Kommunale samarbeid - "Ren trening i kommunen"

DSC01182
Morten Heierdal la fram den nye visjonen for Ren trening i kommunen under nasjonalt seminar.

Foredrag på skoler er fortsatt en viktig forebyggende arena og vi spisser satsingen mot 10. klasse.

Programmet for samarbeid med kommunene har vært gjennom en revidering.

Tidligere har utformingen av samarbeidsprogrammet med kommunene, og utstrakt fysisk tilstedeværelse i gjennomføring av tiltak lagt begrensninger på antallet kommuner vi har kapasitet til å gi et tilbud. Vi har nå standardisert oppfølgingsmodellene og virkemidlene, samt digitalisert flere av tiltakene som benyttes i samarbeidene, men fortsatt med noe fysisk tilstedeværelse.

Derfor kan vi nå tilby dette programmet til langt flere kommuner enn tidligere. Gjennom samarbeidene ønsker vi å legge til rette for en helhetlig tilnærming i det forebyggende arbeidet, og at ungdommene møtes med det samme budskapet på flere arenaer. Samarbeidet innebærer tiltak rettet mot ungdommen direkte, kompetansehevende tiltak for ressurspersoner rundt ungdom, samt verktøy, ressurser og veiledning til kommunen slik at de enkelt kan sette dette på agendaen. Programmet innebærer:

  • Undervisningsopplegg for 10. klasser.
  • Opplæring av helsesykepleiere.
  • Digitale foreldremøter.
  • Tverrfaglige opplæringsmøter i kommunen.
  • Nasjonal workshop for alle samarbeidende kommuner for kunnskapsheving og utveksling av erfaring.

Det reviderte programmet legger også til rette for at vi kan tilby et forsterket oppfølgingsprogram til kommuner som har et identifisert dopingproblem eller risikomiljø. For kommuner som får tilbud om forsterket oppfølging, vil det i samarbeid med kommunen utarbeides egne handlingsplaner. Utviklingen av programmet har skjedd i dialog med kommunene.

Ved inngangen til 2023 var 15 kommuner en del av programmet. I overgangen mellom gammel og ny modell har vi erfart at enkelte kommuner som har vært med oss lenge har valgt å avslutte samarbeidet i utgangen av 2023, samtidig som flere nye kommuner har meldt sin interesse for programmet.

Ved utgangen av 2023 har vi gjennom de kommunale samarbeidene holdt foredrag for 600 elever på ungdomsskoler. Videre har 1219 foreldre deltatt på webinar for foresatte, 86 helsesykepleiere har deltatt på kurs, og 185 lokale fagpersoner har deltatt på seminar. 70% av kommunene vi samarbeider deltok på nasjonalt seminar i 2023.

Vi erfarer at dopingfeltet stadig endrer seg i styrke og karakter med stadig nye trender. For den enkelte fagperson vil oppdatert kunnskap være viktig i møte med de unge.

Pr 31.12.2023 hadde vi et samarbeid med følgende kommuner: Orkland, Lørenskog, Hamar, Kragerø, Moss, Gjøvik, Sandefjord, Drammen, Lillehammer og Askøy.