNO som strekker seg ut 2023. ADNO har hatt et samarbeid med Oppland fylkeskommune siden 2014, og Hedmark fylkeskommune siden 2017 og disse to avtalene ble videreført med en avtale med Innlandet fylkeskommune etter at fylkene ble slått sammen.

    I samarbeidet med Innlandet fokuseres det på opplæring av elever i den videregående skolen, samt forebyggende tiltak rettet mot kriminalomsorgen. I tillegg til forebyggende virksomhet ved kompetansehevende tiltak og etablere arenaer for fagpersoner og andre ressurspersoner rundt ungdom.

    I 2023 er det gjennomført 63 tiltak knyttet til skole og utdanning i Innlandet. Tiltakene omhandler bevisstgjøring og kompetanseheving om doping, kosttilskudd, trening, og kropp. Basert på oppdatert kunnskap og informasjon skildrer tematikken utfordringer og problemstillinger relevant for ungdom i dagens samfunn.

    I mai 2023 ble det avholdt fylkesseminar på Kongsvinger med tittelen «Doping – et problem i Innlandet?». Temaet for seminaret var både doping i samfunnet, innsikt i unge dopingbrukers tanker og hvordan avdekke dopingbruk. På scenen presenterte lokale fagpersoner om deres erfaringer og hvordan de arbeidet forebyggende mot doping i helsetjenesten og på krisesentre. Målgruppen var personer som arbeider tett på ungdom.

  • VESTLAND FYLKESKOMMUNE

    Fylkeskoordinator: Kaja Haugen

    Skoler (VGS) besøkt: 13
    Antall skoleforedrag: 20
    Øvrige tiltak: 15
    Antall tilhørere: 2747

    Vestland fylkeskommune hadde en samarbeidsavtale med ADNO som utløp 31. desember 2023. Denne avtalen er fornyet for de neste fire årene. Hovedformålet med samarbeidet er å stimulere til – og legge til rette for trygge og helsefremmende treningsmiljøer uten doping. Ungdom er den viktigste målgruppen i arbeidet. 

    I 2023 var har vi målrettet samlet større elevgrupper fremfor mange små enkeltforedrag på skolene. Samtidig har vi tilbudt lærerne et helt eget opplæringsopplegg når vi har besøkt skolene. Dette for å bidra til vi ruster ressurspersonene rundt de unge, og at budskapet og de gode holdningene blir ivaretatt og jobbet videre med også etter at Antidoping Norge har vært på besøk. Sammenlignet med tidligere år innebærer det at antallet foredrag har gått ned, samtidig som antall tilhørere er tilnærmet det samme som tidligere.

    Foredraget for elevene er delt i tre bolker; doping, kosttilskudd og kroppspress. Formålet med foredraget er å gi elevene kunnskap om dopingmidlene og kosttilskudd, og ruste de til å ta gode helsevalg. Foredragene fokuserer mye på de bakenforliggende årsakene og forsøker å motivere elevene til å ta tak i og snakke om kroppspress, selvfølelse og sosiale medier. Foredraget for lærerne tar for seg hvordan vi kan forebygge og snakke med ungdom om doping, og hvordan oppdage og håndtere en eventuell mistanke om bruk.  

    Totalt har vi nådd ut til 2747 tilhørere gjennom foredrag i fylkessamarbeidet. I tillegg har det vært gjennomført flere møter med tverrfaglige grupper i offentlig sektor, blant annet KORUS, UngArena og CRUX. 

    I mai gjennomførte vi et svært vellykket fylkseseminar i Førde i Sunnfjord kommune. Tittelen på seminaret var «Doping i Vestland?». Målgruppen for seminaret var personer som jobber med ungdom, for eksempel på skoler, helsestasjoner, utekontakter, ruskontakter, SLT, politi, treningssenterbransjen eller kriminalomsorgen. Totalt var det over 100 engasjerte deltakere, som fikk oppdatert kunnskap, utvekslet erfaringer og diskutert hvordan vi sammen kan møte denne problematikken.


    Debatt under fylkesseminaret i Vestland