- Vi ønsker å bidra til en ren internasjonal toppidrett

ADNO har signert en ny samarbeidsavtale med Kinas antidopingbyrå.

Anders 2
Anders Solheim holdt innlegg på CHINADAs antidoping-symposium.

Norges samarbeid med Kina innenfor antidopingfeltet strekker seg tilbake til 1996. Etableringen og styrkingen av China Anti-Doping Agency (CHINADA) har stått sentralt i samarbeidet. CHINADA ble etablert i 2007, året før OL i Beijing.

Nylig ble dette samarbeidet forlenget gjennom å signere en ny treårig samarbeidsavtale. Avtalen ble undertegnet i forbindelse med at en ADNO-delegasjon besøkte CHINADA som del av et større symposium som var lagt opp mot Asia-lekene i Hangzhou.

- Kina spiller helt klart en viktig rolle i internasjonal idrett. Med det som bakteppe mener vi at samarbeid og dialog er viktig. Skal vi lykkes med oppdraget vårt i internasjonal idrett, er vi avhengig at store idrettsnasjoner spiller en konstruktiv rolle. Vi kan bidra med fagkunnskap og også hente inspirasjon fra det kinesiske antidopingbyrået, for eksempel når det gjelder teknologisk utvikling og deres arbeid i kinesiske provinser, sier daglig leder i ADNO, Anders Solheim.

Under besøket i Kina holdt han et innlegg og deltok i en paneldebatt på CHINADAs internasjonale antidoping-symposium der også WADA var til stede med sin president og generalsekretær.

- For oss var dette også en fin anledning til å få et innblikk i antidopingarbeidet under Asia-lekene som er et av verdens største idrettsarrangementer. Det er nyttig med tanke på kommende store internasjonale mesterskap i Norge, blant annet Ski-VM i Trondheim hvor vi er i god dialog med FIS og Ski-VM Trondheim 2025, sier Solheim.

Antidoping Norge har i alle år vektlagt å knytte til seg samarbeid med andre nasjonale antidopingbyråer. Både for å dele av egen kunnskap og kompetanse, men også for å kunne hente inspirasjon tilbake til det norske antidopingarbeidet.

- Vi ønsker å bidra til en ren internasjonal toppidrett. Det er en avgjørende forutsetning for Fair Play der doping ikke skal avgjøre internasjonale konkurranser, sier Solheim.

Paneldebatt på CHINADAs symposium.