- Vestfold har vært en foregangsregion

Etter fire år med Lokal mobilisering mot doping er prosjektsamarbeidet nå avsluttet.

Vestfold har vaert en foregangsregion8
Avdelingsleder Fredrik Lauritzen i Antidoping Norge. Alle foto: Stian Schløsser Møller

Antidoping Norge og Vestfold fylkeskommune har i to perioder samarbeidet om prosjektet Lokal mobilisering mot doping. Det siste samarbeidet ble inngått i august 2015, og hadde et spesielt fokus på folkehelse, videregående skoler og samarbeid mellom yrkesgrupper. Dette er nå ved veis ende.

Fra august 2015 til juli 2017 ble det holdt 128 foredrag i Vestfold, deriblant 70 på de videregående skolene i fylket. Det ble også holdt en rekke foredrag på ungdoms- og folkehøgskoler, og for foreldregrupper, helsepersonell, utelivsbransje, idrettskrets og andre grupper.

Les også:Setter antidoping på timeplanen - lanserer Ren Elev

Fylkesmedarbeider i Vestfold, Therese Torgersen, beskriver prosjektet som en suksess.

- Vi besøkte samtlige videregående skoler i fylket i prosjektperioden, og fikk veldig god respons på arbeidet vi gjorde både fra elever og lærere. Det har også vært viktig for oss å heve kunnskapen blant relevante yrkesgrupper, og ikke minst foreldre som har barn i skolen, sier Torgersen.

Foreldre-fokus

Vestfold fylkeskommune har i fire år jobbet systematisk for å sette antidoping på agendaen, og for å mobilisere ungdom og fagpersoner som møter dopingproblematikken til felles innsats.

Avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge, Fredrik Lauritzen, skryter av arbeidet regionen har gjort.

- Vestfold har vært en foregangsregion når det gjelder holdningsskapende antidopingarbeid, så det er synd at de ikke vil videreføre samarbeidet med oss. Vi håper de gjennom å ha økt oppmerksomheten og kunnskapen om denne problematikken blant fagpersoner i fylket, kan fortsette dette viktige arbeidet også i fremtiden, sier Lauritzen.

Les også:Dette er Lokal mobilisering mot doping

Da andre prosjektperiode ble iverksatt, var ett av målene å nå ut i enda større grad til foreldregruppene i fylket. Dette lyktes de med. Til sammen ble det holdt 15 foredrag for nærmere 500 foreldre.

- Det er viktig at foreldre forstår hvilken virkelighet dagens ungdom lever i, og at de er i stand til å diskutere temaer som kroppspress, bruk av kosttilskudd og doping med egne barn, sier han.

Kommunale samarbeid

Selv om prosjektsamarbeidet med Vestfold er ved veis ende, er det ikke nødvendigvis slik at antidoping-fokuset tar slutt. Heller tvert imot. Flere Vestfold-kommuner har tatt kontakt med Antidoping Norge for å opprette egne samarbeidsavtaler.

- Dette er vi selvfølgelig veldig glade for. Det er viktig å skape nulltoleranse for doping i lokalmiljøene. Dersom vi gir de unge kunnskap om doping og de konsekvensene det kan få både for brukere og pårørende, er de bedre rustet til å gjøre kloke valg i fremtiden, sier Lauritzen.

Flere saker:

Les og last ned vår håndbok om doping og folkehelse

Helseminister Bent Høie åpnet internasjonal konferanse