HILSEN FRA STYRELEDER

Widvey

Det er med stolthet og ydmyket jeg ser tilbake på hva vi som organisasjon klarte å få til i 2020, tross alt.

2020 kommer til å gå inn i historien som et helt spesielt år. En hel verden ble slått ut av en pandemi. Norge måtte stenge ned. Også idretten ble satt ut av spill – og antidopingarbeidet måtte gjøres på en helt ny måte.

Idrett er viktig, men i et samfunn der personer ble syke og døde av covid-19 måtte folks liv og helse selvsagt komme først. Som antidopingorganisasjon følte vi på et ansvar for å kunne drifte et best mulig antidopingarbeid innenfor de smittevernhensyn vi var nødt til å ta. Idrettens timeout ville en dag ta slutt og utøvere skulle tilbake på arenaen for å konkurrere.

Både idrettsledere og idrettsutøvere var opptatt av at et antidopingarbeid måtte foregå selv under disse ekstreme forholdene. Det handlet kort og godt om at den idretten de vendte tilbake til måtte være en troverdig idrettskonkurranse.

HOLDT HJULENE I GANG. Det er med stolthet og ydmyket jeg ser tilbake på hva vi som organisasjon klarte å få til, tross alt. ADNO fikk tak i en bobil som ble bygget om til en mobil dopingkontrollstasjon. Denne var ute på veiene i tjeneste for de rene utøverne bare noen uker etter at landet stengte ned. Ytterligere en bobil ble skaffet til veie, og ved årets slutt viste det seg at vi hadde klart å ta 70 prosent av de prøvene vi hadde planlagt for i 2020. Det er mildt sagt imponerende, og jeg vet litt om hvor krevende det har vært å få til dette innenfor de smittevernhensyn som har vært nødvendig å ta. Rapportene fra internasjonalt antidopingarbeid gjør meg ikke mindre imponert. Så vidt jeg har forstått så var vi en periode den eneste antidopingorganisasjonen som klarte å holde i gang et testprogram innenfor de standardene som WADA har for prøvetaking.

Også innenfor vårt øvrige arbeid har covid-19 tvunget fram endring og omstilling. Foredrag har blitt erstattet av webinarer, vi har drevet et bredt og omfattende informasjons- og kommunikasjonsarbeid på sosiale medie-flater og internasjonalt påvirkningsarbeid har blitt gjort via digitale flater. Vi kan glede oss over å ha lansert en egen podkast og vi har for første gang arrangert et heldigitalt folkehelseseminar med rekordmange deltakere.

Det er mye ved antidopingarbeidet som fortsatt kan bli bedre. Jeg skal også være ærlig nok til å innrømme at jeg synes utviklingen går vel sakte på en del områder.

Thorhild Widvey, styreleder

SMÅ SKRITT I RIKTIG RETNING. Det har også vært rom for å drive utviklingsarbeid som vil gjøre oss bedre rustet for framtiden. I 2021 vil vi inkludere Dried Blood Spot som en ny testmetode, vi skal ta i bruk papirløse dopingkontroller, vi skal lansere et nytt e-læringsprogram for utøvere og ledere og vi skal rulle ut et revidert program for de treningssentrene som vil stå sammen med oss i kampen mot doping.

Fra 1. januar 2021 trådte også et nytt regelverk i kraft. Det er ikke til å legge skjul på at det var en krevende prosess å få dette i havn. ADNO er likevel svært glad for det endelige resultatet, og er fornøyd med at vi som organisasjon fikk gjennomslag for sentrale prinsipper rundt uavhengighet, åpne høringer og rollefordeling.

Det er mye ved antidopingarbeidet som fortsatt kan bli bedre. Jeg skal også være ærlig nok til å innrømme at jeg synes utviklingen går vel sakte på en del områder. Likevel mener jeg det er viktig å trekke fram noen positive utviklingstrekk. WADA har igangsatt reformer for godt styresett i egen organisasjon, prinsipper om rettferdig rettergang og uavhengighet får større oppmerksomhet internasjonalt og det er et stort press for å få løftet fram utøverstemmene i antidopingarbeidet. På dette området gleder det meg å se at norske utøvere snakker mer åpent og tydelig om antidoping i offentligheten.

«Jeg føler at vi utøvere vil ha raskere vei fra ord til handling», sa Tarjei Bø da han stilte i Antidoping-podden. Jeg skjønner han godt – og det er en utfordring jeg tar med meg videre som styreleder i Antidoping Norge.

Teksten fortsetter under bildet.

Oppstart av nytt samarbeid med Innlandet fylkeskommune.

MEDSPILLERNE ER MANGE. Vi som jobber for en ren idrett trenger alle de stemmene og positive medspillerne vi kan få. Og det er heldigvis mange – og stadig flere – enkeltpersoner, aktører og organisasjoner som bidrar i antidopingarbeidet. Det er ikke få ADNO har kontakt med i løpet av et år.

Her er bare noen eksempel som jeg har blitt gjort oppmerksom på gjennom rapporten for 2020: Vi har kontakt med 51 av 55 særforbund gjennom Rent Særforbund-ordningen, over 600 idrettslag er registrert som Rent Idrettslag, over 530 treningssentre er med i vårt antidopingprogram, vi har avtaler med to fylkeskommuner og 15 kommuner om en lokal mobilisering mot doping, vi jobber i fengsler, på skoler og i Forsvaret, vi kontaktes av flere hundre via samtaletjenesten Dopingkontakten og vi har gode samarbeid med anerkjente organisasjoner som NISO, AKAN og Kriminalomsorgen.

Takk til alle ansatte og alle dere med verv i ADNO, takk til alle samarbeidspartnere – og til alle dere som har satt av tid til antidoping i et år der vi har hatt nok av annet å tenke på. Om du bruker litt tid på denne årsrapporten håper jeg du vil bli inspirert til ytterligere innsats – for ren trening og like muligheter.

April 2021

Thorhild Widvey
Styreleder