VIDEO: Slik brukes biologiske pass til å avdekke dopingbruk

I denne nye episoden av Antidopingskolen forteller Lasse Bækken hvordan biologiske pass brukes til å avdekke doping.

I forkant av OL i Pyeongchang i fjor, lanserte Antidoping Norge (ADNO) ti episoder av Antidopingskolen sammen med Parcas Media. Episodene tar for seg viktige deler av antidopingarbeidet på en kortfattet og informativ måte, og hadde den gang 350 000 visninger bare på Facebook.

Nå følger vi opp suksessen med to nye episoder. Først ut: Lasse Bækken, som leder NAPMU (Nordic Athlete Passport Management Unit) - en nordisk enhet som jobber med å overvåke og håndtere utøveres biologiske pass.

- Til forskjell fra tradisjonelle dopingtester som avdekker forbudte stoffer og metoder direkte, har biologiske pass til formål å avdekke doping indirekte ved hjelp av biologiske markører målt over tid, sier han.

Den nordiske enheten er et samarbeid mellom ADNO, Antidoping Danmark, Antidoping Island, det Svenske Riksidrottsforbundet (avdeling Svensk Antidoping) og Norges Laboratorium for Dopinganalyse.

Enheten bistår i dag flere eksterne antidopingorganisasjoner, og har per dags dato to ansatte som sitter på ADNOs hovedkontor på Ullevål i Oslo.

I videoen, som kan sees i videovinduet øverst, forteller han hvordan de bruker de biologiske passene til å avdekke doping.

Fikk du med deg disse?

Episode 10: Hva kan du gjøre?

Episode 9: Hva gjør doping med deg?

Episode 8: Hva er brudd på dopingreglene?

Episode 7: Trenger jeg kosttilskudd for å lykkes?

Episode 6: Hvordan foregår en dopingkontroll?

Episode 5: Kan medisinbruk stoppe meg fra å drive med idrett?

Episode 4: Kan jeg testes for doping?

Episode 3: Hvorfor ADNO?

Episode 2: Hva er WADA?

Episode 1: Doping i nyere historie