Årsrapporten: Slik var antidopingåret 2016

Les den og last den ned her!

Arsrapporten slik var antidopingaret 20161
Prosessfullmektig i påtalenemnden, Niels Kiær, møter pressen etter andre dag av den muntlige høringen i Therese Johaug-saken 26. januar. Foto: NTB Scanpix

500 foredrag for over 26 000 tilhørere. 3165 dopingprøver i norsk idrett. 18 påtaleavgjorte saker. 6400 personer som har gjennomført "Ren Utøver". 137 nye "Rent Idrettslag". 56 nye treningssenter med "Rent Senter"-avtale.

Vi hadde en spesialrådgiver som ledet IAAFs arbeid med å gjeninnsette Russland i internasjonal idrett, et styremedlem i WADA og en kulturminister som ble valgt til visepresident i samme organisasjon. Vi hadde også en daglig leder som ble gjenvalgt som leder for antidopingkonvensjonens kontrollorgan i Europarådet.

Dette er bare noe av det som har preget antidopingåret 2016, og som du kan lese mer om i årsrapporten vi nå har gjort tilgjengelig på våre nettsider. Du finner den i bunnen av denne artikkelen, og det er også mulig å laste den ned.

Det internasjonale bildet har vært preget av avsløringene om det institusjonaliserte dopingjukset i russisk idrett. Her hjemme har vi hatt dopingsaker i idretten som har fått stor oppmerksomhet, i tillegg til flere saker om beslag av dopingmidler i miljøer utenfor den organiserte idretten.

- Selv om overskriftene i stor grad har vært negative, er det også positive sider ved det som har skjedd. Det positive er at flere interesserer seg og blir engasjert i antidopingarbeidet. I Antidoping Norge ser vi derfor en utfordring og kjenner på en forpliktelse til å bidra enda mer i arbeidet for å utvikle det internasjonale antidopingarbeidet.

- Vi ser også sjansene vi har til å styrke det forebyggende antidopingarbeidet på alle nivå i norsk idrett og i det norske samfunnet, sier styreleder Valgerd Svarstad Haugland i sin hilsen i årsrapporten.