STYRETS BERETNING

Adno3

ÅRSBERETNING FRA STYRET i ADNO 2020

STIFTELSEN ANTIDOPING NORGE (ADNO) har vært i operativ drift siden 1. juli 2003. Antidoping Norge ble opprettet for å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og staten.

I henhold til vedtektene er ADNOs hovedformål å drive kontrollvirksomhet, utøve påtalevirksomhet overfor NIFs domsorgan, drive verdi- og informasjons- og forebyggende virksomhet, drive internasjonal virksomhet og bidra til forskningsarbeid knyttet til virksomheten.

ADNO baserer driften, slik formålet forutsetter, på en fri og selvstendig stilling. Stiftelsen utøver sin virksomhet fra leide lokaler på Ullevaal stadion og ledes til daglig av Anders Solheim.

STRATEGIPERIODEN 2020-2023
Fra 1. januar 2020 trådte Antidoping Norge inn i en ny strategiperiode. Strategiplanen ble vedtatt etter en bredt forankret prosess i organisasjonen og etter grundig diskusjon i styret.

Fra styrets side var det viktig å videreføre en ambisiøs strategiplan for å sikre et verdensledende antidopingprogram i norsk idrett og tydeliggjøre at organisasjonen vil spille en rolle for å utvikle og utfordre det internasjonale antidopingarbeidet.

Modellen som er valgt for strategiplanen er den samme som tidligere, men der denne planen er mer prioritert og spisset, med færre løfter og færre ambisjoner under de fem løftene.

Følgende fem løfter er det organisasjonen har sagt at vi skal levere på i perioden 2020-2023:

Løfte 1:
Vi skal ha en verdensledende kontrollvirksomhet
Løfte 2:
Vi skal være en pådriver for forebyggende antidopingarbeid i idretten
Løfte 3:
Vi skal heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet
Løfte 4:
Vi skal lede arbeidet for en dopingfri og helsefremmende treningskultur
Løfte 5:
Vi skal være en fremtidsrettet, åpen og veldrevet organisasjon

Organisasjonens visjon er: REN TRENING. LIKE MULIGHETER.

To personer trådte ut av styret i 2020: Anne-Lise H. Rolland og Nina Frisak.

Styret er svært tilfreds med hvordan organisasjonen har kommet ut av et spesielt år. Pandemien har krevd omstilling og nytenkning innenfor alle områder. Hjemmekontor og digital møtevirksomhet, en kontrollvirksomhet som måtte ivareta smittevernhensyn, informasjons- og holdningsarbeidet ble tvunget til å foregå på digitale flater og i en ny form og det internasjonale påvirkningsarbeidet måtte skje uten fysisk kontakt og møtevirksomhet.

Innføringen av nytt antidopingregelverk var en krevende prosess gjennom høsten. I samarbeid med NIF ble det til slutt utarbeidet et nytt antidopingregelverk som ble oversendt WADA for godkjenning. Helt på slutten av året ble NIFs antidopingregelvek godkjent av WADA, med tilhørende forskrifter for meldeplikt og medisinsk fritak, slik at disse kunne tre i kraft fra 1. januar 2021. Som del av denne prosessen har det vært av avgjørende betydning at det defineres tydelig hvem som er NADO (nasjonal antidopingorganisasjon) i Norge og hvem som skal sørge for at det drives et antidopingprogram i Norge i henhold til World Anti-Doping Code og gjeldende statlige konvensjoner som Norge har forpliktet seg til.

Styret har med et strategisk og langsiktig blikk vært opptatt av hvilken lovhjemmel som finnes for antidopingarbeidet i Norge. Behovet for dette ble tydeliggjort gjennom prosessen med innføringen av WADC. Styret mener det vil være hensiktsmessig at det utarbeides et forslag til en ny norsk særlov med formål å styrke hjemmelsgrunnlaget for bekjempelsen av doping uavhengig av det. Det handler om å tydeliggjøre rollefordelingen mellom NIF og ADNO, å lovfeste oppfyllelsen av forpliktelsene etter konvensjonene og WADC, samt lovregulere ADNOs posisjon som Norges uavhengige NADO. En lov som hjemler ADNO som nasjonal antidopingorganisasjon vil også styrke organisasjonens uavhengighet ytterligere.

Styret mener at en ny lov vil kunne sikre at det driftes et effektivt antidopingarbeid som står på sikker juridisk grunn. ADNO ser behov for avklaringer rundt spørsmål som personvern, offentliggjøring av avgjørelser, etterretning og etterforskning, testing av mindreårige og deling av informasjon med toll- og politimyndigheter.

ØKONOMI
ADNO fikk et tilskudd fra Kulturdepartementet i 2020 på 38,01 millioner kroner. Dette var samme sum som stiftelsen fikk for 2019. I 2019 var imidlertid 1,45 millioner kroner knyttet opp til at vi skulle yte bistand og drive faglig rådgivning til WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland. Tilskuddet fra Helsedirektoratet økte med 200.000 kroner, fra 7,9 til 8,1 millioner kroner fra 2019 til 2020.

Tilskuddet som ble gitt for 2021 innebar en forsiktig økning. 39 millioner fra Kulturdepartementet og 8,4 millioner fra Helsedirektoratet.

ADMINISTRASJON
Styret opplever at ADNO har taklet det spesielle arbeidsåret på en god måte. Det er lagt til rette for at hjemmekontor skal fungere så godt som mulig for alle ansatte. Det er vektlagt intern opplæring i de nye IKT-løsningene slik at en sørger for effektive og sikre arbeidsprosesser. Organisasjonens kvalitetssystem er organisert på en ny måte slik at eierskap til prosesser og rutiner enda sterkere er forankret ute i avdelingene.

Styret mener det er viktig å søke kompetanse, bemanning og en organisering som legger til rette for at en skal innfri på løftene som er nedfelt i organisasjonsplanen. I 2020 er det tatt grep for å styrke forskningsinnsatsen, det er igangsatt en prosess for å finne en hensiktsmessig organisering av kontrollørkorpset og det er besluttet å omdisponere fagsjefstillingen for å ansette en advokat til i organisasjon. Oppfølging av den kompetansekartleggingen som er gjort av staben på hovedkontoret i 2020 vil også legge føringer for bemanning og utviklingsfokus framover.

KOMMUNIKASJON
Kommunikasjonsarbeidet har vært en nøkkel for å nå ut med informasjon under pandemien. Styret er svært tilfreds med hvordan organisasjonen bruker og er synlig på sosiale medieflater, både for å drive informasjons- og holdningsskapende arbeid og gjennom å sette søkelys på dopingproblemet i sin fulle bredde. I 2020 har videoserien #spørforenvenn, Antidoping-podden og Dopingvarsel-kampanjen nådd ut til mange seere og lyttere. Styret synes det er særlig gledelig at idretten selv er med på å spre innholdet vårt gjennom sine sosiale medie-kanaler. Dette viser tydelig at budskapet om en ren idrett er noe ADNO og idretten står sammen om.

Styret er videre fornøyd med hvordan organisasjonen har lykkes med å komme nærmere norske topputøvere. Dette har vært en langsiktig satsing som bærer frukter. Her har ansettelsen av en tidligere topputøver vist seg å være en nøkkel. Norske utøverstemmer i offentligheten har vært etterlyst, men styret opplever her at det er en utvikling. I 2020 har en rekke nåværende og tidligere topputøvere bidratt i Antidoping-podden og det vil for øvrig bli spennende å følge med på utviklingen av den nyopprettede topputøverkanalen på Facebook.

KONTROLLVIRKSOMHETEN
Styret er imponert over hvordan organisasjonen har kommet ut av 2020 med tanke på testing. Det er med en viss grad av stolthet at vi kan slå fast at organisasjonen i en periode var en av ytterst få antidopingorganisasjoner – kanskje den eneste – som innhentet dopingprøver med nødvendige smittevernhensyn og på en måte som tilfredsstiller WADAs standarder for prøvetaking. Administrasjonens snarrådighet med å skaffe seg først én bobil og senere én bobil til, gjorde dette mulig.

Styret så nødvendigheten av de investeringene som måtte gjøres for å kunne drifte et testprogram under pandemien. Det ble tatt i underkant av 2200 prøver 2020, som er cirka 70 prosent av det vi innhentet i 2019. Bak disse prøvene ligger det store investeringer, stor omstillingsvilje og nye rutiner. Dette har naturlig nok gjort testingen betydelig dyrere enn i et normalår, i snitt omtrent tusen kroner dyrere per prøve. Verdt å merke seg er det at pandemien sterkt har påvirket hvem som har vært mulig å teste gjennom 2020. På grunn av begrenset idretts- og konkurranseaktivitet er det i hovedsak toppidrettsutøvere som har blitt testet. Begrenset konkurranseaktivitet har også gjort at antall oppdragskontroller har blitt betydelig mindre enn i et normalår.

Styret ser at annerledesåret har gitt organisasjonen mulighet til å gjøre utviklingsarbeid som vil komme godt med for fremtidens kontrollarbeid. Her er det særlig gledelig at vi har fått prøvd ut Dried Blood Spot som viser lovende resultater som en supplerende testmetode som er rimeligere, mindre inngripende og enklere å administrere enn tradisjonelle blodprøver. Ellers er styret fornøyd med at det nå er gjort investeringer og uttesting som gjør at det fra 2021 vil kunne gjennomføres papirløse dopingkontroller i norsk idrett, og at det testes ut alternative utstyrsleverandører.

Tabell 1: Dopingprøver 2020

Dopingprøver 2020

TOTALT URIN BLOD ABP PUST
Nasjonalt program 2172 1467 136 569 -
Oppdrag 365 264 28 37 36
Totalt 2537 1731 164 606 36

PÅTALEVIRKSOMHETEN
Styret registrerer en nedgang i antall saker i 2020, sammenlignet med de foregående årene. Dette må i stor grad tilskrives koronasituasjonen, som førte til mange avlyste konkurranser. Vi vet også at mange av dopingsakene som rammer norsk idrett kommer på utøvere på et lavere nivå, og i 2020 ble denne utøvergruppen mindre testet på grunn av stans i idrettskonkurranser. Dette gjenspeiler seg i dopingsakstatistikken, men vil trolig først og fremst fremkomme i statistikken for 2021.

Totalt ble det avsagt 12 endelige domfellelser på utøvere i norsk idrett. Av disse 12 sakene ble sju saker avgjort ved forenklet behandling i påtalenemnden («tilståelsessaker»), mens fem ble avsluttet i NIFs domsorganer (NIFs domsutvalg eller NIFs appellutvalg). I fem av de tolv sakene var det snakk om stimulerende midler (dopinggruppe S6), mens anabole stoffer (S1) og cannabinoider (S8) var involvert i tre saker hver.

Styret er fornøyd med at det er en nedgang i antall meldepliktsaker i 2020 (14 advarsler), sammenlignet med året før der antallet var rekordhøyt (25 advarsler). Utviklingen er positiv, men kan også skyldes situasjonen rundt pandemien. Det blir derfor viktig å følge med på denne utviklingen videre.

Styret ser behov for å styrke regelverks- og påtalekompetansen i ADNO. Det er bakgrunnen for at det i februar 2021 ble utlyst en ny stilling som advokat.

FOREBYGGENDE ARBEID I IDRETTEN
Også innen det forebyggende arbeidet krevde pandemien omstilling og nytenkning. Totalt har organisasjonen holdt flere hundre fysiske foredrag de senere årene. I 2020 måtte svært mange av disse erstattes med webinarer. Styret er imponert over hvordan det også her er sett muligheter. Her er det testet ut nye metoder og innhentet erfaringer som vil styrke det forebyggende arbeidet også etter pandemien er slått ned. Innen idretten ble det holdt 179 foredrag, og der en tredel av disse ble gjennomført som webinarer.

Styret finner grunn til å skryte av idretten for hvordan Rent Særforbund har blitt en helt sentral del av norsk antidopingarbeid de siste årene. Ved utgangen av 2020 var hele 51 av 55 norske forbund sertifisert som Rent Særforbund. Det betyr at de har en egen tilpasset handlingsplan mot doping som er utviklet gjennom god dialog med ADNO. Styret mener at denne ordningen øker bevisstheten omkring antidoping i hele idrettsbevegelsen og bidrar til at utøvere og ledere får nødvendig og grunnleggende opplæring. Det er ingen tvil om at den tette oppfølgingen krever betydelig med ressurser, men styret mener det er en riktig investering slik at særforbund og idrettsbevegelsen sikres tiltak som oppleves som relevante og attraktive for den enkelte idrett.

Vi har gjennom 2020 erfart hvor viktig det er å møte målgruppene på digitale flater. Styret er derfor glad for at det sommeren 2021 vil bli lansert en helt ny versjon av Ren Utøver. E-læringsprogrammet har etablert seg som et viktig antidopingtiltak for utøvere og ledere i norsk idrett. Med tilpassede læringsstier for ulike målgrupper vil det også sikres enda bedre utbytte og mer relevant opplæring.

Tabell 2: Foredrag, idrett 2020 (webinar-tall i parentes)

Foredrag, idrett 2020 (webinar-tall i parentes)

FOREDRAG TILHØRERE
Organisert idrett 113 (31) 3391 (743)
Idrettsfag - videregående 53 (15) 1819 (443)
Toppidrett - videregående 12 (3) 516 (160)
Totalt idrett 178 (49) 5726 (1346)

INTERNASJONALT
Styret har et stort engasjement for at Norge og Antidoping Norge skal påvirke det internasjonale antidopingarbeidet i riktig retning. Dette er et arbeid som krever tålmodighet og standhaftighet. I store deler av 2020 har også det internasjonale arbeidet foregått via digitale flater, enten det har vært snakk om påvirkningsarbeid eller bilaterale samarbeidsprosjekter.

Rune Andersen har i mange år hatt en sentral rolle i norsk og internasjonalt antidopingarbeid. Da han gikk av med pensjon, mistet ADNO mye erfaring og et stort internasjonalt nettverk. En ny leder av internasjonal avdeling, Martin Holmlund Lauesen, har imidlertid funnet sin plass på en god måte.

Styret involverte seg tungt i arbeidet med nytt regelverk. Dette var en krevende prosess, men styret er svært tilfreds med hvordan dette endte opp og hvordan vi fikk gjennomslag for viktige prinsipper for godt styresett, uavhengighet og rettferdig rettergang.

Styret ser fortsatt at det er behov for betydelige reformer i WADA. Dette løftes blant annet fram gjennom vår deltakelse i NADO Leader Summit der godt styresett i WADA er et sentralt tema. Videre ønsker vi å være en tydelig stemme for at utøverne i større grad skal bli hørt.

MEDISINSK
Det medisinske området har fått en mer sentral plass i organisasjonen de siste årene. Styret ser at dette er en riktig prioritering. Det forventes av idretten at vi kan være en god faglig rådgiver på dette området.

Styret synes det er positivt at antidoping blir et tema som opptar nye yrkesgrupper, som for eksempel apotekansatte. Det er også positivt at ADNO kan bistå toll- og politimyndigheter med kunnskap om dopingmidler og kan bidra overfor Statens Legemiddelverk med tanke på revidering av dopinglisten i dopingforskriften.

FORSKNINGS- OG UTVIKLINGSARBEIDET
I den nye strategiplanen er det sagt at ADNO skal ha et forskningsarbeid som er relevant og som sikrer kvalitet og utvikling. Det er gjennom årene forsøkt ulike eksterne samarbeid for å løfte opp antidopingforskning i Norge, men med vekslende hell.

Styret ser at vi i større grad bør holde i forskningsarbeidet selv for å sikre at det gjennomføres og igangsettes relevante prosjekter. Det ble derfor i 2020 ansatt en forskningssjef i en toårig midlertidig stilling og vedtatt en egen strategi på området. Styret ser allerede resultater på dette området. Det er gledelig at ADNO i 2020 har bidratt på et rekordhøyt antall publikasjoner, med tre fagfellevurderte artikler i internasjonale tidsskrift, tre fagartikler i norske tidsskrift og én rapport. Som et direkte resultat av den økte satstingen på forskning og utvikling i 2020 har vi også testet ut den nye testmetoden Dried Blood Spot slik at denne kan inngå som en supplerende testmetode i 2021.

FOLKEHELSEARBEIDET
Styret definerte tydelig i strategiplanen for 2020-2023 at vi skal vær antidopingorganisasjonen for alle som vil bekjempe doping. I det ligger det også at vi skal ha et bredt antidopingengasjement utenfor den organiserte idretten.

Styret mener ADNO spiller en viktig rolle i å fremme sunne og helsefremmende treningsmiljøer. I dette arbeidet er det gledelig å registrere at stadig nye aktører inngår forpliktende samarbeid med stiftelsen. Det være seg fylkeskommuner, kommuner, treningssentre eller organisasjoner og virksomheter der doping oppleves som en utfordring.

I en del av prosjektene har det vært krevende å drive antidopingsatsingen som planlagt gjennom pandemien. Kommuner har forståelig nok måttet prioritere annerledes, treningssentre har holdt stengt og mye av skolehverdagen har foregått via hjemmeskole.

Styret er likevel imponert over hvor høyt en del av våre samarbeidsaktører har prioritert antidopingtiltak gjennom unntaksåret 2020, og er svært tilfreds med hvordan administrasjonen har evnet å omstille seg og utført forebyggende arbeid på nye måter på digitale flater. Her er det verdt å nevne at vi holdt omtrent 50 webinarer innenfor folkehelseporteføljen, vi har nådd ut med informasjon og delt kunnskap gjennom takeover på instagramkontoer til politi, det er gjort digitale befaringer av treningssentre som er med i Rent Senter-programmet, vi har løftet fram dopingspørsmål i et samfunnsperspektiv i videoer på sosiale medier og i Antidoping-podden og vårt store folkehelseseminar ble gjennomført heldigitalt med 500 deltakere.

Dopingkontakten har etablert seg som en viktig informasjons- og rådgivingstjeneste innenfor doping som samfunnsproblem. Styret er her tilfreds med at en har lykkes med å bli kontaktet av personer som uttaler at de vurderer bruk. Dette er tjenestenes viktigste målgruppe og med denne kontakten ser vi at Dopingkontakten kan utgjøre en forskjell for enkeltpersoner.

Styret ser også stor verdi i at ADNO har etablert det gode samarbeidet med Kriminalomsorgen. Dette er ønskelig å videreføre og forsterke framover.

Tabell 3: Foredrag, folkehelse - lokal mobilisering mot doping (webinar i parentes)

Foredrag, folkehelse - lokal mobilisering mot doping (webinar i parentes)

Foredrag/tiltak Tilhørere
Ungdomsskole 26 (3) 848 (75)
Videregående skole 64 (27) 3627 (986)
Foresatte/lærere - skole 3 142
Yrkesgrupper og andre 14 (5) 243 (80)
Live webinar 1 3236
Instagram takeover 3 1500
Totalt 111 (35) 11 596 (1141)

Tabell 4: Foredrag/tiltak på forespørsel (webinar i parentes)

Foredrag/tiltak på forespørsel (webinar i parantes)

Foredrag/tiltak Tilhørere
Ungdomsskole 8 (1) 355 (25)
Videregående skole 7 (1) 215)
Folkehøgskole/høgskole 9 729
Politi, forsvar, kriminalomsorg, toll 26 (4) 765 (373)
Helsepersonell 6 135
Voksenopplæring asylsøkere/flyktninger 2 120
Tverrfaglige grupper 7 (2) 122 (22)
Facebook livestream 4
Instagram takeover 1 2174
Nasjonalt seminar, digitalt 1 560
Treningssenter 9 (7) 450 (150)
Treningssenter podkast 3
Kurs for PT 1 20
TOTALT FOLKEHELSE 195 (50) 17 241 (2852)

Tabell 5: Utegående aktivitet i 2020

Utegående aktivitet

Treningssenter Idrett
Informasjonsstands 15
Antidopingpatrulje 10
Totalt 15 10

ØKONOMISK BERETNING
Regnskapet er avgitt i henhold til regnskapsloven og viser et overskudd etter finansposter for 2020 på kr 215 190,- som overføres til egenkapitalen.

Grunnkapitalen var på oppstartstidspunktet 1. juli 2003 på 1 000 000 kr. Inkludert årets overskudd er egenkapitalen på til sammen kr 6 551 219.

Stiftelsen hadde ved utgangen av 2020 28,5 årsverk, fordelt på 15 menn og 15 kvinner. Antidoping Norge hadde ved årets utgang 60 personer regionalt ansatt, herav 26 menn og 34 kvinner.

Styret bestod i 2020 av to menn og fire kvinner. Styret mener likestillingskravet er ivaretatt.

Stiftelsens virksomhet er i vesentlig grad basert på offentlige tilskudd. Tilskudd for 2021 er kjent. Det er derfor ingen usikkerhet om fortsatt drift, og regnskapet er avgitt under denne forutsetning. Etter styrets oppfatning gir det fremlagte regnskap et rettvisende bilde av selskapets virksomhet, stilling og resultat av driften for 2020.

Lønn til daglig leder og styrets samlede godtgjørelse framgår av notene til regnskapet. Det samme gjelder godtgjørelse til revisor.

Sykefraværet i Antidoping Norge var på 2,9 % (korttidsfravær 0,9 %, langtidsfravær 2,0 %). Fravær på grunn av syke barn eller barnepassers sykdom var på 0,6 %. Det var ikke arbeidsrelatert eller svangerskapsrelatert sykefravær i 2020.

Arbeidsmiljøet er tilfredsstillende. Antidoping Norge forurenser ikke det ytre miljø.

Oslo 21. april 2021


Thorhild Widvey, leder
Siri Beate Hatlen, nestleder
Vebjørn Rodal, styremedlem
Kristin Grefberg, styremedlem
Erik Borge Skei, styremedlem
Anders Solheim, daglig leder