- Vi må sørge for at historien fra OL i Rio ikke gjentar seg

Antidopingledere etterlyser tydelige kriterier og åpen prosess i utvelgelsen av russiske utøvere til OL.

16890 31
Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge. Foto: Stian Schløsser Møller

Det kommer frem av en felles uttalelse fra lederne av 19 nasjonale antidopingbyråer, deriblant Antidoping Norge, etter et møte i Bonn onsdag 17. januar.

5. desember besluttet IOC å utestenge Den russiske olympiske komité (ROC) fra OL i Pyeongchang. De åpnet imidlertid for at enkeltutøvere kunne få søke om å delta som "Olympic Athletes of Russia", etter en utvelgelse basert på det som skulle være strenge kriterier.

Et panel ledet av Valerie Fourneyron har fått i oppgave å stå for utvelgelsen. Mer enn seks uker etter beslutningen har IOC fortsatt ikke lagt frem kriteriene som skal ligge til grunn for utvelgelsen, og dette får lederne for de nasjonale antidopingorganisasjonene til å reagere.

De etterlyser nå en åpen prosess med tydelige kriterier, og at navnene og testhistorikken til de som har oppfylt kriteriene offentliggjøres.

Les også: Uttalelsen fra antidopinglederne i sin helhet

- Vi må sørge for at historien fra OL i Rio ikke gjentar seg. Vi mener derfor det er svært viktig at det er en åpenhet omkring kriteriene som legges til grunn for hvilke russere som faktisk får stille til start i OL. En slik åpenhet fortjener de rene utøverne, idretten og alle som ser fram til et mesterskap der vi ønsker at de rettmessige vinnerne får stå på pallen i Sør-Korea, sier Anders Solheim i Antidoping Norge.

Gjennom medlemsorganisasjonen iNADO formidlet en rekke antidopingledere gjennom et brev til WADA i desember forslag til kriterier som skulle brukes i evalueringen av russiske utøvere.

Kriteriene er som følger:

  • Utøveren skal i minst 12 måneder ha vært del av et WADA-godkjent testprogram
  • Utøveren skal ha blitt testet utenfor konkurranse et minimum av ganger
  • At utøvers biologiske pass og ekstraanalyser legges til grunn der det er aktuelt
  • Utøveren har ikke hatt omgang med utestengte trenere og er ikke omtalt i McLaren-rapporten eller andre rettsmedisinske dokumenter
  • Utøveren har ingen sak til behandling
  • Utøveren forteller alt han eller hun vet om brudd på dopingbestemmelsene

I den samme uttalelsen, ber de IOC om å legge WADAs Roadmap til grunn for en eventuell gjeninnsettelse av Den russiske olympiske komité (ROC). I dette ligger det at ROC oppfyller minst to krav som fortsatt ikke er møtt: Å anerkjenne McLaren-rapporten, og å gi WADA tilgang til de lagrede prøvene og informasjonen ved Moskva-laboratoriet. Dersom dette ikke skjer, mener lederne for de 19 antidopingbyråene at utestengelsen av ROC bør opprettholdes.

Uttalelsen er signert antidopingledere fra Australia, Østerrike, Canada, Danmark, Estland, Tyskland, Japan, Irland, Finland, Frankrike, Nederland, Norge, Storbritannia, USA, Polen, Singapore, Slovenia, Sverige og Sveits.