Åtte tips har ført til dopingsaker i 2018

ADNO har fått inn nærmere 150 tips om brudd på dopingreglene i 2018.

17165 31
8 av 15 dopingsaker i 2018 har blitt opprettet på bakgrunn av tips. Avdelingsleder Britha Røkenes ønsker at enda flere skal dele informasjon med Antidoping Norge. Foto: Lars Vestad

Varsling er viktig i arbeidet med å avdekke doping i idretten, og responsen har vært stor siden Antidoping Norge (ADNO) i mars 2016 etablerte Dopingvarsel, som er en kryptert tjeneste for å melde inn konkrete tips, mistanker og liknende.

Enkelt og anonymt: Slik tipser du ADNO

Informasjonen som kommer inn behandles av etterforskere med politibakgrunn, og i 2018 har åtte av 15 dopingsaker blitt opprettet på bakgrunn av dette.

- Det er mange der ute som sitter på verdifull informasjon. Det er ikke alltid vi klarer å avdekke doping kun ved hjelp av tradisjonelle dopingtester, men ved å innhente informasjon utenfra, kan vi målrette og spisse testingen vår mot de riktige miljøene, sier leder for kontroll og påtale i ADNO, Britha Røkenes.

Ulike regelbrudd

Informasjonen tilflyter ADNO gjennom mange kanaler. Mens noen ringer og sender e-post, tar de aller fleste kontakt gjennom Dopingvarsel. Alle tips som kommer inn vurderes, og når det er innhentet nok informasjon, vurderer kyndige etterforskere om tipset skal følges opp med videre tiltak eller avsluttes.

- Tipsene kan omhandle alt fra enkeltpersoner og grupper, til mer spesifikke miljøer. Innholdet varierer, men ofte handler det om mistenkelig oppførsel, kjennskap til rykter, observasjoner og unormalt høy prestasjonsutvikling.

Les også: To år, 332 tips og 21 dopingsaker

- De fleste henvendelsene handler om bruk av doping, men noen ganger kan det dreie seg om andre typer regelbrudd, som distribusjon, innførsel, besittelse og liknende, sier hun.

- Ditt tips kan være avgjørende

Røkenes understreker at all informasjon som kommer inn behandles konfidensielt, og at anonymiteten og sikkerheten til de som varsler ivaretas. Hun ønsker at enda flere skal ta kontakt, og påpeker at de som varsler ikke trenger å være helt sikre på at informasjonen de oppgir er korrekt eller uttømmende.

- Noen tenker kanskje at informasjonen de sitter på ikke er bra nok. Kanskje er de usikre på om alle opplysningene stemmer 100 prosent, og er bekymret for å mistenkeliggjøre uskyldige personer.

- Her er det viktig å understreke at vi har etterforskere med bred erfaring og mye kompetanse som mottar og vurderer tipsene, så dette trenger man ikke bekymre seg for. Selv om det ikke virker slik, kan faktisk ditt tips være den lille brikken som mangler i puslespillet, sier hun.

Se videoklippet:Det olympiske øyeblikket som gikk tapt