STYRETS BERETNING

Adno3

ÅRSBERETNING FRA STYRET i ADNO 2021

STIFTELSEN ANTIDOPING NORGE (ADNO) har vært i operativ drift siden 1. juli 2003. Antidoping Norge ble opprettet for å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og staten.

I henhold til vedtektene er ADNOs hovedformål å drive kontrollvirksomhet, utøve påtalevirksomhet overfor NIFs domsorgan, drive verdi- og informasjons- og forebyggende virksomhet, drive internasjonal virksomhet og bidra til forskningsarbeid knyttet til virksomheten.

ADNO baserer driften, slik formålet forutsetter, på en fri og selvstendig stilling. Stiftelsen utøver sin virksomhet fra leide lokaler på Ullevaal stadion og ledes til daglig av Anders Solheim.

STRATEGIPERIODEN 2020-2023
Ved utgangen av 2021 er Antidoping Norge halvveis i strategiperioden 2020-2023. Strategiplanen ble vedtatt etter en bredt forankret prosess i organisasjonen og etter grundig diskusjon i styret.

Det er en ambisiøs strategiplan for å sikre et verdensledende antidopingprogram i norsk idrett og tydeliggjøre at organisasjonen vil spille en rolle for å utvikle og utfordre det internasjonale antidopingarbeidet.

Organisasjonen har sagt at vi skal levere på følgende fem løfter i perioden 2020-2023:
Løfte 1: Vi skal ha en verdensledende kontrollvirksomhet
Løfte 2: Vi skal være en pådriver for forebyggende antidopingarbeid i idretten
Løfte 3: Vi skal heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet
Løfte 4: Vi skal lede arbeidet for en dopingfri og helsefremmende treningskultur
Løfte 5: Vi skal være en fremtidsrettet, åpen og veldrevet organisasjon

Organisasjonens visjon er: REN TRENING. LIKE MULIGHETER.

Under hvert av de fem løftene er det satt opp et sett med ambisjoner som skal bygge opp under løftene vi ønsker å leve opp til. Nå har omtrent hele virketiden av inneværende strategiplan vært preget av pandemi og en helt ekstraordinær situasjon.

Styret ser at pandemien gjennom 2020 og 2021 kan komme til å påvirke hvordan en klarer å innfri på noen av ambisjonene som er nedskrevet i strategiplanen, men samtidig er styret svært tilfreds med hvordan administrasjonen har kommet seg gjennom en krevende tid, og hvordan en har tilpasset seg slik at en har klart å drifte et solid antidopingprogram gjennom hele perioden, både med bobiltesting, digitale forebyggende aktiviteter og et tydelig internasjonalt påvirkningsarbeid nesten uten fysiske møteplasser.

Det nye antidopingregelverket trådte i kraft fra 1. januar 2021. Antidoping Norge er NADO (nasjonal antidopingorganisasjon) i Norge, og skal sørge for at det drives et antidopingprogram i Norge i henhold til World Anti-Doping Code og gjeldende statlige konvensjoner som Norge har forpliktet seg til.

Styret og administrasjonen i ADNO har overfor departementet, og med støtte fra NIF, tatt initiativ til en ny lov som vil sikre tydeligere juridiske rammer for antidopingarbeidet i Norge. Styret ser behov for å understreke rollefordelingen mellom NIF og ADNO, å lovfeste oppfyllelsen av forpliktelsene etter konvensjonene og WADC, samt lovregulere ADNOs posisjon som Norges uavhengige NADO. En lov som hjemler ADNO som nasjonal antidopingorganisasjon vil styrke organisasjonens uavhengighet ytterligere og vil styrke antidopingarbeidet i Norge. Internasjonale dopingsaker i det siste har for eksempel pekt på utfordringer ved å ikke kunne teste mindreårige og vist fordeler ved å dele informasjon mellom toll- og politi- og antidopingmyndigheter. Spørsmål som personvern, offentliggjøring av avgjørelser og arbeid med etterretning og etterforskning er andre områder som vil være nyttig å dekke inn i en lov. Styret konstaterer at det har vært lite framdrift rundt foreslått lov i 2021, men vil jobbe for å følge det opp videre i 2022.

ADNO fikk to nye styremedlemmer i 2021, Kristin Grefberg og Thor-Arne Wullum, begge oppnevnt av Norges idrettsforbund (NIF).

ØKONOMI
ADNO fikk et tilskudd fra Kulturdepartementet i 2021 på 39 millioner kroner. Dette er en økning på nesten én million fra året før. Tilskuddet fra Helsedirektoratet økte med 300.000 kroner, fra 8,1 til 8,4 millioner kroner fra 2020 til 2021.

For 2022 ble det gitt et tilskudd på 40,5 millioner kroner fra Kulturdepartementet og 8,6 millioner fra Helsedirektoratet.

ADMINISTRASJON
Også 2021 ble et spesielt arbeidsår, preget av mye hjemmekontor. Styret har inntrykk av at administrasjonen har håndtert perioden med hjemmekontor på en god måte, selv om styret tror, på vegne av antidopingarbeidet, at det er klokt å komme tilbake til en mer normal jobbsituasjon så raskt som mulig når pandemien er over.

Det er investert mye tid og ressurser i fornuftige og sikre IKT-løsninger de siste årene. Datasikkerhet har ikke blitt mindre viktig i en tid med mye hjemmekontor og generelt flere rapporterte hackerangrep. Ellers er styret glad for den oppmerksomheten administrasjonen vier til kvalitet og ledelsessystem for kvalitet. Gjennom året er de kritiske arbeidsprosessene gjennomgått, ikke minst sett opp mot at et nytt regelverk trådte i kraft fra 1. januar 2021. Et nytt digitalt system for registrering og oppfølging av avvik er etablert. Det har videre vært viktig å sikre et bredt eierskap til kvalitetssystemet i organisasjonen.

I løpet av året har flere sentrale personer i organisasjonen sagt opp sine stillinger, blant andre to i ledergruppa. Det er naturlig at det er jevnlige utskiftninger i en så vidt stor arbeidsstokk, men for styret er det betryggende å se at ADNO er en attraktiv arbeidsplass og at det er stor interesse for stillinger i organisasjonen. Det er samtidig en honnør til organisasjonen at ansatte i ADNO rekrutteres til spennende og sentrale stillinger utenfor organisasjonen. Gjeldene organisasjonsplanen fungerer godt med tanke på å levere på den vedtatte strategien, men mindre justeringer gjøres fortløpende. Et område som er styrket de siste par årene er forskningsarbeidet, og her er den midlertidige stillingen som forskningssjef nå omgjort til en fast funksjon. Styret mener dette er strategisk viktig for å befeste og utvikle ADNO som en kunnskapsorganisasjon.

KOMMUNIKASJON
Gjennom pandemien har kommunikasjonsområdet fått en svært sentral plass i organisasjonens forebyggende arbeid. Der vi normalt har møtt mange i idretten fysisk gjennom foredrag og annen utegående aktivitet, har store deler av informasjonsarbeidet flyttet over på digitale flater.

Styret er imponert over bredden og kreativiteten i det arbeidet som gjøres på organisasjonens sosiale medie-flater, både for å drive rent informasjonsarbeid, bygge omdømme rundt ADNO og ved å bygge holdninger mot doping. Antidopingpodden, videoserien #spørforenvenn og en humoristisk Dopingvarsel-kampanje har etablert seg med bred oppslutning og distribusjon. Den siste tiden er det dessuten lansert en ny film som promoterer budskapet om en ren norsk idrett og drevet et omfattende kommunikasjons- og promoteringsarbeid for nye Ren Utøver som har nådd bredt ut, ikke minst fordi idretten også stiller seg så tydelig bak budskapet og dytter innhold ut i egne kanaler.

ADNOs posisjon og gode omdømme bekreftes gjennom en høy score på PR-undersøkelsen som ble gjort blant norske sportsjournalister på slutten av 2021. Styret er meget tilfreds med at det scores svært høyt på indikatorer som godt omdømme, veldrevet, troverdighet og tilfredshet i håndtering av media, både målt mot andre organisasjoner og målt mot resultater fra tidligere tilsvarende undersøkelser.

Styret vil ellers i denne sammenheng trekke fram tildelingen av Idrettsgallaens hederspris til Rune Andersen i starten av 2021. En velfortjent pris til Andersen som har stått på for antidopingarbeidet i flere tiår, og samtidig en tydelig og synlig bekreftelse på den posisjon som ADNO og antidopingarbeidet har fått i norsk idretts- og samfunnsliv.

KONTROLLVIRKSOMHETEN
Det er med stor tilfredshet styret registrer at stiftelsen har maktet å drive et solid testprogram mot norske topputøvere gjennom en krevende pandemitid. Investeringen i bobiler har vist seg å være fornuftig, selv om det har vært kostnads- og ressurskrevende å gjennomføre prøvetaking som har tilfredsstilt WADAs standarder og de til enhver tid gjeldende smittevernregler. På vegne av norsk idrett har det likevel vist seg å være helt nødvendig for å kunne drifte et troverdig testarbeid i en periode med oppkjøring til to olympiske leker.

Det ble tatt 2076 dopingprøver som del av det nasjonale programmet i 2021. Det er noe lavere enn vi oppnådde i 2020, men likevel mer enn godkjent i et år der hele året ble påvirket av pandemi. Hele 73 prosent av prøvene ble tatt utenfor konkurranse, og fokuset har særlig vært på meldeplikt- og topputøvere. 80 prosent av testene har vært i den gruppa, og styret mener det har vært riktig å prioritere hyppig testing av utøverne som skulle kjempe om medaljer i OL og Paralympics i Tokyo, og vinterlekene i Beijing. Et annet aspekt er at idretts- og konkurranseaktiviteten i bredden av norsk idrett tidvis har vært begrenset, og derfor har det også vært mindre aktuelt med testing av utøvere på et lavere nivå.

Styret er glad for at inngangen av 2022 er mer normal slik at testprogrammet også kan nå hele bredden av norsk idrett. I skrivende stund er heller ikke bobilene i bruk. Det innebærer at bilene vil bli lagt ut for salg og at selve testprogrammet igjen vil få et mer normalt kostnadsbilde.

Ellers støtter styret administrasjonen i å se på hvordan kontrollvirksomheten kan effektiviseres. I dette arbeidet er det ønskelig å få på plass et bookingsystem og en papirløs dopingkontroll.

Dopingprøver 2021

TOTALT URIN BLOD ABP
Nasjonalt program 2076 1403 75 598
Oppdrag 461 366 31 48
Totalt 2537 1769 106 646

PÅTALEVIRKSOMHETEN
Totalt ble det avsagt 14 endelige domfellelser på utøvere i norsk idrett i 2021. Av disse 14 sakene ble åtte saker avgjort ved forenklet behandling i påtalenemnden («tilståelsessaker»), mens fem ble avsluttet i NIFs domsutvalg og én i NIFs appellutvalg. Saken fra appellutvalget var på en meldepliktutøver som testet positivt for bloddoping (EPO) i 2020. Fem av de 14 sakene involverte anabole stoffer (S1), mens tre saker involverte stimulerende midler (dopinggruppe S6). Det er stor variasjon i idretter som er rammet av dopingsaker, men fem sakene stammer fra lagidrettsutøvere. Utover meldepliktsaken involverer kun én av sakene en utøver som er definert som nasjonal topputøver, de øvrige sakene er med utøvere på et lavere nivå.

Selv om det er opprettet relativt få saker totalt sett gjennom pandemitiden, er det liten tvil om at etterretningsarbeidet og det å legge til rette for tips og innspill via varslingskanalen Dopingvarsel gir resultater. I tillegg gir det resultater å jobbe målrettet over tid mot spesifikke miljøer. Omtrent halvparten av dopingsakene i 2021 springer ut av tips. Samtidig er det verdt å nevne at fem av sakene ikke bunner i en positiv prøve (to nektelser, to på brudd av karenstid i hestesport og én sak som går på oppbevaring).

Styret registrer at det er en oppgang i antall meldepliktadvarsler igjen, etter en kraftig nedgang året før. Det ble ilagt 19 advarsler, noe som er opp fra 14 i 2020 (mot 25 advarsler i 2019). Denne utviklingen er det grunn til å følge videre med på, og på dette området er dialog med utøvere og særforbund en nøkkel.

FOREBYGGENDE ARBEID I IDRETTEN
Store deler av idretten har vært nedstengt og begrenset gjennom nesten to år. Dette har påvirket muligheten for å drive utegående antidopingaktivitet.

Styret er likevel imponert over den omstilling og nytenkning som organisasjonen har klart å få til. Gjennom digitale flater har en kunnet tilby et innholdsrikt og målrettet antidopingprogram. Selv om antallet foredrag er noe lavere enn et normalår, er det tross alt gjennomført 140 foredrag for idretten, mange av dem som webinarer.

Styret ser også at pandemien har bidratt til at mer av informasjonsarbeidet nå har funnet nye former og nye flater. På dette området er vi for eksempel imponert over hvordan det stadig skapes nye konsepter som distribueres via sosiale medie-kanaler, det være seg infografikk, videokonsepter, podkast eller kampanjer.

Rent Særforbund-ordningen har på mange måter revolusjonert det forebyggende antidopingarbeidet. I skrivende stund er 53 av 55 norske forbund sertifisert som Rent Særforbund. Det betyr at de har en egen tilpasset handlingsplan mot doping som er utviklet gjennom god dialog med ADNO. Styret i ADNO er takknemlig for at så mange forbund prioriterer og ser sin rolle og sitt ansvar i antidopingarbeidet. ADNO skal være leverandør av kompetanse og attraktive og relevante programmer og tjenester, men er helt avhengig av at idretten selv tar eierskap og vil bidra i arbeidet for en ren idrett. Styret er glad for den tette dialogen som nå er etablert med særforbundene, noe som gjenspeiles i godt oppmøte når ADNO inviterer til seminarer for å dele kunnskap, utfordringer og kompetanse.

Styret er ellers veldig fornøyd med at nye Ren Utøver ble lansert tidlig i 2022. E-læringsprogrammet har blitt et viktig tiltak for lett tilgjengelig og grunnleggende antidopingkunnskap. Nesten 10 000 fullførte den gamle versjonen i 2021. Denne siste versjonen er også enda bedre med tanke på at utøvere og ledere på ulike nivå kan få skreddersydd opplæring i og med at det etableres ulike læringsstier for ulike målgrupper. I forbindelse med lanseringen finner styret grunn til å skryte av hvor bredt den er distribuert og synliggjort i og av idretten selv. Dette gjenspeiles tydelig ved at nesten 10 000 har gjennomført i løpet av første kvartal 2022.

Et annet område som har vært viktig for ADNO de siste årene er å legge til rette for arenaer der vi kan lytte til og engasjere norske toppidrettsutøvere. Styret ser svært positivt på utviklingen på dette området. Antidoping-podden har blitt en arena der noen av våre mest profilerte utøvere inviteres inn og gjerne snakker om ren idrett og antidoping, og i tillegg har det vist seg å være en suksess å etablere en lukket topputøverkanal på Facebook der det deles informasjon og inspirasjon om antidoping. At over 750 utøvere nå er del av denne kanalen forteller styret at dette er noe utøvere setter pris på.

Foredrag, idrett 2021

FOREDRAG TILHØRERE
Organisert idrett 98 3723
Idrettsfag - videregående 30 (2 på web) 1166
Toppidrett - videregående 12 (3 på web) 451
Totalt idrett 140 5340

INTERNASJONALT
Styret mener det er helt nødvendig at Norge og Antidoping Norge bruker sin tydelige stemme og lange erfaring for å påvirke det internasjonale antidopingarbeidet. I strategiplanen er det nedfelt at vi skal heve kvaliteten på det internasjonale antidopingarbeidet. Et løfte som forplikter.

I 2021 er det lagt et solid fundament som ADNO mener gir grunn til optimisme på vegne av de rene utøverne. Styret mener det er viktig at ADNO har vært aktive i prosessene for å påvirke reformarbeidet i WADA med et nødvendig fokus på godt styresett. Videre er det lagt ned et imponerende arbeid med programerklæringen som er utviklet sammen med en sammenslutning av sentrale nasjonale antidopingbyråer («NADO Leaders»). Sammen med Antidoping Danmark har Antidoping Norge vært i førersetet i arbeidet med erklæringen som peker på prinsipper som bør gjelde for alle nasjonale antidopingorganisasjoner framover. Målet er å få programerklæringen endelig vedtatt i 2022.

Styret er glad for den gode dialogen som er med Kulturdepartementet og Norges idrettsforbund for å fremme verdier som uavhengighet, åpenhet og godt styresett internasjonalt, og setter pris på å kunne bidra overfor departementet for å ivareta de forpliktelsene Norge har på feltet i internasjonale fora.

MEDISINSK
Det forventes av idretten at vi kan være en god faglig rådgiver på dette det som har med medisin og antidoping å gjøre. Styret opplever at administrasjonen strekker seg langt for å yte god service på dette feltet.

I 2021 ble det for eksempel lansert en helt ny veileder for medisinsk fritak på antidoping.no som skal gjøre denne prosessen mer oversiktlig for utøvere, ledere og medisinsk støttepersonell. Ellers er det gledelig at tematikken vekker interesse blant nye personer og målgrupper. I 2021 har nesten 70 personer gjennomført vårt kurs for medisinsk støttepersonell og for første gang er det gjennomført et masterkurs i idrettsfarmasi og antidoping (10 studiepoeng) for farmasistudenter ved Universitetet i Oslo.

FORSKNINGS- OG UTVIKLINGSARBEIDET
Styret har vært opptatt av å styrke organisasjonens eget forsknings- og utviklingsarbeid. Det er bakgrunnen for at det ble etablert en egen forskningsstilling i 2020 som nå er gjort permanent.

Styret mener at det allerede er mulig å se resultater av den revitaliserte forskningssatsingen. Det er gledelig å se at forskning som er initiert av ADNO får omtale i norske og internasjonale tidsskrifter.

FOLKEHELSEARBEIDET
ADNO har etter hvert en bred portefølje også utenfor den organiserte idretten. Styret mener dette bygger organisasjonen som en forebyggende aktør og styrker posisjonen både i det norske samfunnet og i lokale ungdomsmiljøer. Selv om denne delen av arbeidet har en egen finansiering fra helsemyndighetene, kan en helt klart trekke veksler på den erfaring og kompetanse som er innhentet gjennom mange års arbeid gjennom idretten.

Styret ser at ADNO med sitt folkehelsearbeid utfyller en viktig rolle i å fremme sunne og helsefremmende treningsmiljøer. Det er interesse fra mange ulike målgrupper, og temaene spenner fra kroppspress og mental helse til treningslære, kunnskap om dopingmidler og bevissthet rundt bruk av kosttilskudd. I dette arbeidet er for eksempel fylkeskommuner, kommuner, skoler, kriminalomsorgen og treningssentre viktige samarbeidspartnere.

Gjennom pandemien har det vært krevende å holde oppe aktiviteten på en del områder. Dette har ført til at mye er løst via digitale virkemidler og flater. Styret er imponert over hvordan en har klart å snu seg rundt og løse ulike tiltak på en ny måte, og hvordan en har erfart at dette vil styrke organisasjonens arbeid etter pandemien også.

Foredrag, folkehelse - lokal mobilisering mot doping

Foredrag/tiltak Tilhørere
Ungdomsskole 28 1242
Videregående skole 90 4815
Yrkesgrupper og andre 7 276
Totalt 125 6333

Tabell 4: Foredrag/tiltak på forespørsel

Foredrag/tiltak på forespørsel

Foredrag/tiltak Tilhørere
Ungdomsskole 2 80
Videregående skole 18 1120
Folkehøgskole/høgskole 10 956
Politi, forsvar, kriminalomsorg, toll 19 304
Tverrfaglige grupper 2 65
Instagram takeover 2174
Nasjonalt seminar, digitalt 1 594
Treningssenter 3 750
Treningssenter podkast 1
Kurs for PT 8 320
Sum 70 4429
TOTALT FOLKEHELSE 195 10.762

Tabell 5: Utegående aktivitet i 2021

Utegående aktivitet

Treningssenter Idrett
Informasjonsstands 5
Antidopingpatrulje 5
Totalt 10

ØKONOMISK BERETNING
Regnskapet er avgitt i henhold til regnskapsloven og viser et overskudd etter finansposter for 2021 på 2 972 982 kroner som overføres til egenkapitalen.

Stiftelsen fikk 10. mars 2022 gjort opp en fordring fra 2016 på 628 751 kroner det tidligere var gjort tapsavsetning for. Tapsavsetningen er reversert i 2021 slik at dette påvirker regnskapet for 2021. Av overskuddet for 2021 utgjør 628 751 kroner bortfall av tapsavsetning fra 2016.

Grunnkapitalen var på oppstartstidspunktet 1. juli 2003 på 1 000 000 kroner Inkludert årets overskudd er egenkapitalen på til sammen kr 9 524 202 kroner.

Stiftelsen hadde ved utgangen av 2021 27,6 årsverk, fordelt på 16 menn og 12 kvinner. Antidoping Norge hadde ved årets utgang 52 personer regionalt ansatt, herav 22 menn og 30 kvinner.

Styret bestod i 2021 av tre menn og tre kvinner. Styret mener likestillingskravet er ivaretatt.

Stiftelsens virksomhet er i vesentlig grad basert på offentlige tilskudd. Tilskudd for 2022 er kjent. Det er derfor ingen usikkerhet om fortsatt drift, og regnskapet er avgitt under denne forutsetning. Etter styrets oppfatning gir det fremlagte regnskap et rettvisende bilde av selskapets virksomhet, stilling og resultat av driften for 2021.

Lønn til daglig leder og styrets samlede godtgjørelse framgår av notene til regnskapet. Det samme gjelder godtgjørelse til revisor.

Sykefraværet i Antidoping Norge var på 0,9 % (korttidsfravær 0,5 %, langtidsfravær 0,4 %). Fravær på grunn av syke barn eller barnepassers sykdom var på 0,4 %. Det var ikke arbeidsrelatert eller svangerskapsrelatert sykefravær i 2021.

Arbeidsmiljøet er tilfredsstillende. Antidoping Norge driver ikke virksomhet som forurenser det ytre miljø.

Redegjørelse for likestilling og diskriminering
Det er utarbeidet en redegjørelse for likestilling og diskriminering i henhold til likestillings- og diskrimineringsloven. Redegjørelse for likestilling og diskriminering gjøres offentlig tilgjengelig i forbindelse med årsrapporten på ADNOs hjemmeside, antidoping.no.

Oslo, 20. april 2022


Thorhild Widvey, leder
Siri Beate Hatlen, nestleder
Kristin Grefberg, styremedlem
Vebjørn Rodal, styremedlem
Erik Borge Skei, styremedlem
Thor-Arne Wullum, styremedlem
Anders Solheim, daglig leder

Dokumentet er elektronisk signert av styrets medlemmer.