Viktige spørsmål på agendaen

Antidoping Norge vertskap for IADA-møte.

Viktige sporsmal pa agendaen3
Mandag og tirsdag er Antidoping Norge vertskap for møtet i IADA (International Anti-Doping Arrangement). Her er daglig leder Anders Solheim avbildet sammen med WADAs nye Director General, Olivier Niggli, som er blant gjestene i Oslo.Bildet er tatt under et møte i 2014.

Kulturdepartementet, med Antidoping Norge som sekretariat, arrangerer denne uken IADA-møte i Oslo. IADA (International Anti-Doping Arrangement) er et samarbeid på myndighetsnivå mellom ti medlemsland: Australia, Canada, Danmark, Finland, New Zealand, Nederland, Storbritannia, Japan, Sverige og Norge.

Hensikten med samarbeidet og samlingene er å dele erfaring og kunnskap om hvordan man skal møte utfordringene i det internasjonale antidopingarbeidet.

Les også:Omfattende testing før og under EM

På mandagens og tirsdagens møte i Oslo står en rekke temaer på agendaen, deriblant en eventuell opprettelse av et uavhengig testorgan, hvordan man kan bistå i etableringen av nasjonale antidopingbyråer (NADO-er) og hvordan man skal koordinere myndighetenes rolle i WADA.

Meningsutveksling

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey er Europas representant i Executive Committee i WADA, og hun vil være til stede på arrangementet tirsdag. Det samme vil WADAs nye Director General, Olivier Niggli.

Fra Kulturdepartementet stiller Per-Kristian Aasmundstad og Eva-Cathinka Bruusgaard, mens Antidoping Norge er representert ved daglig leder Anders Solheim, spesialrådgiver Rune Andersen og fagsjef Anne Cappelen fra internasjonal avdeling.

Les også:- Bedre OL-testing enn noensinne

Cappelen håper å få til en god meningsutveksling om hvordan man kan bygge opp en solid antidoping-struktur i land som ikke har antidopingbyråer, eller som ikke jobber i tråd med koden (World Anti-Doping Code).

- Hvordan kan vi bistå landene som ikke har en optimal antidoping-struktur? Med optimal struktur mener jeg det å ha et antidopingorgan, et domsorgan og et WADA-akkreditert laboratorium som er uavhengige av hverandre, og et regelverk som er i tråd med koden, presiserer Cappelen.

Fokusområde

- Jeg håper IADA-landene kan bistå med praktisk kunnskap og kompetanse inn i land som ikke har et antidopingprogram eller er non-compliant. Og at WADA og regjeringene kan bidra med å finansiere dette.

- Vi har satt sammen et prinsippdokument som inneholder det vi mener er de overordnede elementene et nasjonalt dopingbyrå må ta hensyn til i sin organisasjonsstruktur. Dette ønsker vi å få godkjent på møtet. Koden er operativ, men den sier ikke så mye om antidoping-strukturen som må være på plass, og nettopp dette er det viktig for oss å sette mer fokus på.