DSC01102

6. FOREBYGGING & FOLKEHELSE

Gjennom ADNOs folkehelsearbeid ønsker vi å lede arbeidet for en dopingfri og helsefremmende treningskultur.

Arbeid for å forebygge dopingbruk i trenings- og ungdomsmiljøer utenfor den organiserte idretten finansieres gjennom tilskudd fra Helsedirektoratet. Målgruppen for arbeidet er ungdom, foresatte, samt fag- og ressurspersoner som omgås ungdom gjennom enten jobb eller tillitsverv utenfor organisert idrett.  

2023 startet med nyheten om en økning i antall beslag av dopingmidler hos Tollvesenet. Samtidig gikk NRK ut med en sak der to journalister hadde utgitt seg for å være en gutt og en jente på 13 år på TikTok. De ønsket å undersøke hvordan "for you"-pagen (fyp) ble påvirket av algoritmene ved å søke etter treningsråd for å få større muskler og gå ned i vekt. Deres artikkel fikk stor oppmerksomhet. Vi fikk en rekke henvendelser fra media der vi stilte opp til intervju i denne perioden. Januar startet også heftig for Dopingkontakten med en tredobling i antall henvendelser. Denne trenden flatet noe mer ut over året, men samtlige måneder gjennom året var nye rekorder sammenlignet med tidligere år i antall henvendelser. Tjenesten endte med en økning på 65% ved årsslutt.

I virksomhetsplanen for 2023 sa vi at vi skulle satse på

  • fylkeskommunale antidopingseminarer for å øke kunnskap og bevissthet om doping i lokale ressurs- og fagmiljøer rundt ungdom.
  • å kartlegge og følge opp risikomiljøer.
  • å sørge for at antidopinginnhold er tilgjengelige på digitale læringsplattformer.
  • å øke synlighet og tilgjengelighet for Dopingkontakten.